Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Hačapuri un hinkali

Ar gardām SestDienas vakariņu receptēm dalās Eliso Kokojeva.
Eliso Kokojeva kopā ar dēlu un draugu dzīvo Somijā. "Esmu dzimusi un augusi Latvijā, Rīgā, taču nu jau gandrīz 15 gadu manas otrās mājas ir Somijā, Helsinkos. Mani senči no tēva puses ir īsti gruzīni, bērnībā arī vasaras mēdzu pavadīt Gruzijā un šo dienvidniecisko temperamentu labi jūtu sevī. Varbūt tāpēc arī manu latvisko garšu sajūta ir diezgan netipiska, ar stipri gruzīnisku piesitienu, bet tā nu tas ir – kad, dzīvojot Somijā, sagribas kaut ko no Latvijas, tad nopērku iebiezināto pienu un tāpat vien izdzeru vai apēdu sieriņu Kārums. Taču, ja sāku gatavot, tad blakus latviskajam lien ārā gruzīniskais un plātsmaizes vietā top hačapuri, bet speķa pīrādziņi pārvēršas par pelmeņiem jeb hinkali."

Hačapuri

Šis ir manas bērnības svētku ēdiens, kā to gatavoja mamma dzimšanas dienās, un šo tradīciju esmu saglabājusi, tikai tagad to dzimšanas dienā sev un draugiem uzcepu pati. Ir daudz šī ēdiena veidu un recepšu, bet šis ir tāds, kā es to atceros, – pavisam vienkāršs un mīļš!
 
50 minūšu
2 palieli hačapuri
nav grūti
 
Vajadzēs
- 2 glāzes miltu
- 2/3 glāzes ūdens 1 tējk. (strīķētu)
- sāls 
 
Pildījumam
- 350 g Suluguni siera
- 6 kartupeļus sāli
- piparus
- 40 g sviesta
 
Gatavošana
1. Uzliek vārīties kartupeļus – var ar visu mizu, tad garša ir stiprāka un kartupeļos saglabājas vairāk labuma. Kad kartupeļi novārījušies, tos atdzesē, nomizo un ar dakšiņu saspiež biezenī. 
 
2. Pievieno siltiem kartupeļiem rīvētu sieru un pieber sāli, piparus pēc patikas. Sāli var arī nelikt, jo siers mēdz būt diezgan sāļš. Samaisa, līdz izveidojas bieza, samērā ķepīga masa.
 
3. Kamēr kartupeļi vārās, pagatavo mīklu – sajauc miltus ar sāli un pakāpeniski lej klāt remdeni siltu ūdeni, virpinot visu ar pirkstiem un plaukstām, līdz izveidojas smuka, elastīga mīkla. Sadala to dūres lieluma bumbās un katru plāni izrullē apļa formā uz iemiltotas virsmas.
 
4. Apļa vidū liek pildījumu, malas no visām pusēm ceļ uz augšu un saņem kopā, izveidojot tādu kā maisu. Saplacina to apmēram 2 cm biezā plācenī un nogriež biezo savienojuma vietu augšpusē. Svarīgi ir nepārplēst mīklu, jo salipināt to ir diezgan grūti. 5. Katru hačapuri liek uz pannas un apcep no abām pusēm smuki brūnīgu. Ja ir daudz un gribas apcept visus uzreiz, to var darīt cepeškrāsnī. Vēl karstiem virsū uzliek labu sviesta pikuci, lai pārkūst, un pasniedz siltus. Atdziestot mīkla diezgan ātri sakalst un nav vairs tik garšīga.
 

Gruzīniski pelmeņi jeb hinkali

Pelmeņi man vienmēr ir patikuši gan cepti, gan vārīti, un kaut kad sāku gatavot tos pati. Man tīri labi garšo parastie, laikam tie skaitās krievu pelmeņi, taču īpašie, kas atkal saistās ar bērnību, mājām un Gruziju, ir hinkali. Lielas atšķirības tur nav, tikai pie hinkali pildījuma gaļas liek vairāk zaļumu un pielej ūdeni vai buljonu, lai tas sanāk sulīgāks. Vēl tie lieliski garšo, otrā dienā apcepti uz pannas. Lai izdodas!
 
40 minūšu 
5–6 porcijas
viegli
 
Vajadzēs
Mīklai
- 2 glāzes miltu
- 2/3 glāzes ūdens 1 tējk. (strīķētu) sāls
 
Pildījumam
- 500 g jauktas maltās gaļas
- 2 sīpolus piparus
- sāli svaigu koriandru ūdeni
 
 
Gatavošana
 
1. Mīklu gatavo līdzīgi kā priekš hačapuri. Pēc tam to ar rokām uz iemiltotas virsmas sarullē apmēram 3 cm resnā rullītī, ko savukārt sagriež 3 cm garos spilventiņos.
 
2. Pildījumam gaļu sajauc ar sīkos gabaliņos sagrieztiem sīpoliem, kapātu koriandru, pipariem, sāli un pievieno ūdeni, lai sanāk ļoti sulīga, mitra masa. Var pievienot arī citas garšvielas pēc patikšanas.
 
3. No sagrieztajiem spilventiņiem izrullē plānus, apmēram 15 cm lielus apļus, vidū liek kārtīgu ēdamkaroti pildījuma un, krokojot maliņas, veido smukus, ķiplokiem līdzīgus sainīšus. Augšā galiņu rūpīgi aizspiež un nogriež.

4. Pelmeņus vāra sālsūdenī kādas 10 minūtes, līdz tie uzpeld. Tradicionāli ēd ar rokām – nokož maliņu, izsūc garšīgo šķidrumu un tad apēd pašu. Tikai jāuzmanās, jo pēc vārīšanās pildījums būs ļoti karsts.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu: 

 

ASKANELI TSINANDALI, sausais baltvīns no saulainās Gruzijas vīna laukiem.

Vīns no Rkaciteli un Mtsvane šķirnes vīnogām, kas augušas kontrolētos mikrorajonos Telavi un Kvareli, Kahetijas ielejā. Tam piemīt gaiša salmu dzeltena krāsa, lieliska augļu aromātu palete, maiga, izsmalcināta garša. Vīns būs ideāls kompanjons pie gaļas un zivju ēdieniem, salātiem, sieriem.

Ieteicams pasniegt 9-10°C temp.

 

 

 

 

ASKANELI SEPERAVI, sausais sarkanvīns no saulainās Gruzijas vīna laukiem.


Vīns no Seperavi šķirnes vīnogām, kas augušas Kahetijas ielejā. Vīnam piemīt tumši sarkana krāsa, ar rubīnsarkanu atblāzmu. Harmonisks vīns, kas izteikti raksturo vīnogu šķirnes aromātu nianses un garšas paleti. Tas būs ideāls kompanjons pie gaļas ēdieniem un medījumiem.

Ieteicams pasniegt 16-18°C temp.

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata