Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valodas notumses zona ar vārdu "episki"

Par gada vārdu Latvijā ir nosaukts vārds "notumse", kas ieteikts angļu vārda blackout vietā kā īss un ērts apzīmējums reizēm, kad pazūd elektriskā strāva. Ar pirmatnējo nozīmi "krēsla" vai "tumsa" šis vārds ir minēts Kārļa Mīlenbaha un Jāņa Endzelīna 1925. gada Latviešu valodas vārdnīcā – atklāja viens no akcijas Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens žūrijas dalībniekiem – Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs.

Uz gada vārda godu pretendēja arī vārdi (finālisti) "valstsgriba", "domvedis" kā vārda "influenceris" aizstājējs un "daudzināt" kā vārda "šērot" aizstājējs.

Savukārt par gada nevārdu šajā akcijā ir atzīts vārds "episki", kas sevi pieteicis kā jaunu liekvārdu jeb tukšvārdu, piepulcējoties jau zināmajiem "baigi", "klasiski" vai "cieti". "Mēs ceram, ka cilvēki pievērsīs uzmanību šim vārdam un centīsies savā leksikā to iekļaut mazāk vai neiekļaut nemaz," akcentēja sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa. Gada nevārda finālistu vidū bija lasāmi arī vārdi "bulijot", "toksisks" un "vegāns" (kā īpašības vārds).

Kategorijā Gada spārnotais teiciens par uzvarētāju tika izvēlēts izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas sacītais: "Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!" Tas ne vien ataino aizgājušā gada peripetijas ap valsts budžetu, bet arī plašās masās aktualizējis interesi par sengrieķu mitoloģiju. Finālistu vidū iekļuva arī "Katrai kļūdai ir vārds un uzvārds", "Deputātu intimitātes atcelšana" un "Cik tev nav naudas?". Pēdējais vedina uz dziļām pārdomām par neesamību, kas varētu būt izmērāma, norādīja literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane.

Šajā akcijā tiek meklēti arī gada savārstījumi. Šoreiz par to ir izraudzīts vārdu salikums "patiesā labuma guvēji", jo vārds "patiesais" ir jāsaskaņo ar vārdu "guvēji", nevis ar vārdu "labums", jo pretējā gadījumā ir zināms absurds, – sacīja viens no žūrijas dalībniekiem – valodnieks, Latvijas Universitātes profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Andrejs Veisbergs. Lai izvairītos no savārstījumiem savos tekstos, viņš ieteica, pirmkārt, neveidot ļoti garus teikumus, ja netiek ar tiem galā. Otrkārt, pēc teikuma uzrakstīšanas paskatīties, vai viss tajā saskan un vai to nevar pārprast. (Viens no finālistiem: "Mēs neignorējam sūdzības un cenšamies tās maksimāli realizēt.")

Žūrijā strādāja arī literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, laikraksta Diena žurnālists, publicists Egīls Zirnis un literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova. Akcija Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens šogad norisinājās jau septiņpadsmito reizi pēc kārtas. To organizē Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa un Latvijas Rakstnieku savienība. Šīs akcijas mērķis ir rosināt daudzpusīgu, pastāvīgu un argumentētu dialogu starp valodas lietotājiem.

Savus vārda, nevārda un spārnotā teiciena pieteikumus var sūtīt uz e-pasta adresi [email protected] visa gada garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja