Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunā Rīgas teātra būvniecība tiks atsākta jūnijā

Pēc finansējuma apstiprināšanas valdībā, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) slēdz līgumu ar iepirkuma uzvarētāju piegādātāju apvienību SBSC Jaunā Rīgas teātra (JRT) vēsturiskās ēkas pārbūvei, lai īstenotu Eiropas līmeņa teātra ieceri. Pēc būvatļaujas pārreģistrēšanas, darbi būvlaukumā Lāčplēša ielā 25, Rīgā atsāksies jūnijā, informēja VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

"Atsākot būvniecību, sākotnējie darbi saistīti ar vēsturiskās teātra fasādes ēkas demontāžu un risinājumu izstrādi, lai nodrošinātu saudzīgu pāļu iestrādi jaunā būvniecības apjoma izbūvei, neradot ietekmi uz apkārtējām ēkām. Tikai pēc šo risinājumu izstrādes un pārbaudes tiks atsākti būvdarbi pagalma zonā. Būvniekam izvirzītas stingras drošības prasības, jo būvniecība notiek Rīgas vēsturiskajā centrā, blīvi apbūvētā apkaimē ar intensīvu satiksmi Lāčplēša ielā gar būvlaukuma robežu," pauda Ivanovskis-Pigits.

JRT būvniecība turpināsies saskaņā ar Jaunā Rīgas teātra vajadzībām un pilnsabiedrības Zaigas Gailes Birojs un Partneri izstrādātā projekta pamata. Teātra vajadzībām tiks nodrošināts mūsdienīgam teātrim  atbilstošs tehnoloģiskais aprīkojums – energoefektīva LED skatuves apgaismojuma ierīkošana, kvalitatīvi akustiskie risinājumi un modernas skatuves tehnoloģijas ar ērti kontrolējamiem un programmējamiem pacēlājiem, kā arī iebūvējamās mēbeles. Lielajai black-box zālei ir paredzēti nospriegoto trošu režģa griesti, pa kuriem ir iespējams staigāt, pielāgojot zāli visdažādākajiem scenogrāfijas iecerēm – šāds risinājums Latvijā līdz šim nav redzēts. Projektā ir padomāts arī par vides pieejamības nodrošināšanu visām skatītāju zālēm un apskaņošanas sistēmām apmeklētājiem ar dzirdes traucējumiem.

JRT ēkas pārbūve tiks veikta pēc Projektē un būvē principa, kas paredz vienotu atbildību līguma izpildītājam par būvdarbu veikšanu un projekta izstrādi, kā arī ļaus operatīvāk risināt būvdarbu laikā radušos izaicinājumus nekā situācijā, kur būvniecībā iesaistītajām pusēm būtu iespēja aizbildināties ar otras puses vainu strīda un būvniecības kavējumu izraisīšanā. Turklāt pēc līguma noslēgšanas būvniekam būs sarežģīti palielināt līguma summu un kavējumu gadījumā jārēķinās ar līgumsodu.

"Mūsu apņēmība ir īstenot teātra ēkas pārbūvi pienācīgā kvalitātē un termiņos, lai teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties jau 2022. gada vasarā, uzsākot jauno teātra sezonu septembrī," apliecina Ivanovskis- Pigits.

Iepirkumā JRT pārbūvei starp četriem piegādātājiem par saimnieciski izdevīgāko tika atzīts piegādātāju apvienības SBSC piedāvājums ar piedāvāto līguma summu -  29,9 miljoni eiro, par ko noslēgts līgums.

"Būvdarbu izmaksas saglabājas iepriekšējā iepirkuma līmenī. Līguma summā iekļaujas ne tikai būvdarbu veikšana, bet arī projektēšanas risinājumi papildu drošības pasākumu veikšanai, BIM tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātrim nepieciešamais tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētas mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro," skaidro Ivanovskis -Pigits.

Kopējais valdībā apstiprinātais finansējums Jaunā Rīgas teātra pārbūvei periodā no 2013. līdz 2022. gadam ir 34,592 miljoni eiro, kuros ietverta tehniskā projekta izstrāde, veiktās ekspertīzes un iepriekšējā periodā paveiktie būvniecības darbi, kā arī turpmākie darbi teātra pārbūvei noslēgtā līguma ar piegādāju apvienību SBSC ievaros. Savukārt Kultūras ministrijas budžetā paredzēts finansējums JRT nekustamā īpašuma Lāčplēša ielā nomas maksas un papildu maksājumu segšanai. Paredzēts arī finansējums, lai varētu notikt pārcelšanās no teātra pagaidu mājvietas Miera ielas 58A uz Lāčplēša ielu.

Kamēr teātris atrodas Miera ielā un Lāčplēša ielā norit būvdarbi, paralēli notiek projektēšana TAB FAB radošajam kvartālam. Tā būvniecību plānots sākt nākamajā gadā, organizējot to pa posmiem, sākot ar kvartāla ieejas mezglu - radošo industriju inkubatoru un Latvijas kultūras akadēmijas Filmu skolai paredzētajām elpām, netraucējot Jaunajam Rīgas teātrim un plānotā Eiropas finansējuma apguvei.

 

Top komentāri

Nav vajadzīga
N
šī ēka, tāpat ka nav vajadzīgas hermaņa izrādes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja