Pikantā vistiņa ar riekstiem un rīsiem
Kad ierasto vistas fileju gribas nobaudīt mazliet citādi, nekā ierasts, šī varētu būt viena no receptēm. Nedaudz pikanta, patīkami kraukšķīga maltīte! Ļoti saderīgi ar vārītiem rīsiem, es ieteiktu basmati.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 1 vai 2 porcijas (atkarībā no apetītes)
SASTĀVDAĻAS
- 2 ne pārāk lielas vistas filejas
- 1 olas baltums 1 ēd. k. kukurūzas cietes
- 40 ml eļļas cepšanai
- 100 g Indijas riekstu (negrauzdētu, nesālītu)
- 2 cm liels ingvera saknes gabaliņš
- 2 zaļo lociņu stiebri
- 1 neliels čili
- 30 ml Hoisin mērces
- 1 tējk. sezama sēklu eļļas
- 1 tējk. cukura
- sāls pēc garšas
Hoisin mērci var nopirkt lielveikalos, jāmeklē Āzijas produktu plauktos.
GATAVOŠANA
1. Sagriež vistas filejas gabaliņos. Liek vistu un cieti maisiņā un labi sakrata. Sakuļ ar rokas kuļamo olas baltumu, samaisa ar vistas gabaliņiem. Liek ledusskapī uz pusstundu.
2. Nomizo un sīki sakapā ingveru. Smalki sagriež lociņus un čili (sēklas izņem!). Pannā ar augstām malām lej eļļu un kārtīgi sakarsē. Ieber Indijas riekstus un, nemitīgi maisot, cep, līdz tie kļūst zeltaini (nesadedzina!). Apceptos riekstus izņem un nosusina uz papīra dvieļiem.
3. To pašu eļļu uzkarsē vēlreiz un maisot apcep vistas gabaliņus, līdz tie kļūst zeltaini. Izņem no eļļas un nosusina uz papīra dvieļiem.
4. Tajā pašā eļļā ieber ingveru un lociņus, maisot apmēram minūti apcep, tad pievieno čili, Hoisin mērci un šķipsniņu sāls. Liek klāt apcepto vistu, turpina maisīt un cept vēl minūti. Tad noņem pannu no plīts, pievieno sezama eļļu un cukuru, samaisa. Pieber riekstus un samaisa vēlreiz. Pēc vēlēšanās papildina vēl ar Hoisin mērci un pasniedz ar rīsiem.
Auzu sacepums ar riekstiem un aprikozēm
Šo var baudīt kā desertu vēl siltu, papildinot ar saldējumu, bet nekāda vaina arī padzisušam – piemēram, ar jogurtu un augļiem brokastīs. Piestāvēs banāni, āboli, bumbieri un citi augļi pēc patikšanas!
Pagatavošanas laiks: 35 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 20 cm diametra trauks
SASTĀVDAĻAS
- 150 g auzu pārslu (pilngraudu)
- ½ tējk. cepamā pulvera
- ½ tējk. kardamona pulvera
- ½ tējk. kanēļa
- šķipsna ingvera pulvera
- šķipsna sāls
- 40 g žāvētu aprikožu
- 40 g riekstu (var dažādus, man bija lazdu, Indijas, pekanrieksti)
- 150 ml piena
- 100 ml saldā krējuma
- 1 maza oliņa
- 40 ml tumšā vai zeltainā cukura sīrupa
- 30 g izkausēta sviesta
- 40 g brūnā cukura
Saldo krējumu var aizstāt ar pienu, savukārt cukura sīrupu ar kļavu sīrupu.
GATAVOŠANA
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Apmēram 20 cm diametra trauku ieziež ar sviestu.
2. Bļodā samaisa auzu pārslas ar cepamo pulveri, kanēli, kardamonu, ingveru, sāli, pievieno arī rupji sakapātus riekstus un žāvētās aprikozes. Maisījumu pārliek cepamtraukā.
3. Ar putojamo slotiņu sakuļ pienu, saldo krējumu, vienu olu, cukura sīrupu, izkausēto sviestu un pusi cukura. Pārlej auzu pārslu maisījumam, pārkaisa atlikušo cukuru.
4. Cep krāsnī apmēram 25 minūtes.