Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslinieks reģionā. Dažādi domājošs

Daugavpils svētkus svin arī ar Mākslas nakti cietoksnī.

Pilsētu svētku vilnis sācis velties pār Latviju. Svin vērienīgāk un pieticīgāk, tradicionāli un oriģināli. Daugavpilī, kā jau lielā pilsētā, svētki gandrīz nedēļas garumā, norisēm bagāti un pat ārpus pilsētas robežām, jo šajās dienās Daugavpilī un reģionā notiek arī IV Starptautiskais militārās mūzikas festivāls Daugavpils 2017, kurā piedalās militārie orķestri no Horvātijas, Nīderlandes, Latvijas, Polijas, Igaunijas un Ukrainas.

Taču viens no centrālajiem un nozīmīgākajiem notikumiem Daugavpils pilsētas svētkos ir Mākslas nakts Daugavpils cietoksnī, kas notiks jau šovakar, 9. jūnijā, no plkst. 22 līdz 02. "Pirms trijiem gadiem radās spontāna ideja par to, kā aktualizēt mākslas procesus un virzību mūsu pilsētā. Sapratām, ka jāpieaicina visu citu mākslas žanru izpausmju formas un mediji. Tas izvērsās kā festivāls, kur satiekas mākslinieki, dizaineri, mūziķi, dejotāji, horeogrāfi u.c. Formātu katru gadu var mainīt, pagriezt, paplašināt, sašaurināt," skaidro Māris Čačka, Marka Rotko mākslas centra pārstāvis.

Šīgada Mākslas nakts devīze ir Mākslinieks reģionā. "Kopā pulcēsim ne tikai vienādi, bet arī dažādi domājošus māksliniekus," smejas M. Čačka. "Tēma ir visaptveroša, jo katrā reģionā ir mākslinieki. Spilgts piemērs ir mūsu sadarbība, kas sākās 2. starptautiskajā tēlnieku simpozijā, kur uzvarēja mākslinieks no Liepājas Egons Peršēvics. Viņa vadītās mākslinieku grupas veidotā lielformāta skulptūra Kara zirga rēgs, ko šonakt atklās cietoksnī, kļūs par vienu no pastāvīgajiem laikmetīgās mākslas vides objektiem Daugavpilī. Četrus metrus lielā zirga transportēšana no Liepājas uz Daugavpili arī ir apliecinājums reģionu sadarbībai." Bet kāpēc viss jādara naktī? "Vēlu vakarā, kad iestājas tumsa, visas cilvēku maņas darbojas saasināti," spriež M. Čačka un piebilst: "Mākslas nakts formāts ir tā reize, kad varam parādīt sava veida alternatīvu ikdienai."

Viņš aicina naktī apmeklēt arī visas septiņas jaunākās izstādes, kas patlaban skatāmas Rotko centrā, un Edvarda Munka oriģinālgleznu no Tronheimas Mākslas muzeja. Darbosies radošās darbnīcas ar māksliniekiem Egonu Peršēvicu, Ingūnu Levšu, Māri Popovu, Oksanu Vronsku. M. Čačka pievērš uzmanību sakritībai, ka Mākslinieks reģionā un Marks Rotko abi veido abreviatūru MR. "Arī Marks Rotko ir mūsu reģiona mākslinieks – te dzimis un audzis, bet aizgājis tālu pasaulē. Par to runāsim Mākslas nakts diskusijā – kā reģiona mākslinieks maina mākslas vidi ne tikai reģionā, bet arī pasaulē. Arī Pēteris Martinsons ir mūsējais. Rēzeknes māksliniekam Osvaldam Zvejsalniekam nupat Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā atklāja jubilejas izstādi. Nevar nepieminēt goda daugavpilieti gleznotāju Silvu Linarti, kura skolojusi daudzus šodienas profesorus un mākslā pazīstamas personības."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja