Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Pret karu. Par sāpīgo. Arī krieviski

Dziedātāja Zemfira pēc savas pēdējās uzstāšanās Maskavā 2022. gada 24. februārī sociālajos tīklos ierakstīja: "Man ir skumji, smagi, es raudu. Es negribu karu. Un es neesmu gļēvule." Pēc tam viņa aizbrauca no Krievijas, vairs nav tur uzstājusies un no lielvalsts varasiestāžu puses oficiāli tika piepulcināta slavenajiem "ārvalstu aģentiem". Viņa vairākkārt un dažādos veidos paudusi savu nosodījumu Krievijas politikai un agresijai Ukrainā. Intervijas gan māksliniece šobrīd atsaka, taču ar savām dziesmām un atsevišķiem ierakstiem skaidri pauž pretkara nostāju.

Vai viena personība, pat ļoti spilgta, var šādā situācijā kaut ko būtiski ietekmēt? Vai tiem, kas aizvien dzīvo un mierīgi strādā agresorvalstī, kaut ko nozīmē tie, kas ir no tās aizbraukuši neatskatoties? Vai Eiropā un citviet pasaulē paustais jebkā ietekmē Krievijas sabiedrisko domu un "vidējā" iedzīvotāja pārdomas? Vai tas, ka pretkara nostāja tiek pausta arī krieviski, ir labi vai, gluži pretēji, – slikti?

Tādas pārdomas pirms Zemfiras uzstāšanās Rīgā, īpaši ņemot vērā Latvijas ģeopolitisko situāciju un sabiedrības noskaņojumu – diskusijas par krievu valodas lomu joprojām nav rimušas un atkal un atkal uzsprāgst visdažādākajos kontekstos. Vai šajā jautājumā vispār ir iespēja nonākt līdz "gala" lēmumam? Un kā tajā iekļaujas un kā jūtas tik skaidri savu nostāju paudusi māksliniece? Vai kādam ceļas roka viņai ko pārmest?

Protams, par šo visu jādomā arī Lietuvas Seima vēlēšanu dēļ. Kaimiņvalstī šis ir vārda tiešā nozīmē balsojumiem pilns gads – vispirms prezidenta, tad Eiroparlamenta, tagad Seima vēlēšanas. Pēc Latvijā ielidojušā drona "bez sliktiem nodomiem" Lietuvā ziņoja par gaisa baloniem no Baltkrievijas, kas izrādījās saistīti ar kontrabandu, un arī kaimiņvalsts amatpersonām nācās atzīt – tās īsti nezina, kā šādā situācijā rīkoties. Tas viss būtu smieklīgi, ja nebūtu tik nopietni. Dažādu veidu apdraudējumus līdz šim visneiedomājamākajās izpausmēs šobrīd var just visas Krievijas robežvalstis. Ko ar to darīt, un kā sagatavoties vēl nepazīstamajiem iespējamās agresijas / uzbrukuma veidiem? Vai sociālajos tīklos arī Lietuvā pirms vēlēšanām vērojamās pretvalstisko spēku aktivitātes var patiešām nopietni iedragāt demokrātiju?

Zemfira vēl pirms kara uzņemtā koncertfilmā saka, ka dziedāšot ilgi – tik ilgi, kamēr pati sevi neapklusinās, jo nevienam citam tas nebūšot pa spēkam. Gribētos, lai tikpat spēcīgi par savu balsi demokrātijai iestātos katrs, kurš blakus notiekošā kara laikā iet balsot. Vienalga – Lietuvā, Latvijā, Igaunijā vai vēl kādā citā valstī. "Zaļo cilvēciņu", hibrīddraudu, dīvainu dronu un gaisa balonu laikmetā tas vienkārši ir nepieciešams, lai vienu dienu mums visiem nenāktos attapties emigrācijā, jo izrādījies, ka ieroču pret ļaunumu nav gana. 

Šīs nedēļas, 11.- 17. oktobra, žurnālā SestDiena lasiet:

FOKUSĀ. Starp populistiem un politikas „sanitāro kordonu”

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – pēc prezidenta un Eiroparlamenta deputātu izraudzīšanās nu pienācis Seima vēlēšanu laiks. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka favorīti ir opozīcijā esošie sociāldemokrāti, taču Lietuvā spēkā esošā jauktā vēlēšanu sistēma nereti noved pie pārsteigumiem vienmandāta vēlēšanu apgabalos

TUVPLĀNĀ. Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes status, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā

PASAULĒ. Krievijas "spēles" ārpus karalauka

No zaļajiem cilvēciņiem līdz karam – ko īsti iepriekš un tagad nozīmē Krievijas nekonvencionālie draudi? Lielbritānijā veikts pētījums iezīmē Krievijas gatavošanās ceļu reālai karadarbībai un nekonvencionāliem draudiem, kas joprojām ir un būs aktuāli ne tikai Ukrainā, bet arī citviet pasaulē. Ko no tā var mācīties, un kā tos atvairīt?

SestDienas SALONS. Ar Olpha uz Eiropas tirgiem

Zāļu ražotāja Olpha valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis par savā mūžā un Olpha divos gados paveikto, informētības nozīmi, zāļu cenām un vienu maza iedzīvotāju skaita priekšrocību

20 GADI ES. Met, ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķirošana daudziem ir pati pirmā asociācija ar ilgtspējīgu dzīvesveidu. Vai tiešām atkritumu šķirošana izglābs pasauli?

LAIKA MAŠĪNA. Izcilā Grecka benefice

Pirms 35 gadiem kanādiešu hokejists Veins Greckis laboja leģendārajam Gordijam Hovam piederošo rekordu, sakrājot vairāk nekā 1850 rezultativitātes punktus Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārās sezonas spēlēs. Karjeru viņš turpināja vēl gandrīz desmit gadus, sasniedzot kosmiskus skaitļus – 1487 aizvadītajās spēlēs tika iekrāti 2857 punkti

TEĀTRIS. Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns

IZPĒTĪTS. Baumot iejūtīgi

Ja, tenkojot par citiem cilvēkiem, izrādām rūpes par viņiem, tad, izrādās, apkārtējie šo informāciju uztver kā ticamāku

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata