Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nedēļas nogalē Rīgā apskatāma budisma relikviju izstāde

Tikai trīs dienas – no 4. līdz 6. oktobrim – Rīgā, Latvijas mākslinieku savienības galerijā apskatāma unikāla ceļojoša budisma relikviju izstāde, kas noslēgs Viņa Svētības Dalailamas vizītes Latvijā programmu.

Ceļojošā izstāde Senas un svētas budisma relikvijas ir reta iespēja aplūkot unikālas relikvijas - kristāliem un pērlēm līdzīgus veidojumus, kas tiekot atrasti pelnos pēc dižo budisma meistaru, garīgo skolotāju kremācijas. Šādu relikviju atrašana kalpo par liecību, ka skolotājs dzīves laikā sasniedzis ļoti augstu garīgās attīstības līmeni. Tiek uzskatīts, ka atrašanās relikviju tuvumā nes svētību jebkuram cilvēkam, neatkarīgi no viņa tautības un ticības. Tradicionāli šādas relikvijas tiek glabātas budisma sakrālajās celtnēs – stūpās un statujās, vai arī valsts relikviju krātuvēs, un nav pieejamas publiskai apskatei. "Latvijai tik tiešām ir paveicies – budisma relikviju izstāde, gan ar atšķirīgu relikviju kolekciju, mūsu valstī viesosies jau trešo reizi. Svēta relikvija ir pārpasaulīgās tīrības un mūžības ilgu vēstījums. Tā ir lamu uzkrātās sirdsapziņas un līdzcietības enerģijas kristāls ikkatram no mums," pauž ārsts Pēteris Kļava. 

Iepriekšējo reizi budisma relikvijas bija apskatāmas Rīgā 2009. gadā. Organizatori ir piekrituši vēlreiz iekļaut Latviju šīs ceļojošās izstādes maršrutā, jo iepriekšējās reizēs izstāde guva plašu atsaucību. Izstāde jau ir izraisījusi milzīgu interesi visā pasaulē – tuvākajos mēnešos tā būs skatāma gan lielākajās ASV, Kanādas, Austrālijas pilsētās, gan Eiropā – Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Austrijā. Visur izstāde viesojas tikai trīs dienas.

Izstādes iekārtojums visās eksponēšanas vietās tiek risināts saskaņā ar stingriem priekšrakstiem: izstādes eksponāti tiek ievietoti aplī ap zelta Budas Maitreijas statuju. Saskaņā ar budisma rakstiem, Maitreija būs nākamais Buda, kas nesīs līdzcietības un mīlošās laipnības pamācības pasaulē. Šo unikālo relikviju kolekciju vairāku gadu garumā ir kolekcionējis Viņa Svētības Dalailamas māceklis un Tibetas budisma skolotājs lama Thubten Zopa Rinpoče. To papildinājis arī Viņa svētība Dalailama, uzdāvinot šai kolekcijai astoņas Budas relikvijas. 

"Cilvēki ir dziļi un personiski aizkustināti, kad nonāk saskarsmē ar šīm relikvijām. Mēs zinām tik daudzus stāstus par to. Tas noteikti ir veids, kā tuvināt cilvēkus Apskaidrībai. Relikvijas sniedz neticamu labumu pasaulei. Šeit un tagad…" stāsta Lama Thubten Zopa Rinpoče.

Budisms ir reliģija un filozofija, kas izveidojās 5. gadsimtā p.m.ē. Indijā un ir balstīta uz Sidhārtas Gautamas (Budas) mācību. Vēlāk tas izplatījās arī Centrālāzijā, Šrilankā, Tibetā, kā arī Ķīnā, Korejā un Japānā. Budismam ir aptuveni 350 miljoni sekotāju.

Ieeja izstādē - par ziedojumiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja