Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pilnvērtīga vasaras garša!

Kad ir īstais tomātu laiks, čakli ražo arī citi dārzeņi – ir sīpoli, paprika, garšaugi un citi dārza labumi. Šoreiz vienā receptē bagātīgi paprikas salāti ar tomātiem, olīvām, spinātiem un mocarellu, bet otrā savārīsim tomātu mērci, kuru var smērēt uz picām un apēst arī tāpat vien piedevās dažādiem ēdieniem.

Siltie, krāsainie salāti

Šie ir vasaras nogales garšīgākie salāti – dārza svētkos vai citās ballītēs ļoti iesakāmi, jo darba nav daudz, bet rezultāts aromātisks un pilnvērtīgs. Var pasniegt vienus pašus, var kā piedevu grilētai gaļai vai zivij.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 3 - 4 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 2 paprikas (labāk dažādās krāsās – man bija sarkana un dzeltena)
  • olīveļļa cepšanai
  • sauja mazu spinātu lapiņu
  • sauja olīvu (man bija Kalamatas, bet var arī citas)
  • 8–10 ķirštomātiņu
  • 1 iepakojums mini mocarellas bumbiņu
  • 1–2 ēd. k. marinētu kaperu
  • olīveļļa
  • balzamiko vai cits etiķis (mazliet, pēc garšas)

Ķirštomātiņu vietā var ņemt arī jebkurus citus aromātiskus tomātus, sagrieztus gabaliņos.

 

PAGATAVOŠANA:

1. Papriku iztīra no sēklām un sagriež strēmelītēs. Liek bļodā, pārslaka devīgi ar olīveļļu, pieber sāli un samaisa, lai apeļļojas.

2. Ber uz cepešplātnes, kas izklāta ar cepamo papīru, cep 220 grādos apmēram 15–20 minūšu, līdz sāk brūni zeltoties.

3. Izcepto papriku ber salātu bļodā, pievieno spinātus, olīvas, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, mocarellas bumbiņas un kaperus.

4. Pielej mazliet balzamiko un labu olīveļļu, samaisa. Ar papildu sāli jāskatās – ja pie paprikas jau bija sāls, varbūt vairāk nevajadzēs, jo arī olīvas un kaperi dos savu sāļuma devu.


Pašvārīta tomātu mērce

Kad iemanās vārīt savu tomātu mērci, veikalu piedāvājumu vairs īsti negribas pirkt – ja nu vienīgi ir kāda īpaša tomātu mērce, kas iecienīta. Recepte pašvārītai tomātu mērcei ir vienkārša bez gala, turklāt ar improvizēšanas iespējām.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: bļodiņa ar mērci

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 1 sīpols
  • 2 ķiplokdaiviņas
  • eļļa cepšanai
  • 4 gatavi tomāti
  • šķipsna oregano
  • šķipsna svaigi maltu melno piparu
  • sāls un cukurs pēc garšas

Ja vēlas pikantāku mērci, pievieno svaigu čili jau gatavošanas sākumā vai arī kādu aso čili mērci pēc garšas. 

 

PAGATAVOŠANA:

1. Sīpolu rupji sakapā, ķiplokdaivas arī. Katliņā sakarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus caurspīdīgus.

2. Liek klāt gabalos sagrieztus tomātus – ar vai bez mizām, tas ir gaumes jautājums. Es lieku ar, jo pēc tam tās var vai nu izķeksēt, vai arī sablendēt.

3. Pieber oregano un, uz lēnas uguns maisot, vāra kādu laiku, līdz liekais šķidrums iztvaiko.

4. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru (lai neitralizētu skābumu, jo tomāti mēdz būt arī paskābi), kā arī maltus melnos piparus. Beigās skatās, kā patīk, – atstāj, kā ir, vai sablendē viendabīgā mērcē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata