Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Grūdenis un pašu siets siers

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Sandra Treija, kura ikdienā jau gandrīz desmit gadu dzīvo Norvēģijā.

Sandra Treija ar ģimeni dzīvo Norvēģijā – tālu ziemeļos, kur no novembra līdz pat janvāra beigām diena nemaz neiestājas, tikai nepilnu stundu diennaktī ir krēsla. Bet tumšais laiks Sandrai patīk, jo tad var baudīt vairāk kopābūšanas ar savējiem un pagatavot kaut ko garšīgu. Ikdienā Sandra strādā par pavāri, bet mājās bieži gatavo gan norvēģu iecienītos ēdienus, piemēram, jēra gaļu ar kāļu un burkānu sautējumu, kotletes un kraukšķīgu cūkgaļas cepeti, gan iemīļotus ēdienus no Latvijas.


Pašas siets siers

"Īsta Latvijas garša! Ķimeņu siera man šeit ļoti pietrūka, tāpēc priecājos, ka izdevās savārīt sieru no norvēģu veikalā pirktā mājas siera. Dažkārt pašas sietajam sieram pievienoju papriku, kaltētus tomātus un vēl visādus brīnumus, tomēr tikai ar ķimenēm ir īstā – mājas – garša."

pagatavošanas laiks - vakarā taisa, no rīta gatavs
tiek iegūts apmēram 600 g siera
sarežģītība
- jāseko procesam

Vajadzēs:

- 800 g mājas siera (cottage cheese, Norvēģijā pērku tādu ar 2% tauku satura)
- 2,5 l lauku piena (Norvēģijā pērku treknāko pienu ar 3,2% tauku satura)
- 100 g sviesta
- 3 olas
- sulu no puses citrona
- sāli pēc garšas

Gatavošana:

1. Sakuļ olas. Mājas sieru sablendē, lai vienmērīgs. Uzkarsē pienu līdz virstošai stadijai, bet tā, lai vēl nevārās.

2. Tad liek klāt mājas sieru, maisot karsē un pamazām spiež klāt sulu no citrona. Maisa un maisa, līdz sāk atdalīties dzeltenīgas sūkalas.

3. Sūkalas nolej, izkāšot caur smalku sietu (var arī marli). Masu nospiež, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, sakultās olas, sāli pēc garšas un krietnu sauju ķimeņu. Atkal karsē un nemitīgi maisa, līdz masa kļūst vijīga un tāda kā mazliet atsperīga (pārkarsēt nedrīkst!).

4. Tad masu lej bļodiņā, kas izklāta ar pārtikas plēvi, un atdzesē. Ja vakarā savāra, nākamajā rītā siers ir gatavs! Izgāž no bļodiņas, sagriež un ēd – es visbiežāk ēdu ar sviestu.


Grūdenis trim dienām

"Atceros, kad šeit atbraucu un veikalā atradu mannu un grūbas, sapratu, ka dzīve ir izdevusies un skaista! Šis ēdiens man un arī vīram ir mīļš kopš bērnības. Kad to vāru, daru to lielā astoņlitru katlā, lai varam ēst vairākas dienas – arī zupas parasti vārām vairākām dienām."

45 minūtes
DAUDZ
viegli

Vajadzēs:

- 500 g grūbu
- 6–8 kartupeļus
- 1 sīpolu
- 100 g cauraudzīša
- sāli
- brūkleņu ievārījumu (pēc izvēles)

Gatavošana:

1. Pirms vārīšanas grūbas daudz neskaloju, jo mums patīk tas miltainums. Tātad sālsūdenī izvāra grūbas. Lai vārot tās nepierautu katla dibenam, leju daudz ūdens un, kad tā kļūst mazāk, pieleju klāt. Beigās, ja ūdens ir par daudz, gatavās grūbas vienkārši ieleju sietā, lai liekais ūdens notek.

2. Kamēr vārās grūbas, nomizo un sagriež kubuciņos kartupeļus, ko grūbām pievieno uz vārīšanās beigām.

3. Pannā sacep smalki sagrieztu sīpolu ar sīki sagrieztu cauraudzīti (te tāda īsti nav, tāpēc pērku veikalā bekona šķēles), arī iemaisa grūbās.

4. Var ēst ar skābu krējumu un brūkleņu ievārījumu.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

ASKANELI TSINANDALI SEMI DRY WHITE
Gruzijas pussausais baltvīns, kas tiek izgatavots no Rkaciteli un Mtsvane vīnogām, kas augušas kontrolētos mikrorajonos Telavi un Kvareli, Kaheti ielejā. Vīns tiek nogatavināts ne mazāk kā 12 mēnešus ozolkoka mucās. Tam piemīt gaiša salmu dzeltena krāsa, lieliska augļu aromātu palete, maiga, izsmalcināta garša. Vīns būs ideāls kompanjons pie gaļas un zivju ēdieniem, salātiem, sieriem.

 

 

 

 

 

 

ASKANELI PREMIUM SAPERAVI – MUSCAT ROSE SEMI DRY
Pusauss rozā vīns, kas izgatavots no Seperavi un Muskat vīnogām, kas augušas Kaheti ciemata vīna dārzos. Vīnam piemīt piesātināti rozā krāsa. Aromātu un garšas palete ir samtaini maiga, īpaši izceļot augļu aromātus. Maigs un harmonisks vīns. Vīns būs ideāls kompanjons pie sieru izlases, gaļas ēdieniem, kā arī pie augļiem un desertiem.

 

 

 

 

 

 

ASKANELI KAKHETI VALLEY SEMI SWEET WHITE
Pussalds baltvīns no Rkaciteli, Colikauri un citām vīnogu šķirnēm. Salmu krāsas vīna buķete ir bagāta ar svaigu augļu aromātiem. Labi sader ar zivju ēdieniem, augļiem un desertu, kā arī ar dažāda veida sieriem.

 

 

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata