Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ja neesi vista, olu neizdēsi

Ko nozīmē būt Latvijas patriotam? Šodien, gandrīz 30 gadu pēc neatkarības atgūšanas. Un vai paaudze, kas uzaugusi šajā laikā, ar kaut ko atšķiras? Domāšanā, darbībā, dzīves un pasaules uztverē. Vai tā ir spērusi soli tālāk, sapratusi dziļāk, domā plašāk, spēj vairāk?

Par visiem šiem jautājumiem pēdējās nedēļās visdažādāko notikumu kontekstā (sākot ar politiķu mūžīgo sāncensību un beidzot ar grandiozām uzvarām jau pavisam citā laukumā) ir nācies domāt vairākkārt. Arī tāpēc, ka tieši šie – īsi pirms vai pirmajos neatkarības gados dzimušie – arvien biežāk ieņem augstus krēslus. Sasniedz virsotnes un nes Latvijas vārdu pasaulē. Liek par sevi runāt. Pieņem lēmumus. Nosaka virzību. Paceļ balsi. Varbūt ir vērts ieklausīties?

Un arī sadzirdēt. Jo, lai gan līdz bībeliskās maldīšanās četrdesmitgades beigām vēl kāds brītiņš jāpagaida, vēsmas jau jūtamas. Vienam tās var šķist nepieņemamas, pārāk ambiciozas vai nereālas, citam – iedvesmas pilnas un rosinošas. Gluži kā diriģents Jānis Erenštreits šajā SestDienā Dziesmu svētku kontekstā saka: "Jāgodā vēsturiskās pērles, taču jāparāda arī mūsdienu redzējums un skanējums. Tas nav vienkārši." Nē, nav, un ne tikai attiecībā uz dziesmām un programmām. Bet noteikti ir vērts mēģināt. XXI gadsimta jaunie latvieši ir uzauguši jau brīvā valstī, ar visām pēcpadomju problēmām un krīzēm, bet arī nojaukuši robežas, sajutuši pasaules elpu un tagad ir gatavi dot to tālāk. Citi, lai to darītu, apvienojas biedrībā, rosinot uz aktīvāku līdzdalību visdažādākajos sabiedrības procesos. Citi sasniedz personīgas uzvaras, ar kurām var lepoties visa valsts. Vēl citi – aicina uz pārmaiņām ar savu piemēru un domāšanu. Nav jau uzreiz jāpiekrīt. Varbūt pietiek ar 18 minūtēm, lai uzķertu domu un tad jau vēlāk izdomātu to līdz galam – katrs pa savam. Galvenais – nestāvēt uz vietas, raudzīties tālāk un vispār spēt saskatīt. Ka iespējas ir. Ka ne tikai pragmatisms var kaut kur aizvest. Jo tas, kā pierāda pat Volstrītā pabijušā Toma Kreicberga pieredze, pavisam ātri izsmeļ, un gribas ne tikai miljonus pelnīt, bet darīt ko tādu, kam pats tici un redzi jēgu. Citādi tiešām – "kāpēc tu šeit esi un bojā sev un citiem garastāvokli"? Tāpēc iesaku šīs SestDienas stāstu varoņu vārdus atcerēties – ticiet man, jūs par viņiem pilnīgi noteikti vēl dzirdēsiet.

Un vēl. Kā saka šefpavārs Dzintars Kristovskis, ja neesi vista, olu neizdēsi. It kā tāda vispārzināma patiesība, bet to der sev ik pa laikam atgādināt. Tāpat kā to otro pusi – ka gan aiz tās vistas, gan olas stāv stāsts. Un tieši tas ir tas, kas gan to vistu, gan olu padara patiesi vērtīgu.

Šīs SestDienas, 16. - 21. jūnija, numurā lasiet:

SPORTS. Nesabojātā čempione. Dzimusi jauna zvaigzne – tenisa pasaule jūsmo par divdesmit gadu vecās rīdzinieces Aļonas Ostapenko triumfu Francijas Atklātajā čempionātā. Bet kā viņa līdz tam tikusi un ko vēl varētu iespēt nākotnē?

FOKUSĀ. Ar pasaules elpu Latvijā. Ar pārliecību, ka Latvija ir iespēju zeme, šurp no ārzemēm atbraukušie jaunie profesionāļi nodibinājuši biedrību, kurā ne vien grasās veidot draudzīgas saites ar līdzīgi domājošiem, bet arī kopīgiem spēkiem padarīt dzimteni labāku.

SestDienas SALONS. Kreicbergs pret Volstrītas vilkiem. Atteicies no iespējas nopelnīt miljonu Volstrītā, romāna Lopu ekspresis autors Toms Kreicbergs jeb Tom Crosshill atvadījies no nekritiskas jūsmas par kapitālismu, bet ne no finanšu sfēras.

PASAULĒ. Grūti laiki teroristu medniekiem. Terora akti Stambulā, Sanktpēterburgā, Stokholmā, Londonā un Mančestrā izdzēsa 94 nevainīgu cilvēku dzīvību. Mūsdienās teroraktus arvien biežāk pastrādā indivīdi, kuriem neviens nedod komandas "no augšas". Pietiek ar efektīvu ideoloģisko apstrādi internetā. Tas apgrūtina darbu izlūkdienestiem, kuri mēģina apturēt iespējamos uzbrucējus

TUVPLĀNĀ. No diriģenta par rakstnieku. Ilggadējais zēnu kora diriģents un skolotājs Jānis Erenštreits 75 gadu jubilejā debitē kā grāmatas autors, latviešu izglītības un koru kultūras celmlauža Jāņa Cimzes advokāts un atceras dučiem piedzīvojumu ar zēnu kori.

PORTRETS. Zemes garša šķīvī. Ar garšas palīdzību jāspēj cilvēkam izstāstīt stāstu – ir pārliecināts šefpavārs Dzintars Kristovskis. Viņš kļuvis par oficiālo Rīgas–Gaujas reģiona gastronomijas vēstnesi Eiropā, aicina novērtēt mammas kompotus un uzsver vietējo produktu nozīmi, taču ar piebildi – "audzis Latvijā" vēl nav kvalitātes zīme, to veido vairāku faktoru kopums.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, CEĻOJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

šefpavārs maldās
š
olas dēj daudzi, ne tikai vistas. pat pīļknābis, kas ir zīdītājs. tā ka salīdzinājums slikts un nevietā.
Laumas neldzību var apbrīnot.
L
Būs čūskas ola, un tas jau ir NOPIETNI.
Cilvēkiem vajag ELKUS.
C
Lai nebūtu Radītājs jāpielūdz. Un tā tas ir no pašiem pirmsākumiem. Vai esat lasījis par kādu čaklu veļas mazgātāju vai dārzu ravētāju, un ka kāds TĀS pielūgtu kā varones, lai gan tas dara kaut ko DAUDZ DERĪGĀKU kā bumbiņas mētāšanu pa labi vai pa kreisi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata