Omlete ar spinātiem, sieru un valriekstiem
Šī recepte piestāvēs brīvdienu vēlajām brokastīm, kad gribas kaut ko īpašāku. Olas, veselīgās spinātu lapiņas, garšīgs siers un drupināti, viegli apgrauzdēti valriekstu kodoli kā kraukšķīgs akcents. Lai labi garšo!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 porcijas (vai 1, ja liels izsalkums)
SASTĀVDAĻAS
- 4 olas
- 50 ml saldā krējuma
- sāls pēc garšas
- mazliet svaigi rīvēta muskatrieksta
- sauja svaigu spinātu lapiņu
- eļļa un piciņa sviesta cepšanai
- gabaliņš brī vai kamambēra tipa siera, sagriezts šķēlītēs
- saujiņa valriekstu kodolu
Ja vēlas, var droši lietot citu veidu sierus – ar valriekstiem labi saderēs arī dažādi tā dēvētie zilie pelējuma sieri.
GATAVOŠANA
1. Valriekstus rupji sadrupina un viegli apgrauzdē sausā pannā, līdz sāk smaržot – par daudz ne, tad kļūs rūgti. Noliek maliņā.
2. Bļodā sakuļ olas, pielej saldo krējumu, pieber sāli pēc garšas un šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Sakuļ vēlreiz un iemaisa spinātu lapiņas.
3. Pannā sakarsē eļļu ar mazliet sviesta un lej olu un spinātu maisījumu iekšā. Apcep no vienas puses, tad apgriež otrādi (cerams, izdosies veselā gabalā, jārīkojas veikli).
4. Uz omletes izkārto siera šķēlītes, pārber riekstus un uzliek pannai vāku, lai apcepas otra omletes puse un siers garšīgi pakūst. Gatavs!
Bagātīgā olīvu tapenāde ar ciedru riekstiem
Klasiski melno olīvu tapenādē, šķiet, liek anšovus un kaperus, bet šoreiz to papildināju arī ar saulē kaltētiem tomātiem un ciedru riekstiem. Jāsaka, kā ir, ļoti pilnvērtīgs garšas baudījums!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: bļodiņa ar tapenādi
SASTĀVDAĻAS
- 1 kārbiņa melno olīvu bez kauliņiem
- 3 anšovu filejas
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- 3 saulē kaltēto tomātu pusītes eļļā
- saujiņa ciedru riekstu
- mazliet olīveļļas tapenādes biezuma regulēšanai
Olīvas vēlams izvēlēties tādas gaļīgas un ne pārāk sāļas, jo sāļums būs gana jau no anšoviem un kaperiem.
GATAVOŠANA
1. Ciedru riekstus viegli apgrauzdē sausā pannā, līdz tie sāk smaržot un skaisti zeltoties.
2. Olīvām nolej lieko šķidrumu un ber blendējamā traukā.
3. Pievieno anšovu filejas, kaperus un saulē kaltētos tomātus, kā arī apgrauzdētos ciedru riekstus. Pielej šļuciņu olīveļļas un blendē, līdz iegūta viendabīga tapenādes konsistence.
4. Pēc sajūtām var pievienot vēl mazliet olīveļļas – skatoties, cik biezu gribas. Pasniedz ar krekeriem, sausmaizītēm, grauzdētām maizītēm, ļoti iederīgi arī pie sieru plates.