Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Atzīšanās mīlestībā

Ikviens mīlasstāsts sākas ar dopamīnu. Kad tā daudzums ir sasniedzis vajadzīgo līmeni, iesaistās testosterons un estrogēns, un ķimikālijas piešķir mums spējas, kas iepriekš nav piemitušas. Skan pārāk zinātniski? Tā jau ar to mīlestību ir – nekas, izrādās, nav vienkārši. Un gluži vienalga, vai ļaujamies vispasaules mīlestības drudzim noteiktā datumā vai, līdzsvaroti audzējot un saudzējot sevī sajūtas un pieķeršanos, ejam viens otram aizvien tuvāk, noārdot mūrus un attīrot svarīgo.

Gribat piemēru par mīlestību un ģimeniskumu XXI gadsimtā? Lūdzu – viņi satikās, nodejoja visas viena albuma dziesmas un turpināja dejot. Tāds īsumā ir kādreizējā ballīšu zvēra diskžokeja Toma Grēviņa un viņa nu jau sievas Lauras stāsts. Tagad Grēviņš nolēmis rimties un nakts bohēmas vietā audzinās bērnus. Mūzika gan savu vietu viņa dzīvē nezaudēs – galu galā pat dēls pie vārda ticis, pateicoties nu jau pazīstamai igauņu grupai. Bet par mīlestības simbolu viņš uzskata Džonu Lenonu un Joko Ono, kuri saprata – viņu mīlestība ir tik stipra, ka var mainīt pasauli.

Savā ziņā tāda atzīšanās mīlestībā ir arī jaunā spēlfilma Es esmu šeit – veciem ābeļdārziem ne tikai Latgalē un stipriem cilvēkiem, kas ir uz palikšanu. Arī Elīna Vaska, kura filmā galvenajā lomā, atzīst – nevaru iedomāties, ka Latvija man varētu būt tikai vieta, ko apciemot. Kaut plāni jaunajai aktrisei lieli. "Neizslēdzu neko," viņa saka, taujāta par tiem. Un lai meitenīgais trauslums viņas tēlā jūs neviļ! Nemaz nešaubieties, ka par viņu dzirdēsim vēl daudz – par to pārliecina ne tikai talants, bet arī patstāvība un klusais spēks, kas no viņas strāvo gan ekrānā, gan dzīvē.

Gribat vēl kaislības? To nu mums tuvākajā laikā pilnīgi noteikti netrūks – valdībai jauns darba cēliens, līdzās iepriekšējām arī jaunas sejas un savstarpēja sāncensība. Atliek tikai sekot līdzi, iepazīstot un atceroties, kādas skaidas katram pie varas esošajam lācītim tad vēderā slēpjas. Arī SestDiena to mēģinās atgādināt – šoreiz putekļus notraušot no izglītības ministra Kārļa Šadurska vecajiem darbiem un iezīmējot viņa jauno vaigu.

Vienīgais, ko šajā jūtu un kaislību skurbumā vēl atliek piebilst – ar pētījumiem apgāzta senā teorija, ka attiecībās pretējie poli pievelkas. Tad nu ko – gan politikā, gan dzīvē jāmeklē sev līdzīgie.

Šīs SestDienas, 12. - 18. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Būtu gribējusi vairāk paraudāt, atzīst filmas Es esmu šeit galvenās lomas atveidotāja komponista Pētera Vaska mazmeita Elīna Vaska. Kamēr filma Berlīnē cīnās par prestižo Kristāla lāci, jaunā aktrise jau guvusi pirmo pieredzi arī starptautiskos projektos, nebaidās sevi izsist no komforta zonas un par lieliem plāniem saka: «Neizslēdzu neko.» Taču viņa nevar iedomāties, ka Latvija vairs nebūtu mājas, bet tikai vieta, ko apciemot.

POLITIKA. Pavisam cits Kārlis. Viens no trijiem ministriem jaunajā valdībā, kurš nav strādājis iepriekšējā Ministru kabinetā, ir izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Šīs ministrijas vadībā viņš atgriežas vairāk nekā pēc desmit gadu pārtraukuma – tas nes līdzi fonu, kas var arī traucēt.

DABA. Zaļā jūdze jeb Kā Latvija līdz 22. vietai vides topā tika. Paši Latviju nereti saucam par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē un ar to mēdzam lepoties, arī veidojot valsts seju starptautiskā līmenī. SestDiena pēta, cik liels tam ir pamats un cik zaļi patiesībā esam.

TUVPLĀNĀ. Viss pašam jāiemācās. Atteicies no bohēmas nakts garumā, radio balss un TV seja Toms Grēviņš stāsta par savu perfektās mīlestības simbolu un mūzikas spēku. Vēl nesen Rīgas klubu dzīve bez viņa klātbūtnes nebija iedomājama, bet tagad nebeidzamās diskotēkas viņš ir nomainījis pret ģimenes idilli, un vasarā abi ar sievu Lauru gaida pasaulē nākam savu otro bērnu.

INTERESANTI. Iemīlēšanās ķimikālijas un adrenalīns. Dopamīns, testosterons, oksitocīns jeb Kā zinātniski izskaidrot tik netveramo mīlestību. Un kāpēc dažiem ar ierasti skaisto kāzu ceremoniju nepietiek? Izrādās, precēties var gan gaisā, gan sniegā, gan uz ūdens. Ja arī ar to ir par maz – kāzas var svinēt arī kā daļu no rekorda.

PASAULĒ. Zika pārņēmusi stafeti no Ebolas jeb Plašās ceļošanas iespējas izmanto arī vīrusi. Vēl pavisam nesen uzvarēts viens, bet rindā jau nākamais, pret kuru zāļu nav. Par slimības iespējamām sekām - tikai minējumi. Turklāt tās vairs nav tikai eksotiskas kaites – infekcijas slimības, kas nu strauji izplatījusies Latīņamerikā, galvenie pārnēsātāji ir dzēlējodi, kuri sastopami arī Eiropā.

VIEDOKĻU SADURSME. Kristīgajā pasaulē sākoties gavēnim, ko ievēro 40 dienu pirms Lieldienām, baznīca tradicionāli aicina uz mērenību un ēšanas ierobežojumiem. Par un pret gavēni – Rīgas Lutera draudzes mācītājs Indulis Paičs un teoloģijas doktors Voldemārs Lauciņš.

STILS. Uzvilkt sapņus – kleitas kā mākslas darbi. SestDiena apmeklē augstās modes nedēļu Romā un iedvesmojas no izcilu modes mākslinieku radītajām vakarkleitām.

KROGS UZ PAPLĀTES. Baudot gulašzupu, kura ar katru nākamo karoti iegaršojas arvien vairāk, Zirnis restorānā Attica Ģertrūdes ielā apcer gan Grieķiju, gan asteroīdus un secina, ka turp vajag iet kājām – jo kur gan jāsteidzas, ja vien ir labs vīns!

SestDienas VAKARIŅAS. Mākslinieks Jānis Mitrēvics dalās ar īsti latvisku nacionālo dārgumu receptēm – grūbu risoto jeb griboto un krāsnī ceptiem āboliem ar rudzu maizi un medu pildījumā.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES & KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata