Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Liepājas muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu par arhitektu Frīdrihu Šefelu

Liepājas muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu - vairāk nekā 50 priekšmetus, kas vēsta par arhitektu Frīdrihu Šefelu, kurš 1862. gadā dzimis Liepājā (toreiz Libava), informēja muzejā.

Dāvinājumu muzeja krājuma papildināšanai dāvinājusi Frīdriha Šefela dzimtas pārstāve Gundega Sēhaus, kura pašlaik dzīvo Vācijā.

19. un 20. gadsimta mijā, bet ne vēlāk kā līdz 1900. gadam Rīgā tika izveidots arhitekta Heinriha Šēla (1829 - 1909) un arhitekta - tehniķa Frīdriha Šefela (1862 – 1913) būvbirojs Scheel&Scheffel. Neraugoties uz īso pastāvēšanas laiku (biroja darbība tika pārtraukta ap 1904. gadu), 20. gadsimta pirmajos gados vairākas Heinriha Šēla un Frīdriha Šefela projektētās ēkas pieder telpiskā risinājuma ziņā nozīmīgākajiem, kā arī dekoratīvi iespaidīgākajiem agrā jūgendstila arhitektūras paraugiem Rīgā.

Šefela jūgendstilā veidotie, greznie arhitektūras pieminekļi joprojām rotā Rīgas vecpilsētas ielas.

Pateicoties Gundegas Sēhaus dāvinājumam, Liepājas muzejs ieguvis Fridriha Šefela studentu cepuri – tumši zaļa samta cepure ar emblēmu virs naga un vārdu Eckenförde” (datējama ap 19. gs. beigām).

Liepājas muzeja krājumā uzņemtas arī rotaslietas – zelta gredzentiņš ar safīra akmeni, ko Frīdrihs Šefels savai līgavai Luīzei dāvinājis uz saderināšanos. Vēlāk, 1945.gadā, Luīze Šefela šo ģimenes relikviju nodevusi savai mazmeitai Urzulai iesvētību dienā.

Dāvinājumā saņemti arī divi sudraba Nameja gredzeni, kas piederējuši Irmai (Gundegas Sēhaus mātei). Liepājas muzeja sudraba priekšmetu kolekcija papildināta ar cigarešu etviju, kas dāvināta ģimenes draugam, kokmateriālu firmas īpašniekam  Ernestam Ozoliņam. Uz etvijas lasāms gravējums Viesmīlīgajam Ernestam Ozoliņam, 13.III 1928. Darba biedri. Starp ģimenes rotaslietām, kas nodotas Liepājas muzejam, ir arī piespraude, ko Fridrihs Šefels vedis no Vācijas savai līgavai Luīzei.

Starp dāvinātajiem priekšmetiem ir daudz foto materiālu, pavisam kopā 27 melnbalto fotogrāfiju un atklātņu ar ģimenes locekļiem un no dažādiem notikumiem, piemēram, pastkarte, kas sūtīta Luīzei Šefelei no Pāvilostas. Uz tās redzams Latvijas valsts dibināšanas 16. gadadienai veltīts gājiens.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja