Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dārzeņu cepešplātne un bērnības sentiments

Vienkārši ieeļļoti un garšvielām bagātināti sakņaugi ir viens no elementārākajiem ātro pusdienu vai vakariņu veidiem, ja tos cep cepeškrāsnī. Savukārt burkānu un zirnīšu sautējums ir kaut kas tāds, ko mīl gan liela daļa pieaugušo kopš bērnības, gan mūsdienu bērni.

Garšīgā panniņa

Šāda cepešplātne ar dažādiem sakņaugiem ir lieliska gan tāpēc, ka ātri pagatavojama, gan tāpēc, ka tā var izpatikt visām gaumēm. Kuram garšo kartupeļi un burkāni, ēd tos, kuram interesē kas cits, arī ir priecīgi! Jo viss izcepas reizē, nav nekādu papildu darbību.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: 2 vai vairāk porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 3 nelieli kartupeļi
  • 2 vidēji sarkanie sīpoli
  • 2 burkāni
  • 3 topinambūru sakneņi
  • 1 pētersīļa sakne
  • 2 mazas bietītes
  • olīveļļa
  • sāls, pipari, garšvielas pēc patikas (man bija timiāns, bet var arī rozmarīnu, saldās paprikas pulveri, ķiploku pulveri utt.)

Sakņaugu pannu droši var papildināt ar ziedkāpostiem, brokoļiem, ķirbjiem, pākšu pupiņām utt.

 

GATAVOŠANA

1. Saknes nomizo, kartupeļus un bietes sagriež daiviņās vai stienīšos. Sīpolus sagriež četrās daļās, burkānus un pētersīļa sakni stienīšos.

2. Topinambūrus var nemizot, tie tikai kārtīgi jānobirstē un jāsagriež apmēram centimetru biezās šķēlītēs.

3. Visus sagrieztos dārzeņus, izņemot sīpolus, liek palielā bļodā, pārlaista ar olīveļļu, pārkaisa sāli, piparus un garšvielas pēc patikas, ar rokām samaisa, lai visi apņemti ar eļļu.

4. Ieļļotos dārzeņus vienmērīgi izklāj cepešplātnē, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 200–220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūšu (laiks atkarīgs no krāsns un režīma), līdz gatavi.


Burkānu un zirnīšu sautējums

Kaut kas no bērnības, vai ne? (Vismaz uzrunāju četrdesmitgadniekus un vecākus.) Lieliska piedeva pamatēdieniem, bet, ja garšo, kāpēc nebaudīt arī tīrā veidā? Ar grauzdētu maizīti, piemēram…

 

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 - 3 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • ½ maza sīpoliņa (ja nepatīk, var iztikt bez)
  • 2 normāli burkāni
  • 2 saujas saldētu zaļo zirnīšu
  • mazliet eļļas un sviesta apcepšanai
  • ap 150–200 ml saldā krējuma
  • sāls, pipari pēc garšas
  • garšvielas pēc patikas

Sautējumā var lietot arī saldētus burkānus kubiņos – nav ne vainas! Bet tas ir gaumes jautājums.

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu nomizo un sīki sakapā. Burkānus nomizo, sagriež mazos kubiņos, līdzīgā izmērā kā zaļie zirnīši.

2. Katliņā sakarsē mazliet eļļas, izkausē arī gabaliņu sviesta un liek cepties sakapātos sīpolus. Apmaisot cep, līdz tie caurspīdīgi, pievieno burkānu kubiņus.

3. Saldētos zirnīšus atlaidina – ātrāk tas izdosies, ieberot caurdurī un novietojot zem tekoša karstā ūdens krāna. Kad zirnīši atlaidinājušies, nokrata lieko mitrumu un pievieno burkāniem un sīpoliem katliņā. Apmaisot brīdi cep.

4. Pielej saldo krējumu (daudzums pēc patikas – vai gribas šķidrāku vai biezāku sautējumu) un pievieno garšvielas – sāli, mazliet piparu un vēl kaut ko pēc patikas, piemēram, šķipsnu kurkumas labākai krāsai vai / un karija šķipsnu. Labi piestāv arī rīvēts muskatrieksts.

5. Uz nelielas uguns mazliet ļauj paburbuļot un beigās, ja vēlas, iebiezina ar aukstā ūdenī izšķīdinātu kukurūzas cieti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata