Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ne vienmēr atriebība ir salds triumfs

Izrāde Valoņas nakts – versija par Dona Žuana vecumdienām

Kad runā par izsmalcinātu un kaislīgu mīlētāju, kurš vairās no precībām, to bieži vien vispārinot nosauc par donžuānu vai  kazanovu. Šie personvārdi jau kļuvuši gluži par sugasvārdiem. Ar gadiem stāsti par kvēlajiem mīlniekiem kļuvuši par leģendām, un starp īstenību un fantāziju robežas zūd. Viena no leģendām par Donu Žuanu vēsta, ka iedabūt šo lielisko vīrieti laulības ostā nebija iespējams. Bet tad, kad lieliem soļiem un nenovēršami sāka tuvoties vecums un savaldzināt sievietes kļuva arvien grūtāk, arī šī vīrieša plašajā sirdī ielavījās bailes no vientulības. Ko darīt? Versijas un padomi var būt dažādi. Franču valodā rakstošais beļģu rakstnieks Ēriks Emanuels Šmits 29 gadu vecumā uzrakstīja lugu, kuras darbība risinās XVIII gadsimta vidū, kad Dons Žuans ierodas ballītē dziļos Francijas laukos, vientuļā namā. Aicinātājas ir piecas viņa bijušās mīļākās. Nu šī luga iestudēta Valmieras teātrī.

Aktieris Imants Strads, turpinot sugasvārda "donžuāns" asociāciju, smejot saka, ka "gluži vienkārši vispārinot, var jau runāt arī par jāņa kungu". Detalizēti atklāt lugas saturu viņš negrib, aicinot braukt to skatīties uz Valmieras teātri, taču "iemet āķi" – lugas darbība risinoties vienā naktī. Piecas dāmas grib atriebties reiz tik galantajam vīrietim, un ikviena no viņām cer, ka kaislīgais mīlnieks apprecēs tieši viņu. Uz jautājumu, vai tas kādai no viņām arī izdosies, Imants Strads neatbild. Dona Žuana rīcībā ir viena nakts, lai iepazītu to, ko viņš vēl nepazīst – mīlestību. "Visiem vienmēr interesē galvenā varoņa slavas laiks un viņa uzvaras, bet lugā Dons Žuans jau ir gados, viņš vairs nav nekāds jaunais un draiskais puisis," piebilst Imants Strads.

Rolanda Atkočūna iestudētajā izrādē Valoņas nakts ir brīnišķīgi mākslinieces Ilzes Vītoliņas tērpi, kuru krāsa ir daiļrunīga un ar attieksmi: pirmajā cēlienā tērpi ir spilgti sarkani, otrajā – melni. Vai lugas izskaņa ir traģiska? "Nē," mazliet padomājot, saka Imants Strads: "Sievietes domā, ka ir triumfējušas, aizsūtot Donu Žuanu uz giljotīnu, bet tā jau nav. Vai piespiedu laulība būtu labāka? Vai ar ultimātiem var risināt attiecības?" Spriežot, ka kādam konkrētam žanram lugu ir grūti pieskaitīt, aktieris iezīmē: "Ir daudz komiska. Sākums ir pat smieklīgs."

Kopā ar Imantu Stradu uz skatuves darbojas Laura Atelsone, Eduards Johansons, Ance Kukule, Klinta Leja, Māra Mennika, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Uldis Sniķers, Elīna Vāne, Aigars Vilims. Radošajā komandā ir arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, horeogrāfe Inga Raudinga.

Tuvākā izrāde – 28. februārī.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja