Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Radīja spožus meiteņu un zēnu tēlus

Mūžībā devusies ilggadēja Nacionālā teātra aktrise Maiga Grīnberga (25.03.1924.– 31.12.2018.)

Maiga Grīnberga (Krauze) dzimusi 1924. gada 25. martā un Latvijas Nacionālajā teātrī strādāja kopš 1947. gada.

Savā veidā reta talanta īpašniece – spoža bērnu un pusaudžu lomu atveidotāja. Jau visi ārējie dotumi liecināja par jaunās aktrises atbilstību tā sauktajam travesti ampluā. Augusi Nacionālā teātra tradīcijās, izcilās latviešu aktrises Ludmilas Špīlbergas pēdējo dzīves gadu tuva līdzgaitniece. Pēc toreizējā Drāmas teātra studijas absolvēšanas jaunā aktrise izredzēm bagātās karjeras Jaunatnes teātrī vietā izvēlējās savām dotībām nepateicīgāko – Nacionālā teātra skatuvi, kurai palikusi uzticīga vairāk sešdesmit gadu un pat pēc astoņdesmit gadiem savam teātrim bija vajadzīga kā spilgta raksturotāja un dziedošā aktrise, kuru varēja sastapt Regnāra Vaivara izrādē Visiem zināmais Lācis un viņa dr., kā arī klasiskajās Rūdolfa Blaumaņa Skroderdienās Silmačos kā Līgo vakara viešņu.

Apbrīnojami precīzi, ar emocionālu tīrību un naivitāti, ar bērna pasaules uztveres izpratni, reizēm pat ar labsirdīgu humoru viņa spēja radīt savas neaizmirstamās pusauga meitenes un zēnus – Tāli A. Upīša Zaļajā zemē (1950), titullomu A. Afinogenova Mašeņkā (1952), Sašu Ļ. Tolstoja Dzīvajā mironī (1952), Janku, Edžiņu, Ieviņu R. Blaumaņa Ļaunajā garā (1953), Indrānos (1954), Skroderdienās Silmačos (1955), Mīcīti V. Lāča Zītaru dzimtā (1958). Gadiem ejot, aktrise, pilnībā pārvaldīdama raksturošanas mākslu, spēja pāriet uz raksturlomām. Ar pieredzējuša meistara roku veidotas viņas neaizmirstamās naivās un aizrautīgās savādnieces kā Skolas direktore H. Gulbja Aijā, žūžū, bērns kā lācis (1968), misis Kviklija V. Šekspīra Henrijā VI (1970) , Māte M. Fermo Krīt klaudzot durvis (1973), Mildiņa P. Putniņa Ar būdu uz baznīcu (1987) un Ar Dievu pie zemes (1991).

M. Grīnberga ir ne tikai "garo distanču" māksliniece, bet arī spilgta epizodes meistare, piemēram, Vecā dāma Ž. Kokto Burvīgajos briesmoņos (1991) vai Vecāmāte A. Upīša Zaļajā zemē (1996).

Maiga Grīnberga par ilgo un radošo mūža darbu tikusi apbalvota ar Nacionālā teātra māksliniekiem tik nozīmīgo Alfreda Amtmaņa-Briedīša prēmiju un augstāko Latvijas Valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Maigas Grīnbergas izvadīšana 5. janvārī plkst. 12 no II Meža kapu kapličas.

Latvijas Nacionālais teātris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja