Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Svētdiena, 1. decembris
Emanuels, Arnolds

SestDienas receptes: Sumahs un šokolāde

Vai tiešām zivs ēdieniem piestāvošā garšviela sumahs sader kopā ar šokolādi? Nē, vismaz man tā nešķiet. Kāpēc tad tāds salikums? Jo ir "april, april" nedēļas nogale! Bet praktiskais iemesls gluži vienkārši ir tāds, ka pa ilgiem laikiem gribēju piedāvāt arī kādu saldo recepti, bet nekādi nevarēju izdomāt, kurā desertā iederētos sumahs... Tāpēc šokolāde!

Sapnis par Vidusjūru

Krāsnī cepti dārzeņi, siers, sēnes un zivs – viss smaržīgās garšvielās, kas, gribi vai negribi, iztēlē uzburs saulaini silto Vidusjūras apgabalu. Ļoti garšīga panniņa, kurā kaut ko sev atradīs ikviens – var ēst tikai dārzeņus, var zivi, var piekost siera gabaliņu

25minūtes / 3 porcijas / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 2 tējk. kaltēta oregano
  • 1 tējk. sumaha
  • 1 tējk. maltu kumīna sēklu
  • sauja ķirštomātiņu
  • 1 dzeltenā paprika
  • (var arī sarkano, bet – krāsainībai)
  • 2 lieli šampinjoni
  • 4 ķiplokdaiviņas
  • pāris salātu siera vai fetas gabaliņu
  • daži timiāna zariņi
  • sāls un melnie pipari pēc garšas
  • laba olīveļļa
  • 300–400 g laša vai foreles filejas
  • (var ar visu ādu)
  • citrona daivas pasniegšanai

Gatavošana 

1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 220 grādiem. Nelielā bļodiņā samaisa garšvielas: oregano, sumahu un maltu kumīnu.
2. Dziļākā cepešplātnē liek tomātiņus, ceturtdaļās vai uz pusēm pārgrieztas sēnes, pabiezās strēmelēs sagrieztu papriku un veselas, ar nazi mazliet saplacinātas ķiplokdaivas. Pa starpu savieto siera gabalus. Visu pārkaisa ar 1,5 tējkarotēm garšvielu maisījuma, sāli un melnajiem pipariem, kā arī pārlaista olīveļļu.
3. Šauj pannu krāsnī uz 10 minūtēm. Tikmēr sagriež gabalos un nosusina zivs filejas gabaliņus, apvārta atlikušajā garšvielu maisījumā, pārkaisa arī sāli un piparus.
4. Zivs gabaliņus ievieto cepešpannā starp dārzeņiem un sieru. Pārklāj pannu ar foliju un šauj atkal krāsnī vēl uz 10 minūtēm, līdz gatavs. Pasniedz ar svaigām citrona daiviņām

Dārzeņu izvēli var variēt– itin labi te iederēsies arī zaļās pākšu pupiņas, šalotes sīpoli, burkānu stienīši u. c.


Saldais aprīlis

Svētku bļoda saldummīļiem – maršmelovu maigums un šokolādes rūgtenā nots kopā ar pirmajām grieķu zemenēm, mīļākajiem cepumiem un visu citu, kas gardēžiem labāk garšo.

Apmēram 15 minūšu/ vairākas porcijas / nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • ½ tāfelīte piena šokolādes
  • ½ tāfelīte tumšās šokolādes
  • (ar 70% kakao saturu)
  • 1 paka lielo maršmelovu
  • (šokolādes un maršmelovu daudzums
  • katram var atšķirties atkarībā no pieejamā
  • cepamtrauka lieluma – apakšā šokolāde,
  • virsū maršmelovi)


Pasniegšanai:

  • svaigas ogas
  • cepumi
  • augļi u. c

Gatavošana

1. Ņem cepeškrāsnī lietojamu trauku – izmēru pieskaņo ēdēju skaitam, bet traukam vēlamas maliņas, vismaz 5 cm augstas. Viegli ieziež trauku ar sviestu.
2. Salauž šokolādi gabaliņos un izkārto tos brīvi cepamtrauka apakšā vienā kārtā (vēlams, lai starp šokolādes gabaliņiem nepaliek daudz brīvas vietas).
3. Pa virsu šokolādei sasēdina maršmelovus, diezgan tuvu citu citam. Šauj trauku 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz maršmelovi sāk kust un no virspuses viegli brūnēt (apmēram piecas līdz septiņas minūtes).
4. Pirms pasniegšanas samaisa, lai izkusušie maršmelovi daļēji sajaucas ar šokolādi, un sagatavo piedevas – svaigas ogas, augļus un cepumus, kurus pamērcēt siltajā saldumā.

Šis deserts jābauda, kamēr silts, jo atdziestot tas mēģina atgūt sākotnējo agregātstāvokli (sacietē)
un vairs nav tik labs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pārcentīga dekorēšana – narcisma pazīme

Valsts svētki tikko aizvadīti, laternu stabus vēl rotā sarkanbaltsarkanie karogi, bet daži cilvēki jau steidz izdaiļot savu mājokli ar Ziemassvētku rotājumiem. Pat ja kalendārs vēl rāda novembri un a...

Paltrovas biznesam pienākuši grūti laiki

Uzņēmēja krustcelēs. Gvineta Paltrova no Oskara balvu ieguvušas aktrises pārtapa par vienu no pirmajām slavenībām influencerēm un uzņēmējām, 2008. gadā izveidojot blogu un veselīga dzīvesstila prod...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata