Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Brīvība un robežas

Brīvība izvēlēties. Brīvība runāt to, ko domā. Brīvība doties, kur deguns rāda. Valsts brīvība. Brīvības ir ļoti dažādas. Ir tādas, pie kurām laika gaitā esam pieraduši un ar kurām saskaramies ikdienā, taisnās dusmās kvēlojot, ja tās mums tiek liegtas vai ierobežotas. Ir tādas, par kurām aizdomājamies tikai svētku vai īpašu notikumu reizēs. Un ir tādas, bez kurām brīžiem grūti sajust, ka vispār dzīvojam.

Kamēr pamazām iejūtamies svētku noskaņās un arī dabā zem pirmajiem sniegiem viss mazliet svinīgi sāk pieklust, pasaules procesi neapstājas un tie arvien vairāk ietekmē arī mūsu ikdienu. Mūsu brīvības.

Līdz ar migrantu straumēm un terorisma draudiem Eiropas valstīs no diskusijām par robežu atjaunošanu nu jau pāriets pie darbiem, un tik viegli, kā vēl pirms pavisam neilga laika, šķērsot robežas vairs nevaram. Kādas būs mums jau tik pierastās bezrobežu ceļošanas iespējas Eiropā? Vai robežkontroles punktus, kas pamazām jau bija paspējuši aizaugt ar nezālēm, atkal nāksies atjaunot? Vai tomēr spēsim rast risinājumu, integrēt patvēruma meklētājus un atrast veidu, kā cīnīties pret sliktajiem puišiem citādi?

Somijā patvēruma meklētāji SestDienai atzīst – lai arī laikapstākļi viņiem nepierasti auksti, tomēr miers un tā dāvātās iespējas viņiem svarīgākas. Viņi grib labāku dzīvi un ir gatavi mainīt līdzšinējo. Kā ir ar mums?

Arī pie mums arvien vairāk tiek runāts par jauniem sākumiem, kas var būt dažādi – gan tādi, kas kā loģisks solis seko pēc labi padarīta darba un kāda posma noslēguma, gan tādi, ko dēvējam par otro iespēju. Lai saprastu, kurš no šiem variantiem izrādīsies atbilstošs patlaban valdošajai Vienotībai un nu jau šūpuļkrēslā sēdošajai valdības vadītājai Laimdotai Straujumai, šķiet, nebūs ilgi jāgaida. Pati Straujuma par nogurumu runāt negrib – viņa ir gatava jaunam sākumam parlamenta darbā un ar labpatiku atkal iegriezīsies kādā grāmatu veikalā.

Vai vērienīgi atjaunotajā Nacionālajā mākslas muzejā, kas ilgi gaidīts un nu uzmirdzējis tiešām krāšņi. Meistari sola – zeltījums tagad mirdzēs vēl simt gadu.

Šīs SestDienas, 4. - 10. decembra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Man vairs nav nekā privāta, saka Ministru prezidente Laimdota Straujuma, bet par nogurumu runāt negrib. Viņa jau zina, ka atgriezīsies Saeimā.

PĒTĪJUMS. Cik Krievija Baltijai parādā? Vēl 25 gadus pēc neatkarības atgūšanas okupācijas gadi ir tēma ar neskaitāmiem baltajiem plankumiem, kurus joprojām aizpilda ar mītiem, leģendām vai padomju propagandas atliekām. Lai to labotu un varētu izrakstīt rēķinu lielajam kaimiņam, Latvija, Lietuva un Igaunija beidzot vienojušās kopīgi aprēķināt PSRS okupācijā zaudētos miljardus.

TUVPLĀNĀ. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atgriežas mājās, līdz ar restaurāciju iegūstot arī jaunu izstāžu zāli pazemē un bēniņus. Īpašu mirdzumu atguvis muzeja zeltījums – mākslīgā materiāla vietā tagad uzklāts īsts zelts, kas neapsūbēs un izskatu saglabās arī nākamos 100 gadus. Apmeklētājiem atjaunotās telpas gan atvērs tikai pavasarī, bet ar tām iepazīties var jau tagad - Kristapa Kalna fotogrāfijās.

SestDienas FOKUSĀ. Auksti un garlaicīgi, bet droši - tā savus jaunos apstākļus komentē Somijas pierobežas pilsētā Tornio izmitinātie migranti. Kamēr Latvijā par to, kā labāk uzņemt patvēruma meklētājus, vēl tikai diskutē, Somijā straujais to plūsmas pieaugums šo procesu lika organizēt ātri. SestDiena iepazīstas ar Ziemeļvalsts pieredzi.

PASAULĒ. Šengenas zona krustcelēs: vai eiropieši ir gatavi atteikties no lielākā Eiropas Savienības sasnieguma – personu pārvietošanās brīvības? Jau izskan brīdinājumi, ka Šengenas zona var sabrukt, ja eiropieši to kopējiem spēkiem neglābs. 

CEĻOJUMS. Ceļā uz brīvību Gruzijā - pa mālainiem, pielijušiem un neizbraucamiem ceļiem, satiekot gan baikerus, gan mūkus un foreļu karaļpāri. Trīs bērnības draugu izaicinājumu pilnais un ar motocikliem mērotais ceļojums uz Kaukāza sirdi un dvēseli.

PAR UN PRET. Vai jāpaaugstina atalgojums ministriem? Viedokļu sadursmē savas domas pauž domnīcas Providus pētniece Iveta Kažoka un Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons.

PRIEKŠĀ. Dziedātāja Ance Krauze ierakstījusi jaunu mūzikas albumu un gatavojas Ziemassvētku koncerttūrei. Viņa uzsver - ir labi būt neatkarīgai māksliniecei, jo tad var kāpt uz skatuves mūzikas dēļ un dziedāt dažādās Latvijas vietās.

VESELĪBA. Sēdēšana - jaunā smēķēšana. Ilgas stundas, sēžot pie datora, mūsdienās daudziem ir ierasta darba ikdiena, taču fizioloģiski tas nav cilvēkam piemērots stāvoklis un nereti ir dažādu moderno slimību cēlonis. SestDiena noskaidro, kādi ir iespējamie risinājumi.

SestDienas VAKARIŅAS. Ar pirmssvētku laika receptām - Ziemas siltajiem salātiem un Vīģu trifelēm - dalās Lapsas mājas saimniece Liene Zemīte.

SVAIGI. Recepte brīnišķīgam prātam - lai darbi ritētu raitāk un prāts būtu možāks, jāēd spināti, jāmeditē un jāsporto.

Kā arī, REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES&KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata