Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

KDi lasi: Katram sava olimpiāde

Kā adekvāti valstiski novērtēt starptautisku izcilību kultūrā – diskusiju par to no jauna uzjundījusi Latvijas Radio korim un orķestrim Sinfonietta Rīga piešķirtā Grammy

Pagājis gads, kopš latviešu radīto filmu spožie panākumi prestižajā Berlīnes kinofestivālā aktualizēja jautājumu par prēmiju piešķiršanu starptautiskus panākumus guvušiem māksliniekiem. Toreiz režisora Jāņa Norda spēlfilmai Mammu, es tevi mīlu piešķirtā Berlīnes festivāla skates Generation Kplus starptautiskās žūrijas Grand Prix un Ēvalda Lāča animācijas filmas Eži un lielpilsēta iegūtā starptautiskās žūrijas balva un bērnu žūrijas diploms lika jau kārtējo reizi domāt un runāt par to, ka Latvijas valstij pienāktos pateikties saviem starptautiskus panākumus guvušajiem Latvijas māksliniekiem, kuru izcilība būtiski spodrina starptautisko Latvijas tēlu. Lielu jautrību kultūras sabiedrībā izsauca publiski izteiktais toreizējās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes retoriskais jautājums: kas ir Berlīnes kinofestivāls? Šis jautājums publiskajā telpā izskanēja gana naivi, tāpat kā nākamais vaicājums, kādi mūsu mākslinieku panākumi būtu līdzvērtīgi sportistu medaļām olimpiskajās spēlēs.

Kā zināms, veiksmīgākos olimpiešus Latvijas valsts arvien ir apbalvojusi ar dāsnām prēmijām, kuras sasniegušas pat 100 000 latu (jau pēc nodokļu nomaksas). Vērienīgas naudas prēmijas līdz ar veiksmīgākajiem olimpiešiem jau tradicionāli saņem arī viņu treneri, sporta ārsti, sporta organizācijas. Savukārt māksliniekiem tiek vien ministrijas vai Ministru kabineta Atzinības raksti. 

Ineses Lūsiņas rakstu par starptautisku panākumu novērtējumu kultūrā lasi 13. februāra KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja