Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 18. marts
Ilona, Adelīna

Rieksti mīl apgrauzdēšanu

Pareizāk laikam būtu teikt, ka riekstu apgrauzdēšana patīk nevis pašiem riekstiem, bet gan to baudītājiem – no veselīgā viedokļa grauzdēšana laikam nav tas labākais variants, taču garšas ziņā bieži vien izcils paņēmiens! Šoreiz receptēs ciedru rieksti un valrieksti.

Omlete ar spinātiem, sieru un valriekstiem

Šī recepte piestāvēs brīvdienu vēlajām brokastīm, kad gribas kaut ko īpašāku. Olas, veselīgās spinātu lapiņas, garšīgs siers un drupināti, viegli apgrauzdēti valriekstu kodoli kā kraukšķīgs akcents. Lai labi garšo!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 porcijas (vai 1, ja liels izsalkums)

 

SASTĀVDAĻAS

  • 4 olas
  • 50 ml saldā krējuma
  • sāls pēc garšas
  • mazliet svaigi rīvēta muskatrieksta
  • sauja svaigu spinātu lapiņu
  • eļļa un piciņa sviesta cepšanai
  • gabaliņš brī vai kamambēra tipa siera, sagriezts šķēlītēs
  • saujiņa valriekstu kodolu

Ja vēlas, var droši lietot citu veidu sierus – ar valriekstiem labi saderēs arī dažādi tā dēvētie zilie pelējuma sieri.

 

GATAVOŠANA

1. Valriekstus rupji sadrupina un viegli apgrauzdē sausā pannā, līdz sāk smaržot – par daudz ne, tad kļūs rūgti. Noliek maliņā.

2. Bļodā sakuļ olas, pielej saldo krējumu, pieber sāli pēc garšas un šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Sakuļ vēlreiz un iemaisa spinātu lapiņas.

3. Pannā sakarsē eļļu ar mazliet sviesta un lej olu un spinātu maisījumu iekšā. Apcep no vienas puses, tad apgriež otrādi (cerams, izdosies veselā gabalā, jārīkojas veikli).

4. Uz omletes izkārto siera šķēlītes, pārber riekstus un uzliek pannai vāku, lai apcepas otra omletes puse un siers garšīgi pakūst. Gatavs!


Bagātīgā olīvu tapenāde ar ciedru riekstiem

Klasiski melno olīvu tapenādē, šķiet, liek anšovus un kaperus, bet šoreiz to papildināju arī ar saulē kaltētiem tomātiem un ciedru riekstiem. Jāsaka, kā ir, ļoti pilnvērtīgs garšas baudījums!

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: bļodiņa ar tapenādi

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 kārbiņa melno olīvu bez kauliņiem
  • 3 anšovu filejas
  • 1 ēd. k. marinētu kaperu
  • 3 saulē kaltēto tomātu pusītes eļļā
  • saujiņa ciedru riekstu
  • mazliet olīveļļas tapenādes biezuma regulēšanai

Olīvas vēlams izvēlēties tādas gaļīgas un ne pārāk sāļas, jo sāļums būs gana jau no anšoviem un kaperiem.

 

GATAVOŠANA

1. Ciedru riekstus viegli apgrauzdē sausā pannā, līdz tie sāk smaržot un skaisti zeltoties.

2. Olīvām nolej lieko šķidrumu un ber blendējamā traukā.

3. Pievieno anšovu filejas, kaperus un saulē kaltētos tomātus, kā arī apgrauzdētos ciedru riekstus. Pielej šļuciņu olīveļļas un blendē, līdz iegūta viendabīga tapenādes konsistence.

4. Pēc sajūtām var pievienot vēl mazliet olīveļļas – skatoties, cik biezu gribas. Pasniedz ar krekeriem, sausmaizītēm, grauzdētām maizītēm, ļoti iederīgi arī pie sieru plates.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata