Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

KDi iesaka: Opīša draudzība ar Žilu

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Opīša draudzība ar Žilu

Režisors Vladislavs Nastavševs Ģertrūdes ielas teātrī iestudējis franču autora un kinorežisora Alēna Girodī pirmo literāro darbu Te sākas nakts (Girodī filmas Svešinieks pie ezera/L’inconnu du lac un Stāvi taisni/Rester Vertical tikušas demonstrētas Kannu festivālā).

Opītis, viņa meita Marieta un mazmeita Sindija vada rāmu dzīvi kādā Francijas mazpilsētā. Atvaļinājuma laikā pēcpusdienās viņus apciemo 40 gadu vecais Žils, kuru ar Opīti saista neparasta draudzība. Alēna Girodī komiski mulsinošais un provokatīvais stāsts atklāj ilgas pēc emocionālas intimitātes, ko Žils atrod Opītī. Režisors Vladislavs Nastavševs aicina skatītājus ienirt dvēseles ezeru dziļākajos slāņos, pārskatot vispārpieņemtos priekšstatus par mīlestību un seksualitāti, kaisli un vardarbību. Lomās: Igors Šelegovskis, Kaspars Dumburs, Āris Matesovičs, Marija Linarte, Inese Pudža, Anta Aizupe un Henrijs Arājs.

Te sākas nakts

Ģertrūdes ielas teātrī 6.I, 16.II plkst. 19

Biļetes pārdotas

***

 

Dvēseles himnas

Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāla noslēgumā otrdien, 7. janvārī, skanēs Latvijas Radio kora programma Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi. Tajā ir iekļauta Pētera Čaikovska, kā arī mūsdienu Nīderlandes komponista Alfrēda Momotenko (dzimis Ukrainā, audzis Krievijā, pēdējos trīsdesmit gadus dzīvo Eiropā) un ievērojamā pašmāju skaņraža Andreja Selicka garīgā mūzika. Pie diriģenta pults – Sigvards Kļava.

Latvijas Radio koris

Dzintaru koncertzālē 7.I plkst. 19.30

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20  

***

 

Triep!

Enerģiskā latgaliešu postfolkloras grupa Rikši aicina uz sava jaunā albuma trīp! (latv. – triep!) atklāšanas koncertiem Rēzeknē un Rīgā. Albumā ir apkopotas Rēzeknes puses gadskārtu ieražu dziesmas ansambļa dalībnieku aranžijās.

Rikši

Latgales vēstniecībā Gors 4.I plkst. 18, Mūzikas namā Daile 11.I plkst. 17

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–15

***

 

Svētki turpinās

Līdz 26. janvārim Mūzikas namā Daile Rīgā, kā arī Jelgavā, Valmierā, Liepājā un Cēsīs varēs dzirdēt Maestro Raimonda Paula un Zigfrīda Muktupāvela Ziemassvētku koncertprogrammu. Tajā skan dziesmas ar Alfrēda Krūkļa, Jāņa Petera, Pētera Brūvera, Jāņa Poruka, Māras Zālītes, Ziedoņa Purva un citu dzejnieku vārdiem. Pavadošajā grupā spēlē Raimonds Macats, Oskars Sproģis un Artis Orubs. Pie klavierēm – pats Maestro.

Koncerts

Latvijas pilsētās līdz 26.I

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 18–35 

***

 

Viduslaiku melodijas

Sestdien, 4. janvārī, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars ar programmu Gregoriskie dziedājumi. Carmina uzstāsies Guntara Prāņa dibinātā un vadītā vokālā grupa Schola Cantorum Riga. Ar mūsdienīgām taustiņinstrumentu skaņām priekšnesumu kuplinās komponists Raimonds Tiguls. Koncertā skanēs Ziemassvētku periodam piemērotie viduslaiku dziedājumi – gregoriskais korālis, ambroziskās himnas un vairāki agrīnās daudzbalsības paraugi. Koncerta dalībnieki meklēs veidu, kā viduslaiku dziedājumi varētu skanēt šodien. Aranžējumos izmantoti daudzi pasaules mūzikā atrodami elementi, kas palīdz veidot dialogu starp senajām melodijām un mūsdienu izteiksmes līdzekļiem.

Koncerts

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 4.I plkst. 17

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–20 

***

 

Atvadu sveiciens

Trešdien, 8. janvārī, Cēsīs kritiķes Ditas Rietumas veidotajā Eiropas kinofestivālu filmu izlasē tiks demonstrēts franču režisores Anjēzes Vardas (1928–2019) pēdējais dokumentālais darbs Anjēze par Vardu. Filmas pirmizrāde notika pērn Berlīnes kinofestivālā, un režisore tajā bija klāt. Neilgi pēc tam viņa devās mūžībā. Šis ir emocionāls, pašironisks un informatīvi piepildīts atskats uz mākslinieces daiļradi.

Anjēze par Vardu

Vidzemes koncertzālē Cēsis 8.I plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 8

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja