Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā seriālā

Tas ir fenomens. Sakiet, ko gribat, bet seriāli ir fenomens. Tehnoloģiju un straujā skrējiena pasaulē, kur it kā taču mums nekad nekam nav laika, vienmēr viss notiek, "garām ejot" un "pa ceļam", tomēr izbrīvējam mirkli, lai vairāk vai mazāk regulāri sekotu līdzi kādai svešai un pat ne īstai dzīvei.

Un ir gluži vienalga, vai tie ir stāsti par to, kā "patiesībā" varētu notikt cīņa par ASV prezidenta krēslu, to, kā dažas sievietes un vīrieši ņemas ap savām attiecībām, vai to, kā tepat, "pie mums" kādā viesnīcā, satiekas un atvadās cilvēki, rit kaislības un pat kriminālas intrigas.

Protams, jautājums, vai mūsdienu realitātes šovu un publiski eksponētu dzīvju laikmetā ikvakara pašmāju un pasaules ziņu raidījumi ar kaut ko būtisku atšķiras no fikcijas, ko rada viens vai vairāki scenāristi, īpaši mēģinot vērpt intrigu mezglus un katru nākamo sēriju padarīt arvien košāku un dramatiskāku. Iespējams, ne ar ko daudz. Vismaz tā šķiet, sekojot līdzi kaut tepat netālu politikā notiekošajam. Pirms neilga laika Igaunijas prezidenta nomaiņai, tagad Lietuvā – parlamenta vēlēšanām. No malas, pat pavisam tuvu it kā esot, var likties – viss mierīgi un prognozējami –, tomēr iekšpusē kaislības sit augstu vilni, skandāli maina notikumu virzību, un sevi piesaka šovmeņi. Vai pat pirāti, kā drusku tālāk uz ziemeļiem vulkānu zemē Islandē. (ASV šoreiz neminēsim, par to vēl daudz un dikti būs jārunā nedēļās, kas priekšā.) Nu, un Latvija jau arī neatpaliek – ne personāžu košuma, ne intrigu un aizkulišu spēļu ziņā.

Cik daudz tajā visā realitātes, cik seriāla? Šķiet, kādā brīdī viss jau sajaucies vienā virpulī, ņirb gar acīm un nav izsekojams. Tad varbūt jāapstājas. Jānoliek ekrāns un ziņu plūsma malā. Lai – gluži kā iesaka leģendārais skaņu meistars Žans Mišels Žārs – satiktos personiski. Jo tiešām – kad gan satikt cilvēkus klātienē kļuvis vecmodīgi? Kad viedtālruņiem sākām pieskarties biežāk nekā savam dzīvesbiedram? Arī Žāra jaunākais muzikālais eposs, lai gan veltīts mākslīgas izcelsmes skaņām un tehnoloģiju pārņemtas pasaules problēmām, priekšplānā izvirza cilvēku. Jo kā cita dēļ gan vispār būtu vērts?

It kā apliecinot šo mūžīgo vērtību un dabas spēku, šonedēļ jau arī pirmais sniegs paguva apsegt pasauli. Vismaz mazu daļu no tās un vismaz uz brīdi. Viss lēnām no krāsaina kļūs balts. Gandrīz varētu teikt – kā mazliet citādā, bet arī mūžīgi nebeidzamā dabas seriālā.

Šīs SestDienas, 27. oktobra – 3. novembra, numurā lasiet:

AKTUĀLI KAIMIŅOS. Atpakaļ kolhozā ar labo priekšsēdētāju? Parlamenta vēlēšanas Lietuvā strauji mainījušas kaimiņvalsts politisko ainu, piebremzējot arī ilgtermiņa prognozes par to, kā viss varētu attīstīties, norāda žurnālists un profesors Rimvīds Valatka komentārā no Lietuvas.

POLITIKA. Zaudētais Sudrabas resurss. No politiskās vilkmes, kas Ingunai Sudrabai bija 2013. gada sākumā, daudz kas zudis. Reti kurš paredz viņas vadītās partijas iekļūšanu nākamajā Saeimā. Taču pēc uzņēmēja Jūlija Krūmiņa atklāsmēm par līdzdalību ziedotāju piesaistē Sudrabas partijai, viņa beidzot ir pamanīta.

PASAULĒ. "Pirāti" gatavojas stūrēt Islandi. Nelielajā valstī notiks vēlēšanas, pēc kurām pie varas varētu nākt nelielā Pirātu partija. Izmantojot iedzīvotāju neapmierinātību ar tradicionālajiem politiskajiem spēkiem, tā sola pilsoņiem lielāku teikšanu pār politiķu pieņemtajiem lēmumiem.

TUVPLĀNĀ. Skābeklis spiegam. Franču elektroniskās mūzikas leģenda Žans Mišels Žārs rada, satiekoties klātienē, un, lai gan viņa jaunākais darbs veltīts tehnoloģiju pārņemtās pasaules problēmām, cilvēks tajā ir priekšplānā. Tagad viņš gatavojas koncertiem Baltijā un aicina rūpēties par Edvardu Snoudenu un WikiLeaks.

LAIKA MAŠĪNA. 120 gadu sens latviešu pašiņš. Izstāde, kas savulaik krietni pārsniedza sākotnējās ieceres un kļuva par vērienīgu latviešu pašapliecināšanās demonstrāciju, – Nacionālajā vēstures muzejā tagad atvērtā ekspozīcija par to rāda – XIX gadsimta lielāko latviešu reprezentācijas pasākumu un piedāvā katram izveidot savu Latviju.

TĒMA. Košāk un vairāk nekā dzīvē. Neviens nav redzējis, bet viedoklis ir visiem – tā īsi varētu savilkt kopā atsauksmes par Latvijā tapušajiem seriāliem. SestDiena pēta, kur slēpjas daudz pelto un slavēto pašmāju daudzsēriju stāstu popularitātes atslēga un par cik labiem un kvalitatīviem tos varam saukt.

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Baraviku gadā uzvar salnas čemurpūkaine. Latvijas mežos lāču ir maz tāpēc, ka pie mums ir daudz sēņotāju, kuru iesūtītās fotogrāfijas arī šogad nepārprotami apliecina – latvieši iet mežā gan saulē, gan lietū, gan lieli, gan mazi.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Korāna un kompartijas vietā. Elvita Ruka Uzbekistānā  noskaidro ne tikai to, kas ir Rubika Korāns un kā vietējo vistas ceļo uz Ameriku, bet arī sajūt patiesu prieku par dzīvi, apskata padomju represētā avangarda mākslas kolekciju tuksnesī un galu galā samaksā pat kukuli.

PRIEKŠĀ. Gaisā jūtama laime. Norakstīt melanholisko sērīgumu uz visu Latvijas mūziku būtu pārāk skaļi, tā ir tikai viena no toņkārtām, uzsver pasaules mūzikas festivāla Porta organizatore Ilze Lasmane-Brože, stāstot par valodu, kas vieno bez svešvalodu zināšanām, un to, ka arī mums iekšā ir «kārtīgs temperamentiņš».

VIEDOKĻU SADURSME. Vai jaunās papildu prasības braukšanas apguvē spēs uzlabot satiksmes drošību? Jā un nē – Ceļu satiksmes drošības direkcijas Kvalifikācijas daļas vadītājs Juris Teteris un Latvijas Profesionālo autoskolu federācijas vadītājs Ēriks Griģis.

KINO. Tradīcija un ambīcijas. Vācu jaunā kino mērogs – cilvēcības tuvplāna spēks. SestDiena ieskatās septiņās filmās, kas no Berlināles programmas redzamas Rīgā.

KROGS UZ PAPLĀTES. Uz Mālpili pēc fazāna. Skarbajiem laikapstākļiem, kas pamazām pārņem Latviju, Zirnis liek pretim civilizācijas radītās baudas iespējas un nevis baro veļus, bet dodas uz Mālpils muižas restorānu. Tur viņš tiek pie fazāna ar baravikām, kuru mēģinot taisīt mājās varētu nosirmot. Un tad vēl nāk deserti.. Pat Laika vecim no mākoņa noteikti notek gara un skaudīga siekala.

SestDienas VAKARIŅAS. Tikai garšīgi ēdieni! Galvenais, lai ēdiens būtu garšīgs un pie galda gribētos sēsties ar prieku, uzsver restorāna Philippe saimniece Marija Pavlovska. Viņa iesaka izmēģināt amerikāņu kūku Red Velvet, kurā skaisti kontrastē sarkanbaltsarkanais, un Mājas pastu ar garnelēm un fetas sieru, ar ko var apstrīdēt pat itāļu nerakstītos likumus.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata