Jaunie kartupelīši grieķu stilā
Skaidrs, ka jaunie kartupeļi ir garšīgi visādos veidos, bet šī recepte ir īpaši piemērota slinkajam variantam. Nekas daudz nav jādara, taču sanāk neparasti gardi!
Pagatavošanas laiks: 35 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 500 g jauno kartupelīšu
- sāls, pipari
- krietna šķipsna Provansas garšvielu
- norīvēta ½ citrona miziņa
- sula no ½ citrona
- olīveļļa
- sauja Kalamatas olīvu
- pāris ķirštomātiņu
Mērcītei:
- pāris ēd. k. grieķu jogurta
- pāris piparmētru lapas
- tvirts, svaigs gurķis
- mazliet olīveļļas
- sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
1. Kartupeļus nomazgā, nosusina, sagriež daiviņās, ieber bļodā.
2. Pārkaisa sāli, piparus, Provansas garšvielas, pārrīvē citrona miziņu un pārlej ar izspiesto sulu. Pārlaista ar olīveļļu, ar rokām samaisa un pārliek cepamā traukā.
3. Pievieno ķirštomātu pusītes, olīvas un vēl mazliet pārslaka olīveļļu. Cep 220 grādos sakarsētā krāsnī 25–30 minūšu.
4. Kamēr cepas, sīki sakapā gurķi un piparmētru, samaisa ar grieķu jogurtu un mazliet olīveļļas, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar ceptajiem kartupeļiem.
Ļoti gardi pie šādiem kartupelīšiem ir arī klasiskie grieķu salāti ar fetu un svaigiem dārzeņiem.
Izcilie kabacīši
Šī ir recepte tiem, kuri mīl visādus mazsālījumus un ātros iemarinējumus. Nesen biju dalījies ar mazsālīto gurķīšu recepti, kur sastāvdaļās arī mazliet etiķis, – šī ir līdzīga marināde, bet ar «uzlabojumiem». Un gurķu vietā mazi kabacīši!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (+pāris stundas iemarinēšanās)
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: vienmēr par maz!
SASTĀVDAĻAS:
- 5–6 mazi kabacīši
- saišķis diļļu
- pāris ķiršu lapu
- 2 ķiplokdaivas
- pāris šķēlītes marinētu halapenjo un arī šļuciņa šķidruma
Marinādei:
- 10 koriandra sēklu
- 8 melno piparu graudi
- 1 l ūdens
- 2 ēd. k. sāls
- 2 ēd. k. cukura
- nepilna ēd. k. galda (9%) etiķa
Ar halapenjo pievienošanas daudzumu jāskatās – dažādiem ražotājiem ir dažādas asuma pakāpes.
PAGATAVOŠANA:
1. Kabacīšus noskalo, nogriež tiem mazliet galus un sagriež ripiņās. Dilles un ķiršu lapas rupji sakapā.
2. Tad kabaču ripiņas un zaļumus liek kārtās piemērotā traukā vai burkā, pa starpām ieliekot arī uz pusēm pārgrieztas ķiplokdaivas, piparus un koriandra sēklas.
3. Marinādei uzvāra ūdeni, pieliek cukuru, sāli un samaisa, līdz izšķīst. Tad ņem no plīts nost, pievieno etiķi un lej pāri kabačiem.
4. Pēc pāris stundām jau būs ēdami, bet vislabākie, ja nostāvēs pa nakti.

