Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

KM: Hermaņa kritizētā teātru stratēģija vajadzīga, lai pārliecinātos par naudas izlietojumu

Kultūras ministrijas (KM) prasība teātriem iesniegt stratēģisko plānu kļūst par tikpat bezgaumīgu jautājumu kā dzīves jēga, uzskata režisors Alvis Hermanis. Kultūras ministrija gan norāda - teātri saņem valsts budžeta dotāciju un tādēļ svarīgi, lai to darbība būtu saimnieciski efektīva un naudas izlietojums atbilstu sabiedrības interesēm.

Aizvadītājā nedēļā A.Hermanis preses konferencē, runājot par KM prasīto plānu, ironizēja, ka Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais plāns līdz šim turēts noslēpumā. "Kritiķi pārmet, ka nav mākslinieciskā plāna. Nu, īstenībā tas liels noslēpums līdz šim. Mēs turējām to slepenībā, bet, ja tas tā ir obligāti vajadzīgs, tad varam atskaņot. Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskā stratēģija, teiksim, visa universuma pārveidošana un uzlabošana. Ne mazāk. Tas ir tas, ar ko mēs jau 20 gadus esam slepeni nodarbojušies, tas tagad ir zināms," sacīja A.Hermanis.

Viņš jau šobrīd zinot, ka tādu plānu uzrakstīt būs grūti. "Aktieri, pavadot savu mūžu savā teātrī, viņu mākslas ceļš saiet kopā ar mākslas ceļu, ar personiskās attīstības ceļu. Līdz ar to es jau zinu, ka man būs ļoti grūti to Kultūras ministrijai uz papīra uzlikt, kāda mākslinieciskā teātra stratēģija mūsu cilvēkiem, kuri šeit strādā jau pāris gadu desmitus un vēl vismaz tikpat strādās arī nākotnē. Tas kļūst par tādu bezgaumīgu jautājumu kā par dzīves jēgu un tamlīdzīgi," atzina slavenais režisors.

A.Hermanis prasīto plānu salīdzināja ar biznesa plānu uzņēmumiem. "Jūs varētu iztēloties, ka jūs varētu Fricim Bārdam vai Jānim Jaunsudrabiņam prasīt, lai viņi uzraksta savu māksliniecisko stratēģiju. Tas nav biznesa plāns. Ja jūs runājat par teātriem, kas nodarbojas ar apzinātu kaut kādu komerciālu darbību, kuriem uzdevums ir pārdot biļetes, tad, protams, viņiem vajadzīgs biznesa plāns. Jaunajam Rīgas teātrim tas nekad nav bijis uzdevums. Protams, mēs esam ļoti labi apmeklēts teātris, bet mēs nekad neesam domājuši šādās kategorijās, ka mums vajadzīgs biznesa plāns, kas ir arī mākslinieciskā stratēģija, kas izklausās..." sacīja A.Hermanis.

KM gan uzsver - statēģiskais plāns palīdzētu teātriem attīstīties. "Kultūras ministrija, strādājot ar teātriem, kurās valsts ir kapitāldaļu turētāja, atbalsta profesionālu pieeju un attiecībā uz visiem teātriem uzsver stratēģiju nozīmīgo lomu organizāciju attīstības veicināšanā. Kā liecina līdzīga pieredze ar Latvijas Nacionālo operu, kura savu stratēģiju izstrādāja un iesniedza pagājušajā sezonā, tā palīdz operai efektīvi attīstīties," portālam Diena.lv norādīja KM. Ministrija uzskata, ka šādas stratēģijas izstrāde nodrošina ilgtermiņa skatījumu un mērķtiecīgu kapitālsabiedrības darbību, tostarp tai ir svarīga loma nozares politikas mērķu īstenošanā. Runājot par Jauno Rīgas teātri, KM uzskata - ka teātrim darbības stratēģijas nepieciešamības aktualizēšana ir skatāma arī kontekstā ar tā pārcelšanos uz Tabakas fabriku 2014. gada novembrī.

Savukārt uz jautājumu, kā KM komentē režisora A.Hermaņa izteikumus, ministrija norādīja - "stratēģija tam arī domāta, lai mākslinieki varētu pilnvērtīgi īstenot savas radošās izpausmes".

Iecerēts, ka teātri iesniegs savas darbības stratēģijas līdz šā gada beigām, lai teātru darbība būtu saskaņota ar nozares politikas dokumentu Radošā Latvija 2014  - 2020 un Nacionālo Attīstības plānu.

Interviju ar A.Hermani skaties šeit!









Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms "neizrullē"

Vakar Saeima noraidīja Progresīvo priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma. Jāsaka tieš...

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē