Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūžībā devusies Leļļu teātra aktrise un pedagoģe Dace Skadiņa

79 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devusies Leļļu teātra aktrise un pedagoģe Dace Skadiņa, liecina Latvijas Leļļu teātra ieraksts Facebook.

"Daces siltais balss tembrs atdzīvinājis gan leļļu, gan animācijas tēlus daudzu desmitgažu garumā, bet viņas rūpes un profesionālās zināšanas palīdzējušas izaugt jaunām aktieru, īpaši leļļinieku paaudzēm," norādīts teātra atvadu vārdos.

Aktrise Skadiņa Latvijas Leļļu teātra aktieru trupas sastāvā nostrādājusi 30 gadus, proti, no 1963. līdz 1993. gadam, un viņas seju un balsi atpazīst teātra, televīzijas un radio skatītāji un klausītāji daudzās paaudzēs, tā uzsver teātrī.

Aktrises nospēlēto lomu skaits Leļļu teātrī pārsniedz 300. Kā uzsver teātrī, televīzijas skatītājiem Skadiņas vārds saistās ar savulaik iemīļoto televīzijas raidījumu bērniem Kling, klang esam klāt, aktrises balsī runā arī daudzu animācijas filmu varoņi, savukārt radio klausītājiem viņa pazīstama kā raidījuma Atbildam jums, kāpēcīši vadītāja.

Pēc aiziešanas no Latvijas Leļļu teātra aktrise pievērsusies režijai, iestudējot izrādes galvenokārt Liepājas Leļļu teātrī. Paralēli Skadiņa pasniedza aktiermeistarību, leļļu meistarību, saskarsmes kultūru un runas mākslu Latvijas Kultūras akadēmijas un Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas studentiem. Pedagoga talants laikā no 2000. līdz 2005. gadam palīdzēja Skadiņai veiksmīgi koordinēt Latvijas Kultūras akadēmijas Leļļu teātra aktieru kursa darbu, kā rezultātā tika īstenoti 13 projekti studentu dalībai starptautiskās meistarklasēs Polijā un piecos starptautiskos studentu festivālos, norādīts teātra ierakstā, atzīmēja teātrī.

Skadiņa 1970. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju ar dramatiskā teātra aktrises diplomu, savukārt 1999. gadā - Latvijas Kultūras akadēmiju, iegūstot mākslas maģistra grādu teātra mākslā.

Septiņdesmito gadu sākumā, sastopot toreizējo Leļļu teātra mākslinieku un režisoru Arnoldu Burovu, Skadiņa iesaistījās leļļu teātra žanrā. Viņas roku vadītas atdzīvojušās lelles izrādēs Slavenais pīlēns Tims, Pifa piedzīvojumi, Minkas diena, Saslauku vecis, Mazais Muks, Tips un Taps, Pelnrušķīte, Ak, sirds, Lāčplēsis, Maksis un Morics, Trīs sivēntiņi un vilks, Šveiks, Sniegbaltīte un septiņi rūķīši, Diega zīmes, Diega darbi, Koklētājs Samtabikse, Pīļu namiņa noslēpums, Lolitas brīnumputns, Raganas trīs noslēpumi, Dekamerons, Ceturtais skriemelis, Makbets, Pinokio piedzīvojumi un citās.

Skadiņa bijusi aktīva Latvijas Teātra darbinieku savienības pasākumu un projektu dalībniece, darbojusies arī kultūras biedrības bērniem Baltais fonds valdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja