Aromātiskā, veģetārā biešu zupa
Zupa ar svaigām bietēm sanāk košā krāsā – izmantojot jau vārītas bietes, tik sarkanas krāsas nebūs. Šajā receptē nav gaļas, bet, ja vēlas, to var pievienot pēc patikšanas. Toties ir dažādas garšvielas!
SASTĀVDAĻAS
- Garšvielas
- 1 kanēļa standziņa
- 2 krustnagliņas
- šķipsna kumīna sēklu
- 1 lauru lapa
- sviests un eļļa cepšanai
- 1 sīpols
- 2 svaigas nelielas bietes
- 1 paliels burkāns
- 50 g selerijas saknes (ja nav, var iztikt bez)
- ½ sarkanās paprikas
- 2 normāli kartupeļi
- 2 ēd. k. tomātu pastas 2 tējk. saldās paprikas pulvera
- citrona šķēle ar visu miziņu
- sāls, melnie pipari, cukurs pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Sakņaugus nomizo. Kartupeļus sagriež mazos kubiciņos, bet bietes, burkānu, selerijas sakni un papriku sarīvē uz rupjās rīves.
2. Sausā katlā iemet kanēļa standziņu, krustnagliņas, lauru lapu un šķipsniņu kumīna sēklu. Pakarsē, apmaisa un, kad sāk smaržot, pievieno sviestu un eļļu.
3. Vispirms apcep sakapātus sīpolus, pēc brītiņa pievieno rīvētus burkānus, bietes, selerijas sakni un papriku, kā arī citrona šķēlīti ar visu mizu. Maisot apcep kādu brīdi.
4. Pievieno tomātu pastu, maisot pasautē pāris minūšu, tad pieber sāli, svaigi maltus melnos piparus (var arī šķipsniņu čili pulvera) un saldās paprikas pulveri. Apmaisa un pārlej ūdeni – tik daudz, cik biezu zupu vēlas (rēķinoties, ka vēl klāt nāks arī kartupeļi).
5. Vāra 10–15 minūšu, tad pievieno sīki sagrieztus kartupeļus un vāra vēl, līdz kartupeļi gatavi. Izņem ārā kanēļa standziņu, lauru lapu, citrona šķēli un arī krustnagliņas. Pagaršo un pieber sāli, piparus un, ja paskāba, arī cukuru.
Kartupeļu pankūciņas un rutku salāti
Uz rokas rīves rīvētās kartupeļu pankūkas ir īsts gardums, un, ja pietiek pacietības cepšanas laikā, kartupeļiem nevajag pievienot ne olu, ne miltus, kas tomēr maina garšu. Par rutku salātiņiem daudz nav, ko teikt, – tie ir ļoti vienkārši un garšīgi
SASTĀVDAĻAS
Pankūkām
- 2 lieli kartupeļi
- eļļa cepšanai
- sāls pēc garšas
- skābais krējums un lociņi pasniegšanai
Salātiem
- 1 smuks rutks
- 1 neliels burkāns
- skābais krējums aizdaram
- sāls pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (labāk, ja rīvē gareniski, lai garākas strēmeles). Tad ņem ar roku pankūciņas lieluma porciju, saspiež saujā, lai notek liekais šķidrums, un liek cepties kārtīgi sakarsētā pannā eļļā.
2. Katru pankūku rūpīgi pieplacina pannai, lai sarīvētie kartupeļi labāk salīp kopā un, apgriežot pankūku, tā neizjuktu.
Pārkaisa sāli un apcep arī no otras puses.
3. Rutku nomizo un sarīvē uz smalkās rīves, tāpat arī burkānu – iesaku, lai rutku daudzums būtu pārsvarā. Samaisa visu ar devīgu daudzumu skābā krējuma, pievieno sāli pēc garšas.
4. Pasniedz pankūkas ar skābo krējumu un lociņiem, kā arī rutku salātiņiem. Labu apetīti!

