Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cik tajā ir patiesības, nevienam nav daļas

Svētdien, 26. martā, plkst. 18.30 Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos aktiera Kaspara Zvīguļa monoizrāde ar nosaukumu Melot (?)!, kura tapusi pēc ievērojamā franču filozofa un mākslas teorētiķa Denī Didro darba Paradokss par aktieri (1778) motīviem, kurš sarakstīts pirms vairāk nekā divsimt gadiem un kuru latviešu valodā iztulkojusi Agnese Kasparova. Šī iestudējuma režisors ir Pēteris Krilovs.

"Mēs jau sen bijām runājuši par to, ka kopā gribētu izveidot monoizrādi, un sākām meklēt piemērotu materiālu, līdz viņa mājas bibliotēkā atradām šo darbu," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst aktieris, kuram Pēteris Krilovs ir bijis ne tikai pedagogs, bet arī kursa vadītājs Latvijas Kultūras akadēmijā. Viņus abus vieno arī veiksmīga sadarbība režisora veidotajā izrādē Lūgšana resnajai tantei, kura iestudēta 2011. gadā. 

Monoizrādē Melot (?)! Kaspars Zvīgulis runās par savu profesiju. Ko aktieris dara, kad viņš spēlē uz skatuves? Ko nozīmē spēlēt? Vai spēlēt ir melot? "Mēs esam ieviesuši jaunu tēlu, kuru izrādes sākumā ierakstījis Pēteris Krilovs. Tā ir māsiņveidīga būtne, kura nelaiž aktierus debesīs, jo pastāv uzskats, ka viņi pieder pie "riska" profesijas, jo dzīvo starp meliem un īstenību," viņš piebilst. 

Šajā iestudējumā Kaspars Zvīgulis kopā ar režisoru mēģinās cīnīties ar šo uzskatu, jo Denī Didro runā par to, ka aiz katra aktiera ir cilvēks. "Šajā darbā mani interesēja tas, ka aiz jebkuras profesijas, aiz jebkura priekšstata ir cilvēks. Kad ieraugām kādu cilvēku, uzreiz izdarām spriedumu par viņu, bet neko nezinām par viņu," akcentē aktieris. 

Cilvēki par aktieriem spriež pēc dzeltenās preses vai viņu nospēlētajām izrādēm. "Cik tajā ir patiesības, nevienam nav daļas," uzskata Kaspars Zvīgulis, kurš krievu režisora Kirila Serebreņņikova jaunākajā izrādē Tuvā pilsēta atveido maniaku Bilu. "Man jautā – kā būt maniakam? Es atbildu: "Kādam maniakam?! Es neesmu maniaks. Pat uz skatuves es neesmu maniaks, esmu profesionālis."." 

Līdz ar to monoizrādes Melot (?)! veidotāji runās par ne tikai aktieriem, bet arī citiem saprotamām tēmām no savas profesijas pozīcijām, kuras viņi pārzina vislabāk. Franču filozofa un mākslas teorētiķa sarakstīto darbu viņi papildinājuši ar paša Kaspara Zvīguļa un citu viņa kolēģu pieredzi, kas gūta, spēlējot lomas. To vidū ir arī Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa un Andris Keišs, turklāt par viņiem tiek stāstīts, izmantojot Denī Didro oriģinālo tekstu.

Šī jauniestudējuma radošajā komandā darbojusies arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Kristīne Abika, gaismu māksliniece Lienīte Slišāne, videomākslinieks Toms Zeļģis un mūziķis Jānis Līde. Tuvākās Melot (?)! izrādes notiks 26., 29.III, 9., 18.IV un 8.V plkst. 18.30. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.teatris.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja