Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

KDi lasi: Jā, jā, un OXI

Pārdomas par teātru situāciju un Spēlmaņu nakts žūrijas principiem

Jā, man neprātīgi garšo zemenes, varu tās patērēt kilogramiem kopā ar vasaras sauli, kas mūs šomēnes nepavisam nelutina. Manam draugam turpretī iecienītākais "frukts" ir ķirši, īpaši lielie saldie, kurus kopš padomju laikiem tirgū joprojām sauc par čerešņu. Mūsu kopējai paziņai šie augļi ir vienaldzīgi, jo viņa metusies uz dažādu "zortu" termiski neapstrādātiem dārzeņiem – zaļēšana ir modē. Mēs visi, protams, zinām, ka tās ir dabas veltes cilvēkiem – citgad dāsnas, kā no pašas auglības dievietes klēpja birušas, citu reizi – paknapas un skopulīgas, jo saules trūkums Latvijā nav reta parādība. Trīs cilvēki – trīs izvēles.

Hamletisks jautājums

Augļu un dārzeņu vietā tagad iedomāsimies teātra izrādes visdažādākajās Latvijas kultūras iestādēs – jo arī teātri mūsu valstī dzīvo pēc saviem noteikumiem: ir valsts (nepietiekami) finansēti repertuāra teātri, notiek vienu teātru līderu migrācija pie kaimiņiem un viesu – režisoru ciemošanās, ir eksperimentālas radošās grupas, kas vienmēr uzsver, ka esot nevalstiskie – valsts dotāciju veidā regulāri nefinansētie teātri, kaut gan tie saņem Kultūrkapitāla fonda (valsts nodokļu maksātāju "eiriki" taču!) naudiņu, tikai privāto teātru tikpat kā nav, ja neskaita dažus peļņas projektus, ko dēvē gan par brīvdabas izrādēm, gan šoviem un koncertiem ar teātru aktieru līdzdalību.

Un ir Spēlmaņu nakts – vienīgie Latvijas teātru svētki vēlā rudenī, ap leģendārā latvju teātra patriarha, romantiskā modernista Eduarda Smiļģa dzimšanas dienu, kad soģu (pārsvarā kritiķu) pulciņš piešķir daudzus sezonas labāko teātra darbu "medāļus" – līku apzeltītu skatuves naglu uz smaga melna metāla pamata un mazliet naudiņas tā sauktajās individuālajās nominācijās: labākajai aktrisei, scenogrāfam, aktierim, režisoram, debitantam un tā tālāk. Jā, un te jau vairāk nekā desmit gadus valda putra, ko nespēj ierobežot nedz pasākuma organizators Latvijas Teātra darbinieku savienības valde, nedz paši teātros strādājošie, par savstarpēji tik koleģiālajiem kritiķiem ij nerunājot.

Normunda Naumaņa pārdomas par Spēlmaņu nakti lasi 3.jūlija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja