Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atrasti fragmenti, negaidīti avoti

Cēsu Mākslas festivāla multimediālā programma piedāvā aizraujošu bēgšanu no ierastā

Piektdien, 27. jūlijā, plkst. 19 Cēsu Vecajā alus brūzī ar amerikāņu avangarda mākslinieka Džeimsa Beninga izstādes Daži atrasti fragmenti atvēršanu tiks atklāts divpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, kas turpināsies līdz augusta beigām. "Pēc Jona Meka retrospekcijas, kas šeit tika izrādīta 2014. gadā un izraisīja plašu rezonansi, apstiprinot, ka eksperimentālais un poētiskais mums ir tuvs un saprotams, radās doma uzaicināt vēl vienu neatkarīgā kino pionieri, kas, līdzīgi kā viņa kolēģis, aktīvi darbojas arī citos vizuālās mākslas žanros," atminas izstādes kuratore Žanete Skarule.

Jau pirms diviem gadiem Cēsu Mākslas festivāla izstādē Laikmetīgā ainava kopā ar citu autoru darbiem bija skatāms Džeimsa Beninga 77 minūtes ilgais video jeb mākoņu instalācija Farocki, kas veltīta viņa draugam, slavenajam vācu režisoram Harūnam Faroki (1944–2014), kurš aizgāja mūžībā, nepiedzīvojis tās noskatīšanos.

 

Divi namiņi Kalifornijā

"Ar Džeimsu Beningu es iepazinos Kalifornijas Mākslas institūtā, kurā viņš ir savas jomas "rokstārs" – studentu iemīļots pasniedzējs, kurš šeit māca gadu desmitiem un neļauj jaunajiem māksliniekiem pazaudēt savu revolucionāro garu, taču līdzās radikālismam Džeimss Benings mudina arī ieklausīties, ieskatīties un iedziļināties. Tā ir pieeja, ar kādu viņš pats veido savu daiļradi," stāsta izstādes kuratore, kura trīs gadus ir studējusi Kalifornijas Mākslas institūta Filmu un video nodaļas maģistrantūrā un šī gada Cēsu Mākslas festivālā piedāvās daudz apjomīgāku Džeimsa Beninga darbu ekspozīciju.

To vidū būs lielformāta instalācija ar nosaukumu Divi namiņi/Two Cabins. Viņa akcentē, ka viens no mākslinieka intereses objektiem ir Amerikas ainava un tās mainīgums līdz ar tehnoloģiju progresu, kas vienlaikus nodrošina un ierobežo Jaunās pasaules iemītnieku brīvības izpausmes. Šajā darbā Džeimsa Beninga redzeslokā ir nonākuši divi tēli – filosofs un aktīvists Henrijs Deivids Toro un par Unabomberu sauktais terorists un matemātiķis Teodors Kačinskis. Pētot šīs personības, viņš ir uzcēlis viņu namiņu replikas uz sev piederošās zemes Kalifornijā. "Šie namiņi, kuru prototipi ir kalpojuši kā paslēptuves, kurās patverties no modernās sabiedrības, savā ziņā ir paša mākslinieka bēgšana no ierastās muzeja telpas konvencijām. Savukārt Cēsīs šo namiņu atveidojumi to dabīgajā lielumā būs "ieslēpti" Vecā alus brūža kurtuvē," atklāj Žanete Skarule.

Izstādi papildinās Džeimsa Beninga radītās amerikāņu mākslinieku autsaideru Melnā Vanaga, Bila Treilora, Mārtina Ramiresa, Henrija Dārdžera, Džesija Hovarda, Džozefa Jokama, Viljama Hokinsa un Mozesa Tolivera gleznu reprodukcijas no sērijas Pēc gleznām/After Paintings, kā arī viņa videodarbs Izdedzinātā zeme/Scorched Earth un tekstildarbs, ko Džeimss Benings ir izveidojis no savu džinsu strēmelēm kā atsauci uz Misūrijas Petvejas darināto Gee’s Bend segu, ko viņa bija radījusi no sava mūžībā aizgājušā vīra apģērba. "Veidojot darbu reprodukcijas caur materialitāti un fizikalitāti – pār-būvējot, pār-gleznojot, pār-šujot –, Džeimss Benings mēģina restaurēt un arī pārrakstīt no jauna savu izvēlēto varoņu biogrāfijas," norāda izstādes kuratore.

