Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kartupeļi van Goga un Čehova gaumē

Projekta Tests izrāžu cikla turpinājumā satiekas jaunās paaudzes dramaturģe un režisore _Dirty Deal Teatro _un Latvijas Nacionālā teātra sadarbības projektā Tests tapušajam izrāžu ciklam – režisora Valtera Sīļa Visi mani prezidenti, Vladislava Nastavševa Dzin, Jurija Djakonova _Cilvēkam šinelī _un Reiņa Suhanova Hamletam – pievienojas piektā izrāde ar intriģējošu nosaukumu Kartupeļēdāji.

Tās pamatā ir dramaturģes un rakstnieces _Prozas lasījumu 2011 _laureātes Agneses Rutkēvičas luga Ūdenspistole Kristīnes Vītolas režijā. Pirmizrāde notiks 11. janvārī plkst. 19 Dirty Deal Teatro. Zīmīga satikšanās

Gluži likumsakarīgi – Kristīne Vītola ir arī izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece, jo pirms režijas studijām Latvijas Kultūras akadēmijā tā bija viņas galvenā profesionālā nodarbe dažādos teātros. Pērn Dirty Deal Teatro debitējusi režijā ar izrādi Sieviete dieviete, K. Vītola spriež, ka režijas studijām, iespējams, pievērsusies tieši tāpēc, ka scenogrāfijas veidošana vienmēr ir bijusi nesaraujami saistīta ar izrāžu kopējo redzējumu.
Tikšanos ar Agnesi Rutkēviču jaunajā kopdarbā viņa uzskata par interesantu un zīmīgu. "Man radās ideja par van Goga gleznas Kartupeļu ēdāji interpretāciju teātrī – tādu kā šīs gleznas atmosfēras un ēteriskās informācijas reciklēšanas eksperimentu," stāsta režisore. "Sāku domāt, kā šo konceptu realizēt, un manās rokās nonāca Agneses luga Ūdenspistole. Lasot nespēju noticēt sakritībai – tam, kā viss savirknējās un nostājās savās vietās."

Trimeris un klēpjdators

Jautāta, kas ir "kartupeļu ēdāji", K. Vītola skaidro, ka tie esot vienkārši cilvēki, kuri dzīvo savā pasaulē un savā laikā: "Viņi nav glīti un dažreiz pat ir citiem netīkami. Viņi ir, bet tikpat labi viņu varētu arī nebūt. Iespējams, viņu arī nebūtu, ja kāds viņus neuzgleznotu."

Kartupeļēdāji ir stāsts par 75 gadus veco Ņinu, pie kuras mājās atgriezies dēls Valdis. Ņemot talkā no Īrijas līdzpaņemto trimeri, klēpjdatoru un sapņus par jaunu dzīvi, viņš vēlas dzimtajos laukos būvēt ekociematu. Viņa spārnotos plānus un tūlītēju to realizēšanu iztraucē dzimtajā pusē valdošā kārtība, viņa paša pagātnes rēgi, kā arī viņa mātes mīlestība pret kādu kaimiņu jaunekli. Izrāde ir stāsts par cilvēkiem un paaudzēm, kuri bijušo sistēmu ēnā nespēj pielāgoties un rast savu identitāti.

Piesakot darbu, režisore aicina latvieti spert soli pretī savai patiesajai dabai, lai cik raupja un kartupelim līdzīga tā būtu. Bet kā lai atšķetina patieso no nepatiesās? "Patiesais vienmēr ir vienkāršs un tāds, kam ir saknes,» viņa saka. «Uzsaukums laikam ir aicinājums neizlikties par to, kas neesam, neslēpties aiz šķietami smalkām, aizgūtām un līdz galam neizprastām lietām un priekšmetiem."

Smiekli caur skumjām

Izrādē spēlē Gunta Virkava, Artuss Kaimiņš, Artis Drozdovs, Uldis Norenbergs, Kristians Kareļins, Lauma Balode, Madara Rutkēviča un Armands Breģis. A. Rutkēvičai nav iebildumu, ka Ūdenspistole izrādē ir kļuvusi par Kartupeļēdājiem. Lugas autorei ir interesanti vērot, kā tās varoņi pārtop par dzīviem cilvēkiem uz skatuves. "Tagad es vairs nekad, piemēram, Valdi neredzēšu tādu, kādu viņu biju iztēlojusies, bet redzēšu Artusu Kaimiņu," viņa teic. Sarakstē no Ventspils starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas, kur patlaban A. Rutkēviča briedina savu pirmo prozas grāmatu, viņa pauž domu, ka šajā stāstā par latviešiem esot kaut kas čehovisks: "Kaut kas skumjš, bet tajā pašā laikā arī skumji smieklīgs. Laikam tā ir tā darba esence – mācēt par sevi labsirdīgi pasmieties."

Izrāde Kartupeļēdāji

Dirty Deal Teatro 11., 13., 20., 22. janvārī plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā Ls 6

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja