Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas receptes: Niknais mežloku pesto un krāsnī ceptie jaunie kartupeļi ar cepurīti

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Anda Freimane, kura 12 gadus dzīvo un strādā Ziemeļvācijā.

 "Tā kā mans darbs saistīts arī ar biežiem lidojumiem uz Latviju, nav tā, ka ļoti pietrūktu pierasto, iemīļoto mājas garšu. Man pat izveidojies iera- dums – ielidoju Rīgā un mājupceļā iegriežos veikalā, lai nopirktu biezpienu un siļķīti! Bet Vācijā visbiežāk palutinu sevi ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, kuri, par laimi, garšo vienādi visā pasaulē."


Niknais mežloku pesto

Biju pārsteigta, kad mani vācu draugi reiz bija pagatavojuši pesto no lakšiem – es tos atceros kā mežlokus no vecmāmiņas ēnainā dārza nostūra Salacgrīvas pusē un nevarēju iedomāties, ka tādi ir arī Vācijā. Jau bērnībā man niknā ķiploku garša ļoti patika – man mežloku mērce saistās ar pavasari, kad viss sāk plaukt un dzīvot, un atceros arī, kā vec- māmiņa mācīja pēc ķiploku ēšanas pakošļāt pētersīļa lapiņu, lai mazinātu ķiploku aromā- tu elpā... Tā daru joprojām! Bet lakšu pesto gatavoju uz pusēm ar baziliku, lai nav tik ass. 

15 minūšu / apmēram 200g pesto / viegli

Vajadzēs: 

  • 50 g ciedru riekstu
  • 100 g olīveļļas vai vairāk – pēc vajadzības
  • bazilika un lakšu buntīti
  • sāli, piparus 20–30 g cietā siera 

Gatavošana:

1. Ciedru riekstus viegli apgrauz- dē uz pannas bez taukvielām, tikai nedaudz – lai sāk smuki smaržot, bet neapdeg, jo tad tie kļūst rūgti. Var izmantot citus, piemēram, Indijas riekstus vai lētākā variantā arī zemesriekstus.

2. Lakšus attīra no smiltīm un nedaudz sasmalcina, bazilikam noplūc lapiņas. Uz pavisam smalkās rīves sarīvē sieru.

3. Lej traukā olīveļļu, pievieno apceptos riekstus, lakšus, bazilika lapiņas un visu sablendē koši zaļā, kārtīgi pēc ķiplokiem smaržojošā masā.

4. Iemaisa sarīvēto sieru un pievieno piparus un sāli pēc vajadzības. Pirms tam sāli nevajadzētu likt, jo nevar zināt, cik sāļuma būs no siera. Ar olīveļļu var vēl noregulēt vajadzīgo pesto biezumu, un niknā pavasara mežloku mērce ir gatava! 


Krāsnī cepti jaunie kartupeļi ar cepurīti 

Savulaik studiju gados Rīgā dzīvoju kopmīt- nēs, un tur mēs izmēģinājām visdažādākos kartupeļu cepšanas veidus. Kopš tiem laikiem man krietni apnikuši tradicionā-

lie, pannā ceptie, tāpēc tagad kartupeļus gandrīz vienmēr cepu cepeškrāsnī – nav tik eļļaini. Un vislabāk, protams, garšo mazie, jaunie kartupeļi, kurus cepu ar Ementāles (der arī cits) siera cepurīti. Klāt ļoti labi piestāv svaigs baziliks – to audzēju podiņā cauru gadu. 

60 minūšu / trīs porcijas / vienkārši

Vajadzēs:

  • 600 g jauno kartupeļu 20 g sviesta
  • 100 g labi kūstoša siera bazilika buntīti
  • 3 ēd. k. augu eļļas 2 ķiplokdaivas piparus, sāli 

Gatavošana:

1. Kartupeļus nomazgā un noberž ar birstīti. Pārgriež šķērsām uz pusēm un apaļajiem galiem nogriež plānu gabaliņu, lai negāžas uz pannas apkārt.

2. Cepešpannu ieziež ar sviestu, sakārto uz tās kartupeļu pusītes ar resnajiem galiem uz augšu un cep līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī kādas 20 minūtes.

3. Kamēr šie cepas, sagatavo cepurītes – sarīvē sieru, pielej eļļu, pievieno sapluci- nātas bazilika lapiņas, sāli, piparus un caur ķiplokspiedi izspiestas ķiplokdaivas. Visu labi samaisa.

4. Pēc 20 minūtēm izņem kartupeļus no krāsns, uzliek tiem siera cepurītes un turpina cept vēl 10–15 minūšu, līdz siers smuki pakūst un kartupeļi gatavi. Cepša- nās laiki gan vienmēr ir atšķirīgi un atkarīgi gan no krāsns, gan kartupeļu lieluma, tāpēc der tos uzmanīt, un īpaši jau jaunos, nepieredzējušos. 


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

FAUSTINO VII  D.O.C.a. Rioja

Patīkami sauss sarkanvīns, kas veidots no 100% Tempranillo šķirnes vīnogām. Vīns tiek nogatavināts 6 mēnešus Amerikas izcelsmes ozolkoka mucās, kas vīnam dod papildus vaniļas nots pieskaņu kopējā garšās paletē.

Tīra, dzidra, ķiršu sarkana krāsa, kas atplaukst līdz pat marmora mirdzumam. Patīkama aromātu palete, kur dominē nobrieduši sarkanie augļi un ogas, bet nelielu saldenuma pieskaņu rada ozolkoka muca. Izcili sabalansēts vīns. Elegants un svaigs, kur garšas paletē dominēs svaigi augļi un ozolkoka mucas neliela pieskaņa.  

 

Bodegas Faustino ir viena no prestižākajām vīna kompānijām, ko pārvalda viena ģimene.

Kompānija tiek dibināta 1861. gadā. Bodegas Faustino ir atpazīstams ar Gran Reserva vīniem, kas ir iemantojuši Pasaules slavu un līdera lomu no Rioja reģiona, Spānijā.

Boudegas Faustino vīniem ir internacionāla reputācija, kas liecina par izcilas kvalitātes vīnu.

Vīna darītavai pieder 650 hektāri vīna dārzu, kam ir vairāk kā 150 gadus sena vēsture un tradīcijas.

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata