Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Aizkustinošais mirklis. Spēlēs rata liru

Ivars Hermanis sevi sauc par mūziķi brīvmākslinieku. Teātra un mūzikas mīļotāji Ivaru būs ievērojuši JRT izrādē Amizants gadījums, jestri plosot ģitāru vai izpildot krievu romances kopā ar Antu Eņģeli, muzicējam programmā Besame Mucho, kurā kopā ar Laimi Rācenāju viņš dzied meksikāņu un kubiešu tradicionālās dziesmas.

Mazāk ir to, kuri zina – Ivars ir slavenā režisora Alvja Hermaņa vidējais brālis (pastarītis Jānis ir ekonomists). Ivars zina vairākas svešvalodas, arī spāņu, un ir meistars ar zelta rokām – būvējis scenogrāfiskās iekārtas JRT, remontējis dzīvokļus un izgatavojis vairākas autentiskas viduslaiku mūzikas instrumenta lautas kopijas. Oficiāli Ivars Hermanis patlaban studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas programmā un pirmo reizi kā mūziķis piedalīsies Dziesmu svētkos. Tautas mūzikas dižkoncertā Raksti 2. jūlijā Ķīpsalā viņš pārsteigs publiku spēlējam muzikālu brīnumu – rata liru.

Taujāts, kad, kur un kā atklājis šo reto instrumentu, Ivars pavisam bez jokiem atbild: "Nosapņoju. Pirms pāris gadiem veicu neparastu atklājumu – viens no senākajiem Eiropas izcelsmes instrumentiem – rata lira – mūsdienu mūzikas pasaulē ir gandrīz nepazīstams. Kaut savā turpat desmit gadsimtus ilgajā vēsturē rata lira skanējusi gan karaļu galmos un baznīcās, gan lauku dančos un krogos, to apmīļojuši trubadūri, mūki un arī lauku muzikanti. Otrreiz instrumentu atklāju, būvējot to pats savām rokām visu pagājušo vasaru ar Kultūrkapitāla fonda laipnu atbalstu." Kā Ivars aprakstītu rata liras skaņu un iespaidu, kādu tā rada? "Katrs mūzikas instruments ir kā dzīva būtne ar savu raksturu un niķiem. Rata liras unikālās konstrukcijas īpatnība ir "bezgalīgais lociņš" – ar roku griežams koka disks. Tā radītajām skaņām – melodijai plus burdonam – piemīt īpatnēja, pārlaicīga "smaka"." Uz dziļdomīgo jautājumu, ko vispār ar cilvēkiem un dzīvi iespēj izdarīt mūziķis, Ivars Hermanis šķietami atjoko: "Mūziķis jau arī tikai cilvēks vien ir, bet mūzika gan vieniem, gan otriem dod iespēju ceļot laikā, telpā un, ļoti iespējams, arī citās dimensijās."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja