Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas receptes: Tītara gaļas kotletītes un biezpiena plācenīši

Ar savām Latvijas garšas receptēm dalās Laine Zunte, kura dzīvo Portugālē kopš 2009. gada, bet regulāri - vismaz reizi gadā - ciemojas Latvijā.

"Jāteic, ka nav tādu konkrētu produktu, kuru man Portugālē pietrūktu, – ja vien labi pameklē, var atrast gandrīz visu. Rupjmaizi gan vedu no Latvijas un lieku saldētavā. Mums te ir ukraiņu veikals, kurā pērku biezpienu, kefīru, saldētas upenes sulas pagatavošanai, sardeles, pelmeņus, Laimas zefīru šokolādē un dilles. Tiesa, pietrūkst īsta Latvijas alus un rabarbermaizes, tos te neesmu atradusi. Bet daudz vairāk man pietrūkst konkrētu cilvēku gatavotā ēdiena – pannā ceptu kartupeļu, kā tikai mana krustmāte to prot, mājās ceptu biezo pankūku… Un mammas gatavotās tortes manā dzimšanas dienā."


Tītara gaļas kotletītes

Tās mēs arī šeit konsekventi dēvējam tikai par kotletītēm, pat mūsu portugāļu draugi zina, kas ir kotletītes, – nesaucam tās nekādā portugāļu valodas ekvivalentā. Ļoti garšo gan latviešiem, gan vietējiem! Mēs pārsvarā ēdam balto gaļu, tāpēc tītars, retāk vista – jo sausāka.

30 minūšu / 4-5 porcijas / viegli

Vajadzēs

  • ap 400 g maltās tītara gaļas (krūtiņa)
  • 1 olu
  • pāris ēdamkarošu rīvmaizes (grūti pateikt, cik tieši, beru pēc izjūtas)
  • sāli
  • 1–2 saspiestas/sasmalcinātas ķiploka daiviņas
  • var likt klāt arī sakapātu sīpolu, ja mājās nedzīvo sīpolu pretinieki (man dzīvo!)
  • kaltētu raudeni – man ļoti patīk!
  • ūdeni – pēc izjūtas

Gatavošana

1. Sajauc kotlešu masu. Dažreiz piemaisu arī rīvētu cukīni – apmēram 1/4 no vidēja lieluma cukīni bez mizas, lai nerodas aizdomas par piejaukumiem, jo tie maniem puišiem nepatīk.

2. Kotletītes neapviļāju ne miltos, ne rīvmaizē. Cepu olīveļļā uz vidējas uguns, kamēr gatavas.

3. Manējiem vislabāk tās garšo kopā ar makaroniem, mērces gan viņi īsti neatzīst, tā ka sanāk tikai kotletes un makaroni. Citreiz ēdam ar rīsiem, dažkārt arī ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem. Bet vienmēr ar zaļajiem salātiem dažādās kombinācijās, parasti aizdarītiem ar baltvīna etiķi un olīveļļu, retāk – ar bezpiedevu grieķu jogurtu krējuma vietā (lai arī tas dabūjams krievu/ukraiņu veikalā, nevienam citam bez manis tas tā īsti pie dūšas neiet).


Biezpiena plācenīši

Kad pārcēlos uz Portugāli, drīz vien pieradu pie viņu stila brokastīm – tostermaizēm, jogurta, apelsīnu sulas. No Latvijā ierastajām brokastīm ar omleti, putru vai biezpiena plāceņiem ātri atradinājos tieši mājinieku dēļ – viņiem nepatika uz plīts gatavota ēdiena "silti aromāti" no paša rīta… Tā nu biezpiena plāceņus cepu tad, kad mājās esmu divatā ar dēlu – viņam kā daļējam latvietim nav pretenziju pret šādām rīta virtuves plīts smaržām.

30 minūšu / četras porcijas / viegli

Vajadzēs:

  • 250 g biezpiena ar 9% tauku saturu
  • 1 olu
  • 2 ēd. k. miltu (parastos miltus var aizstāt ar auzu miltiem)
  • rozīnes
  • 1 tējk. cukura

Gatavošana:

1. Visas sastāvdaļas samaisa, veido nelielus plācenīšus, ko apviļā miltos.

2. Cep augu vai kokosriekstu eļļā uz vidējas uguns pannā ar vāku. Cepšanas ilgums – minūtes neskaitu, nosaku pēc izjūtas, smaržas un skata, bet vispār prom no plīts nevajag iet, jo plācenīši gatavi diezgan ātri un var arī ātri piedegt.

3. Parasti tos ēdam ar zemeņu vai kādu citu ievārījumu – ja ir paštaisīti, ēdam tos, ja jau beigušies, meklējam kādus mazāk cukurotus ievārījumus veikalā. Ja nu galīgi nav zemeņu ievārījuma, dažreiz ēdam ar portugāļu ķirbju ievārījumu, kas ir diezgan salds, bet gards.

 


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

DAOS CHARDONNAY & TRAMINER

Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu. Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis. Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.

 

 

 

DAOS PINOT NOIR & FETEASCA NEAGRA

Sauss sarkanvīns darināts no īpaši izvēlētām vīnogām. Raksturīgi izteiksmīgi savvaļas ogu aromāti, upeņu un tumšo ķiršu notis, bagātīga un pilnmiesīga garša. Lieliski saderēs ar putna gaļas ēdieniem, maigi sagatavotu liellopa un jēra gaļu, vidēji izturētiem sieriem.

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata