Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valmieras teātra Jūlijas jaunkundzi izrādīs Luksemburgā

Pēc ilgāka pārtraukuma, kura laikā aktrise Inese Pudža sagaidīja meitiņu, Valmieras teātra Apaļajā zālē atgriežas Augusta Strindberga Jūlijas jaunkundze, ar kuru 2012. gadā teātrī debitēja Vladislavs Nastavševs.

Maija sākumā Jūlijas jaunkundze dosies uz Luksemburgu, lai tur kā izcils Latvijas mākslas fakts pārstāvētu skatuves mākslu Latvijas dienās Luksemburgā, ko rīko Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē sekretariāts, informēja teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

Jūlijas jaunkundze (1888) ir A. Strindberga visslavenāka un vismīklainākā luga, kuras sižets ir izstāstāms vienā teikumā: Jāņu naktī grāfa meita kļūst par sulaiņa mīļāko, bet no rīta dodas pašnāvībā. Toties pirms, starp un pēc šiem notikumiem plosās jūtu, dziņu, aizvainojumu, pagātnes atmiņu, nākotnes sapņu vētra, kas lugu padarījusi par iekārojamu kumosu daudziem slaveniem režisoriem. Vladislavam Nastavševam šis bijis lugas trešais iestudējums. Izrādei Valmieras teātrī atrasta ļoti ieturēta, askētiska forma. Neviens – ne Jūlijas jaunkundze (Inese Pudža), ne Žans (Mārtiņš Meiers), ne viņa līgava, virtuvene Kristīne (Anta Aizupe) – šajā naktī nepaceļ balsi, taču starp viņiem valda tāds spriegums. Visa nakts paiet mokošos līdzsvara meklējumos – brīžiem šī vārda tiešākajā nozīmē.

Izrādes neparastā formā un koncentrētā aktieru spēle uzreiz ieguva skatītāju un kritikas ievērību. Tā tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai vairākās kategorijās, bet Inese Pudža ar Jūlijas lomu kļuva par Gada jauno skatuves mākslinieci. Iestudējums saņēma laikraksta Diena 2012. gada balvu kultūrā kā pārsteidzošs un kvalitatīvs mākslas darbs, tika nominēts Latvijas televīzijas balvai Kilograms kultūras, ar ovācijām to uzņēma skatītāji Erevānā (Armēnija) starptautiskajā festivālā Highfest.

Uz Valmieras teātra skatuves Jūlijas jaunkundze 28. un 29. aprīlī plkst. 18.30. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja