Garšīgā panniņa
Šāda cepešplātne ar dažādiem sakņaugiem ir lieliska gan tāpēc, ka ātri pagatavojama, gan tāpēc, ka tā var izpatikt visām gaumēm. Kuram garšo kartupeļi un burkāni, ēd tos, kuram interesē kas cits, arī ir priecīgi! Jo viss izcepas reizē, nav nekādu papildu darbību.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: 2 vai vairāk porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 3 nelieli kartupeļi
- 2 vidēji sarkanie sīpoli
- 2 burkāni
- 3 topinambūru sakneņi
- 1 pētersīļa sakne
- 2 mazas bietītes
- olīveļļa
- sāls, pipari, garšvielas pēc patikas (man bija timiāns, bet var arī rozmarīnu, saldās paprikas pulveri, ķiploku pulveri utt.)
Sakņaugu pannu droši var papildināt ar ziedkāpostiem, brokoļiem, ķirbjiem, pākšu pupiņām utt.
GATAVOŠANA
1. Saknes nomizo, kartupeļus un bietes sagriež daiviņās vai stienīšos. Sīpolus sagriež četrās daļās, burkānus un pētersīļa sakni stienīšos.
2. Topinambūrus var nemizot, tie tikai kārtīgi jānobirstē un jāsagriež apmēram centimetru biezās šķēlītēs.
3. Visus sagrieztos dārzeņus, izņemot sīpolus, liek palielā bļodā, pārlaista ar olīveļļu, pārkaisa sāli, piparus un garšvielas pēc patikas, ar rokām samaisa, lai visi apņemti ar eļļu.
4. Ieļļotos dārzeņus vienmērīgi izklāj cepešplātnē, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 200–220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūšu (laiks atkarīgs no krāsns un režīma), līdz gatavi.
Burkānu un zirnīšu sautējums
Kaut kas no bērnības, vai ne? (Vismaz uzrunāju četrdesmitgadniekus un vecākus.) Lieliska piedeva pamatēdieniem, bet, ja garšo, kāpēc nebaudīt arī tīrā veidā? Ar grauzdētu maizīti, piemēram…
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 - 3 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- ½ maza sīpoliņa (ja nepatīk, var iztikt bez)
- 2 normāli burkāni
- 2 saujas saldētu zaļo zirnīšu
- mazliet eļļas un sviesta apcepšanai
- ap 150–200 ml saldā krējuma
- sāls, pipari pēc garšas
- garšvielas pēc patikas
Sautējumā var lietot arī saldētus burkānus kubiņos – nav ne vainas! Bet tas ir gaumes jautājums.
GATAVOŠANA
1. Sīpolu nomizo un sīki sakapā. Burkānus nomizo, sagriež mazos kubiņos, līdzīgā izmērā kā zaļie zirnīši.
2. Katliņā sakarsē mazliet eļļas, izkausē arī gabaliņu sviesta un liek cepties sakapātos sīpolus. Apmaisot cep, līdz tie caurspīdīgi, pievieno burkānu kubiņus.
3. Saldētos zirnīšus atlaidina – ātrāk tas izdosies, ieberot caurdurī un novietojot zem tekoša karstā ūdens krāna. Kad zirnīši atlaidinājušies, nokrata lieko mitrumu un pievieno burkāniem un sīpoliem katliņā. Apmaisot brīdi cep.
4. Pielej saldo krējumu (daudzums pēc patikas – vai gribas šķidrāku vai biezāku sautējumu) un pievieno garšvielas – sāli, mazliet piparu un vēl kaut ko pēc patikas, piemēram, šķipsnu kurkumas labākai krāsai vai / un karija šķipsnu. Labi piestāv arī rīvēts muskatrieksts.
5. Uz nelielas uguns mazliet ļauj paburbuļot un beigās, ja vēlas, iebiezina ar aukstā ūdenī izšķīdinātu kukurūzas cieti.

