Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dzimtas un ģimenes spēka daudzinājums

33 folkloras kopas no visas Latvijas Turaidā svin saulgriežus

Līgojat, līgojat/ Nav vairs tālu Jāņu diena/ Šī dieniņa, rītdieniņa/ Parīt pati Jāņu diena. Šo tautasdziesmu var skaitīt arī šodien, domājot par Līgo vakaru 23. jūnijā. Taču dabas mistērijas savu nozīmību tad jau būs nedaudz zaudējušas. Saulgriežu kulminācija šogad ir laikā no 19. līdz 22. jūnijam, un to piedzīvot iespējams daudzviet Latvijā. Jau vienpadsmito gadu plaša saulgriežu svinēšana notiek Turaidā – šovakar, 21. jūnijā, no plkst. 19. 

"Gada īsākajā naktī tiek svinēti košākie latviešu gadskārtu svētki – vasaras saulgrieži, kad saule visaugstāk uzbraukusi debesu kalnā. Vasaras saulgriežos gaismas un dzīvības spēks ir vislielākais. Tie ir auglības svētki, kad tiek daudzināta saule, degta gaiša jāņuguns, aicināti pulkā jāņubērni no tuvām un tālākām malām, lai šogad īpaši daudzinātu dzimtas un ģimenes spēku," stāsta Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

Šīgada saulgrieži Turaidā būs vērienīgi, jo pasākumā piedalīsies 33 folkloras grupas no visas Latvijas. Citu gadu te vairāk pulcējās Vidzemes puses folkloras kopas, bet šogad būs no visiem novadiem. "Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru šis pasākums izvērsies kā gatavošanās nākamā gada starptautiskajam folkloras festivālam Baltica 2018, kas beigsies tieši saulgriežu naktī. Tad nu šis būs gandrīz kā ģenerālmēģinājums," skaidro A. Skuja.

Bet saulgrieži nav priekšnesums, nav koncerts! "Tie ir svētki visiem, kuri sanākuši, un no katra paša ir atkarīgs, cik aktīvi piedalīties, izdzīvot saulgriežu tradīcijas, dziedāt, dejot," stāsta A. Skuja un iesaka iepazīties ar pasākuma programmu, kas pieskaņota saules gaitai. No plkst. 19 sāksies gatavošanās svētkiem – zāļu vainaga pīšana, lasot puķes pļavā vai paņemot līdzi no sava dārza. Katrs varēs pielikt roku jāņusiera gatavošanā. Zāļu zintis klātesošajiem skaidros Zeltīte Kaviere, pirts zintis – Kaija Brisone, vainagu pīšanu pamācīs Indra Čekstere un Margita Poriete, siera siešana notiks folkloras kopas Ūzuleņi vadībā, lāpu gatavošanu organizēs Roķi, bet rokdarbu darbnīcu vadīs studija Smiltene.

Pati A. Skuja Jāņu būtību visvairāk sajūt gaidāmajos uguns rituālos – ugunskura iekuršana, saulei rietot, uguns pūdeles aizdegšana. Šis rituāls ir īpaši emocionāls, jo pūdeli aizdegs Eduards un Audars Klinti ar uguns bultām. Trešā mistērija – uguns rats pusnaktī. "Tas simboliski palīdz saulītei ritēt uz priekšu pašā tumšākajā laikā," stāsta A. Skuja, piebilstot, ka tas viss jāpiedzīvo katram pašam.

Svētki izskanēs piecos no rīta ar Jāņa uguntiņas pavadīšanu cauri Gaujas lokiem. Līdz nākamajam gadam…

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja