Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Visi ceļi ved uz Limbažiem

Hanzas pilsēta Limbaži svin 800. dzimšanas dienu.

Domāju, ka ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā daudziem ir pārsteigums, ka pilsētai jau ir 800 gadu, – apciemot Limbažus aicina Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs.

Hanzas pilsēta Limbaži šajā gadā svin 800. dzimšanas dienu, pilsētā svētki tiek svinēti gada garumā, katru mēnesi dzīvojot īpašās sajūtās Limbaži ir. Augusts ir svētku nedēļas mēnesis, no 29. jūlija līdz 6. augustam pilsēta iekrāsosies svētku krāsās.

Svētkiem veltītā preses konference notika Limbažu Vecajā rātsnamā. Pasteļtoņos gleznoti kuģi, klintis, cilvēki, nami, ainavas: motīvi it kā no pasakām, it kā no flāmu glezniecības. Tāda aizplīvurota pasaule dveš no nama mansarda stāva sienu gleznojumiem. Mūsdienās šie sienu gleznojumi atzīti par valsts nozīmes mākslas pieminekli. Limbažu muzeja galvenais speciālists Gundars Plešs par rātsnama sienu gleznojumiem atklāja: "Kad pilsēta atrada finansējumu, lai šo ēku arhitektoniski un mākslinieciski izpētītu, tika secināts, ka mansarda stāva telpās ir augstvērtīgs interjers, kuru būtu vērts atsegt vai iekonservēt, bet katrā ziņā nesabojāt. Pēc vairāku gadu darba, dažāda finansējuma piesaistes mēs esam nonākuši līdz brīdim, kad ir noņemti apmēram 14 krāsu slāņi no šiem skaistajiem gleznojumiem, kuri, par laimi, nav tikuši būtiski bojāti un šobrīd priecē rātsnama viesus."

"Svētku kulminācijas nedēļa tiks atklāta 29. jūlijā, kad Limbažu estrādē muzicēs grupa Skyforger un vietējā folkloras kopa Delve. Visu svētku nedēļu Limbažu Lielezerā ikviens ir aicināts doties ekskursijā ar īpašo astoņsimtgades kuģīti. 3. augustā notiks burvīgs Kaspara Zemīša un Daumanta Kalniņa koncerts Burtnieku kvartālā. 4. augustā dosimies tradicionālajā svētku gājienā, kurā ierasti piedalās pašvaldības iestādes, uzņēmumi un iedzīvotāji. Pēc gājiena Limbažu estrādē koncerts kopā ar grupām Labvēlīgais tips un Citi zēni," svētku programmas ievirzi ieskicē Limbažu novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja, L800 projekta vadītāja Evija Keisele.

5. augustā vēl bez rosības lielākajā Hanzas tirgū Latvijā, kas norisināsies Baumaņu Kārļa laukumā, vakara noslēgumā Limbažu estrādē varēs baudīt grupu Astro’n’out, Bermudu divstūris, Baritoni, Skinny Cheese un Sqaram priekšnesumus. Svinību kulminācijā 6. augustā uz Lielezera peldošās skatuves muzicēs Valts un Valters Pūces un aktrise Marija Bērziņa.

Īpašs svētku papildinājums būs septembrī plānotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas līdz šim interesentus priecēja Rīgā, bet šogad viesosies Liepupē.

"Pēc ierastās foruma norises Rīgā mūsu komanda vēlējās parādīt dalībniekiem vēl kādu vietu Latvijā, ne tikai galvaspilsētu. Pēc pagājušā gada foruma un Ivara Zviedra iniciatīvas mēs nonācām Limbažu novadā. Mēs esam priecīgi, ka divas foruma dienas norisināsies Liepupē, notiks arī divi brīvdabas kinoseansi," saka Nacionālā kino centra projekta Baltijas jūras dokumentālo filmu forums vadītāja Zane Balčus. 

4. septembrī Liepupes muižas dārzā tiks izrādīta Salomes Džaši (Gruzija) filma Dārza savaldīšana, savukārt 5. septembrī Limbažos, Baumaņu Kārļa laukumā, notiks ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko jaunākās filmas Mēs nepazudīsim brīvdabas seanss, kurā piedalīsies pati režisore. 

Sīkāk: www.limbazi800.lv, sociālo tīklu profilos – Facebook lapā Limbažiem ir 800 un Instagram profilā @limbazisvin


Visu rakstu lasiet avīzes Diena piektdienas, 28. jūlija, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja