Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Mīļās dillītes

Vai varētu tā būt, ka dilles latviešiem ir garšaugs numur viens? Gan vasarā saplūktas dārzā vai smaržīgās buntēs nopirktas tirgū, gan ziemā sasaldētas vai pirktas svaigā veidā – dilles ir cieņā visu gadu. Tad nu liksim tās šoreiz divās gardās mērcītēs!

Gardā diļļu mērce

Šī recepte ir mans veltījums meitai, kurai ļoti garšo diļļu mērce ēdināšanas uzņēmumā Lido. Mēģināju to pagatavot, kā saka, pēc garšas, un šķiet, ka izdevās – "eksperte" atzina par labu esam! Sastāvdaļās daudz atkārtojas "pēc garšas", tas tālab, ka majonēzes un arī sinepes ir dažādas, jāgaršo un jāpieregulē garša pēc patikas.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Daudzums: ap 250 ml mērcītes

 

SASTĀVDAĻAS:

  • buntīte svaigu diļļu
  • 200 g majonēzes
  • 2 ēd. k. ūdens
  • apmēram ½ tējkarotes sinepju (pēc garšas)
  • sāls pēc garšas
  • citrona sula pēc garšas (apmēram ēdamkarote)

Diļļu mērce lieliski garšo ar ceptu lasi, dažādi pagatavotiem kartupeļiem un visur citur, kur gribas.

 

GATAVOŠANA:

1. Saliek blendējamā traukā rupji sakapātas dilles, pievieno majonēzi un divas ēdamkarotes ūdens.

2. Visu kārtīgi sablendē un pagaršo. Pēc garšas pievieno sāli un sinepes.

3. Citrona sulu arī pievieno pēc garšas – var mazāk par norādīto daudzumu, var vairāk. Ja par skābu, var piebērt mazliet cukura.

4. Gatavo mērci glabā ledusskapī.


Marinētu gurķu mērce ar dillēm

Vēl viena garšīga mērcīte ikdienai un svētkiem – to var sagatavot lielākā daudzumā un glabāt ledusskapī. Ķiploka piedevu pievieno pēc gaumes, labi der gan svaigs, gan pulverī. Un diļļu daudzumu arī liek pēc ieskatiem – kā labāk garšo.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: burciņa ar mērcīti

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 3 vidēji marinēti gurķi
  • 100 g skābā krējuma
  • 100 g majonēzes
  • krietna šķipsna sīki sakapātu svaigu diļļu
  • pāris šķēlīšu marinētu halapenjo (ja vēlas asāku mērci)
  • citrona sula pēc garšas
  • ķiploku pulveris vai svaigs ķiploks pēc garšas
  • sāls un pipari pēc garšas

Gurķu mērce labi piestāv dažādiem ēdieniem, un to var lieliski izmantot arī rasola un citu līdzīgu salātu aizdaram.

 

GATAVOŠANA:

1. Marinētos gurķus sagriež sīkos gabaliņos. Divas trešdaļas no daudzuma ber blendējamā traukā.

2. Pievieno skābo krējumu un sablendē tā, lai viss nav pavisam putrā, bet gurķu struktūra vēl mazliet saglabājas.

3. Liek sablendēto krējumu bļodā, pievieno majonēzi, sakapātas dilles, sīki sakapātas halapenjo šķēlītes, kā arī atlikušos sagrieztos gurķīšus.

4. Samaisa, pēc garšas pievieno citrona sulu, ķiploku pulveri vai svaigo ķiploku (caur spiedni), pieber sāli un piparus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nomierināties un mobilizēties

Varbūt cilvēce šobrīd vienkārši uzvedas kā vaļi, kuri triecas pret krastu, zaudējuši spēju orientēties un domāt skaidri un paši nesaprazdami, ka tas ir viņu ienaidnieks un nozīmēs skaidru pašnāvību...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata