Siltie, krāsainie salāti
Šie ir vasaras nogales garšīgākie salāti – dārza svētkos vai citās ballītēs ļoti iesakāmi, jo darba nav daudz, bet rezultāts aromātisks un pilnvērtīgs. Var pasniegt vienus pašus, var kā piedevu grilētai gaļai vai zivij.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 3 - 4 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 2 paprikas (labāk dažādās krāsās – man bija sarkana un dzeltena)
- olīveļļa cepšanai
- sauja mazu spinātu lapiņu
- sauja olīvu (man bija Kalamatas, bet var arī citas)
- 8–10 ķirštomātiņu
- 1 iepakojums mini mocarellas bumbiņu
- 1–2 ēd. k. marinētu kaperu
- olīveļļa
- balzamiko vai cits etiķis (mazliet, pēc garšas)
Ķirštomātiņu vietā var ņemt arī jebkurus citus aromātiskus tomātus, sagrieztus gabaliņos.
PAGATAVOŠANA:
1. Papriku iztīra no sēklām un sagriež strēmelītēs. Liek bļodā, pārslaka devīgi ar olīveļļu, pieber sāli un samaisa, lai apeļļojas.
2. Ber uz cepešplātnes, kas izklāta ar cepamo papīru, cep 220 grādos apmēram 15–20 minūšu, līdz sāk brūni zeltoties.
3. Izcepto papriku ber salātu bļodā, pievieno spinātus, olīvas, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, mocarellas bumbiņas un kaperus.
4. Pielej mazliet balzamiko un labu olīveļļu, samaisa. Ar papildu sāli jāskatās – ja pie paprikas jau bija sāls, varbūt vairāk nevajadzēs, jo arī olīvas un kaperi dos savu sāļuma devu.
Pašvārīta tomātu mērce
Kad iemanās vārīt savu tomātu mērci, veikalu piedāvājumu vairs īsti negribas pirkt – ja nu vienīgi ir kāda īpaša tomātu mērce, kas iecienīta. Recepte pašvārītai tomātu mērcei ir vienkārša bez gala, turklāt ar improvizēšanas iespējām.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: bļodiņa ar mērci
SASTĀVDAĻAS:
- 1 sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- eļļa cepšanai
- 4 gatavi tomāti
- šķipsna oregano
- šķipsna svaigi maltu melno piparu
- sāls un cukurs pēc garšas
Ja vēlas pikantāku mērci, pievieno svaigu čili jau gatavošanas sākumā vai arī kādu aso čili mērci pēc garšas.
PAGATAVOŠANA:
1. Sīpolu rupji sakapā, ķiplokdaivas arī. Katliņā sakarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus caurspīdīgus.
2. Liek klāt gabalos sagrieztus tomātus – ar vai bez mizām, tas ir gaumes jautājums. Es lieku ar, jo pēc tam tās var vai nu izķeksēt, vai arī sablendēt.
3. Pieber oregano un, uz lēnas uguns maisot, vāra kādu laiku, līdz liekais šķidrums iztvaiko.
4. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru (lai neitralizētu skābumu, jo tomāti mēdz būt arī paskābi), kā arī maltus melnos piparus. Beigās skatās, kā patīk, – atstāj, kā ir, vai sablendē viendabīgā mērcē.