 

Patvtveršanās, nomaldīšanās

Žanete Skarule vērš uzmanību uz to, ka autsaiderisma un eskeipisma jautājumi caurauž ne tikai izstādi, bet arī visu šī gada Cēsu Mākslas festivālu. Patvēruma un nomaldīšanās tēma ieskanēsies arī kinopētnieka un režisora Jāņa Putniņa veidotajā filmu programmā Mežs, kura būs skatāma mežā pie Spoguļklintīm. Tajā ir iekļauta Ērika Lāča filma Vilkatis Toms (1983), Riharda Grošopa kulta darbs Čingačguks jeb Lielā Čūska (1967) ar neatkārtojamo Gojko Mitiču galvenajā lomā, Barbē Šrēdera filma Ieleja (1972) un Akiras Kurosavas darbs Dersu Uzala (1975), kuru japāņu kinomeistars ir uzņēmis Padomju Savienībā.

Cēsu Mākslas festivālā varēs novērtēt vēl viena Uzlecošās saules zemes autora darbu. Tas ir viens no jaunās paaudzes starptautiski aktīvākajiem un plašāk atzītajiem japāņu videomāksliniekiem Takasi Makino, kurš uzstāsies izstādes atklāšanā ar audiovizuālu performanci Kosmosa troksnis/Space Noise. "Viņa abstraktie tēli veido kosmisku, gandrīz transcendentālu pieredzi un kopā ar skaņu un trīsdimensionālu attēlu ļauj ceļot laikā," raksturo izstādes kuratore.

Pēc tam šis darbs kā permanenta instalācija būs aplūkojams Cēsu pils klētī līdz pat festivāla beigām. Tieši šeit ik sestdienu varēs noskatīties arī leģendārās režisores, scenāristes un producentes Rozes Stiebras veidoto latviešu animācijas un leļļu filmu izlasi, kurā ir ietverta arī viena no Latvijas zinātniskās fantastikas animācijas seriāla Fantadroms sērijām par robota Indriķa piedzīvojumiem kosmosā.

 

Mūzika salauztām sirdīm

Džeimsa Beninga un Takasi Makino darbi tiks izrādīti arī 36 stundu ilgajā dzīvās skaņas instalācijā Negaidītie avoti/Unexpected Sources, kas notiks no 27. līdz 29. jūlijam. Šī neparastā notikuma autori ir Latvijas Radio 3 Klasika raidījuma Tīrkultūra veidotāji, kuri no radioviļņiem pārcelsies uz Cēsīm un piedāvās nepārtrauktu mūzikas un vizuālās mākslas pieredzi trīs dienu garumā. "Džeimss Benings veido savus darbus dabīgā vidē, bēgot no muzeja, bet Tīrkultūra iznes galerijas balto kubu laukuma vidū un ļauj tam kļūt par platformu visdažādākajam saturam, vienlaikus pašai celtnei pārtopot par mākslas darbu," paskaidro Žanete Skarule.

Īpaši šim notikumam Lenču ielā, laukumā starp garāžām un veco Cēsu maizes ceptuvi, tiek būvēta skatuve, kuras radīšanā tiks izlietotas 87 tonnas betona. Uz šīs iespaidīgās virsmas kopumā uzstāsies deviņpadsmit mākslinieku no desmit valstīm. To vidū būs gan spa-popgrupa Gents ar mūziku salauztām sirdīm, gan žanram nepakļaujamie Motion Graphics ar digitālām fantāzijām, gan skaņu arhitekts Breds Nats ar savu pašradīto mūzikas instrumentu performanci un citi ārvalstu pārstāvji, kā arī latviešu mākslinieki – Elizabeta Lāce, Domenique Dumont, Edgars Rubenis, Mareunrol’s, Krista un Reinis Dzudzilo, Atis Jākobsons.

Džeimss Benings

Izstāde Daži atrasti fragmenti

Cēsu Vecajā alus brūzī līdz 26.VIII

www.cesufestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja