Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Te es esmu!

Trīs lietas – labas lietas – par teiciena pareizību vai aplamību teātra balvas _Spēlmaņu nakts _ceremonijā varēs pārliecināties aktrise Inese PudžaKatru gadu es saderu ar saviem draugiem un kolēģiem, vai es dabūšu vai nedabūšu balvu, savu Spēlmaņu nakts tradīciju atklāj Inese Pudža, kura šoreiz ir nominēta kategorijā Gada jaunā skatuves māksliniece par Katrīnas lomu izrādē Pērnvasar negaidot Latvijas Nacionālajā teātrī un Jūlijas jaunkundzi izrādē Jūlijas jaunkundze Valmieras Drāmas teātrī.

"Prieks!" savas izjūtas vienā vārdā raksturo aktrise, kurai šī ir jau trešā nominācija – iepriekšējās sezonās viņas vārds atkārtoti bija lasāms kategorijā Gada spilgtākā debija. Pirms trim gadiem kritiķi atzinīgi novērtēja Ineses Pudžas atveidoto Helēnu izrādē Sala Jaunajā Rīgas teātrī, un pirms gada viņa pretendēja uz balvu par savu režijas darbu izrādē Ziema Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. "Ja es nedabūšu balvu, es rīkošu skumjo pasēdēšanu," par šī gada derību nosacījumiem saka aktrise. Ja 23. novembra vakarā viņai tomēr izdosies iegūt Spēlmaņu nakts balvu, ballīti uzsauks citi. Caur skursteni

Ar skaitli "trīs" ir saistīts vēl viens fakts Ineses Pudžas biogrāfijā – tieši tik reižu viņa mēģinājusi iestāties Latvijas Kultūras akadēmijā. Pirmie divi tēmējumi tikt aktieros beigušies neveiksmīgi. "Ja tevi nepaņem, loģiski, tam ir kaut kādi iemesli – tu nedrīksti būt idiots un domāt: nē, jūs te kaut ko nesaprotat, es tomēr varu,» pirms trešās reizes viņa sev teikusi un iestājusies režisoros. Es tomēr varu – šajos gados nostiprinājusies spītība ir ļāvusi pierādīt pretējo. Inese Pudža ir spilgts piemērs – ja nevar tikt iekšā pa durvīm, var iekāpt pa logu. «Vai pa skursteni iekrist kamīnā: te es esmu!" piebilst aktrise, kura laiku pa laikam atgādina par sevi un iekrīt teātra kritiķu redzeslokā.

"Viņas Katrīna svārstās starp klišejām nenomāktu dzīvesprieku, dabisku vulgaritāti un psiholoģisku traumu diktētu nervozitāti," par Ineses veikumu izrādē Pērnvasar negaidot rakstīja Zane Radzobe. "Iespējams, Katrīnu man izdevās atveidot precīzāk – tā ir pabeigtāka un konkrētāka,» neklātienē piebalso aktrise, kurai abas Spēlmaņu nakts nomināciju atnesušās lomas ir bijušas grūtākās, kādas viņa jelkad ir spēlējusi. "Katrīna nāca grūti, bet Jūlija nāca vēl grūtāk: it kā šķita, ka tā ir īstajā laikā, ka kaut kādas lietas tajā sakrīt ar manu dzīvi, bet spēlējot un spēlējot es vēl joprojām atklāju jaunas lietas – tā ir ļoti mainīga," par galveno lomu izrādē Jūlijas jaunkundze saka Inese Pudža, kurai galva patlaban ir aizņemta ar nākamajiem darbiem.

Draudzīgā kompānija

"Galvenais, ka tev ir iespēja darīt, jo citādi tu nevari apgūt savu profesiju," uzskata aktrise un piebilst, ka ar grāmatu lasīšanu mājās tālu netiksi, jo viss izlasītais pazūd tieši tajā brīdī, kad tu uzkāp uz skatuves. "Tu saproti, ka tev nav pie kā pieķerties, un jūties diezgan bezpalīdzīgs, tāpēc man patīk tie režisori, kuri padod roku, – mani vajag stutēt, es nevaru strādāt absolūti autonomi," norāda aktrise, kuru Katrīnas un Jūlijas lomā ir stutējis režisors Vladislavs Nastavševs – viņš pats ir nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada režisors.

"Mēs satikāmies tumsā pie bāra," viņu pirmo tikšanos neatkarīgajā teātrī Dirty Deal atceras aktrise, kura tajā laikā tur kopā ar savu kursa biedru Juriju Djakonovu piedalījās vēl viena sava kursa biedra Elmāra Seņkova veidotajā darbā Klusā daba. Vladislavs Nastavševs meklējis puisi un meiteni savai izrādei, un teātra Dirty Deal vadītāja Krista Jansone ieteikusi viņus. Mēs ar Juriju sēdējām pie bāra, Vlads pienāca mums klāt un teica: man te ir padomā viena lieta, pustumsā mēs neredzējām viņu, viņš – mūs, taču viņš mums iedeva izlasīt materiālu, un tā arī viss sākās,""  atceras Inese Pudža, kura ar saviem bijušajiem kursa biedriem satiksies arī šī gada Spēlmaņu naktī.

Elmārs Seņkovs ir nominēts kategorijā Gada režisors par izrādēm Indrāni Rīgas Krievu teātrī un Izrāde Gals Nacionālajā teātrī, kurā ir piedalījies arī Jurijs Djakonovs un par Elvja lomu ir izvirzīts nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks. "Šāda trijotne mēs esam jau kopš studiju laikiem," atzīst Inese, kura kopā ar abiem pārējiem biedriem ir apguvusi dramatiskā teātra režiju Latvijas Kultūras akadēmijā pie kursa vadītājas Māras Ķimeles.

"Mēs pieskatām cits citu!" par trijotnes attiecībām saka aktrise. Elmārs Seņkovs ir izvēlējies iet strikti pa režijas ceļu, bet Jurijs ar Inesi vēl nevar izvēlēties savējo. "Jurijs jau arī raujas uz skatuves," viņa saka par savu kolēģi, kurš jaunās sezonas sākumā debitēja Dailes teātrī kā režisors ar Tenesija Viljamsa lugas Tetovētā roze iestudējumu. "Viņš zina, ka es neesmu redzējusi, un tāpēc pārdzīvo – es noteikti noskatīšos," apsola aktrise, kuras dzīve tagad ir sadalīta starp Rīgu un Valmieru.

Dzīve kopmītnēs

Ar kalpones Maņuškas lomu Indras Rogas izrādē Zojkina kvartira Inese Pudža iesāka otro sezonu Valmieras Drāmas teātrī. "Es priecājos, ka uzreiz pēc studijām varu spēlēt un to, kas tur tika iedots, es varu audzēt tālāk," ar Kultūras akadēmijā iegūtajām zināšanām kā podiņā iestādītu puķi viņa devās uz Latvijas ziemeļiem. "Mēs abi dzīvosim teātra kopmītnēs. [..] Kolēģi jau teica, ka ziemā tur ir ļoti auksts, bet tas nebiedē!" iepriekšējās sezonas sākumā intervijā interneta portālam kroders.lv par sevi un vēl vienu jauniņo – Rihardu Jakoveli – teica Inese Pudža, kuru tur pavadītais laiks ir pārliecinājis par pretējo gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, "nav auksti, ir jautri – man ir sildītājs un istabiņa maziņa". Patlaban Valmieras Drāmas teātrī notiek Klaidoņa lūgšanas mēģinājumi, izrādi iestudē Varis Brasla, un pirmizrāde ir ieplānota šī gada 1. decembrī. "Lomas pirmā izjūta, emocionālā krāsa parādās tad, kad tu paņem lugas eksemplāru un pirmo reizi to izlasi, – man ļoti patīk tā sajūta, man tie vienmēr ir svētki,» par jauna materiāla apgūšanu atklāj aktrise, kura topošajā izrādē atveidos ārsti psihiatri.

Ar medicīnas tēmu mākslā viņa ir saskārusies, piedaloties jaunās režisores Laumas Balodes filmā Sterilā zonā, tajā viņai ir bijusi meitenītes loma, te kaut kas pilnīgi cits. "Man šķiet, ka šī loma ir vistālāk no manis pašas, un tas ir grūtāk, jo sanāk sevi vairāk lauzt," saka Inese Pudža, bet – jo grūtāk, jo labāk, «tā aktieris pumpējas lielāks». Iespējams, nākamajā sezonā viņai būs iespēja uzaudzēt muskuļus arī režisūras iemaņu ziņā. "Kaut kur dziļi iekšā manī guļ tas velniņš – pamazām, pamazītiņām – man ir padomā viens darbs, ko esmu piedāvājusi teātra direktorei," norāda Inese Pudža, kurai patlaban patīkot labāk spēlēt nekā diriģēt, un intervijas beigās aizskrien uz kinoprovēm. No seriāliem viņa ir nolēmusi atturēties, cik ilgi vien spēs. "Es vēl esmu pārāk zaļa, lai līstu iekšā tajā kastē. Varbūt tas ir ļoti vecmodīgi, bet man šķiet, ka ir labāk, ja tevi pazīst pēc lomām teātrī."

Ceremonija

Teātra balva Spēlmaņu nakts 2011/2012

Latvijas Nacionālajā teātrī un tiešraidē LTV1 23.XI plkst. 21.15

Informācija un nomināciju saraksts spelmanunakts.lv

***

Inese Pudža

Dzimusi 1984. gada 22. maijā Talsos

2011. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas nodaļu dramatiskā teātra režijas specialitātē

Kopš 2011./2012. gada sezonas ir Valmieras Drāmas teātra aktrise

Jaunākā loma – kalpone Maņuška izrādē Zojkina kvartira VDT

Nozīmīgākās lomas: Jūlijas jaunkundze izrādē Jūlijas jaunkundze VDT, Katrīna izrādē Pērnvasar negaidot NT, Džuljetas loma Mārtiņa Eihes darbā Viss par mīlestību radošajā apvienībā Nomadi, Helēna izrādē Sala JRT, Katja izrādē Mitjas mīlestība teātrī Dirty Deal

Izrādes Ziema režisore Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja