Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šonedēļ SestDienā: Skaistums un spēks

Pēc lieliem satricinājumiem bieži grūti noticēt, ka dzīve turpinās. Bet turpinās. Un tad viss, ko varam darīt, – mēģināt saprast notikušā cēloņus. Un turpināt dzīvot – varbūt ne gluži kā līdz šim, bet skaistāk, vairāk novērtējot siltos mirkļus un ieraugot spēku, kas mūsos ir, vajag tikai to apzināties.

Ne tikai visai Eiropai, bet arī mums katram šis ir pārbaudījumu laiks – pēc Parīzes notikumiem trauksme Briselē. Karavīri vecpilsētas ielās, un armijas auto aiz loga, svētdienas rītā mostoties. Tas, kas vēl daudziem pirms mirkļa likās tik tāls un kaut kur pavisam citā pasaules daļā notiekošs, nostājies pie sliekšņa un kļuvis par ikdienu. Neizbēgami tas liek uzdot jautājumus – vai esam ko izdarījuši nepareizi, vai neesam ko sapratuši, vai varbūt gluži vienkārši esam palaiduši garām? Vai cēloņi kaut kam tik briesmīgam kā teroristu gatavība nogalināt nevainīgos meklējami iepriekšējo gadu konfliktos un lielvalstu politikā? Vai Rietumi pielikuši roku terorisma monstra veidošanā? Mēģinot atbildēt uz to arī no Latvijas skatpunkta, tomēr vienlaikus nākas atzīt – arī pie mums terorisma augsne nebūt nav neauglīga. Kā SestDiena noskaidroja īpašā eksperimentā, nav vajadzīga pat liela piepūle, tikai pāris klikšķu datorā un telefona zvanu, dažas dienas, un gandrīz jebkurš jau var atrasties teroristu vienībā. Turklāt – gandrīz nekas šo terorisma propagandu neierobežo, tā brīvi plūst cauri mūsdienās tik viegli pieejamajam virtuālajam tīmeklim.

Lai tam varētu stāties pretī, jābūt stipriem. Skaistiem un stipriem. Kā leģendārā dziedātāja Margarita Vilcāne, kura nekāro dīvas statusu, bet kuras balss tik dūmakaini un noslēpumaini ieskanas ausīs, viņas vārdu pieminot vien. Viņa spēku smeļas ģimenē, ikrīta peldē lauku mājās un stipras tējas krūzē. No mazajām lietām. Un viņa dziedās.

Kā visi mūsu brīnišķīgie aktieri, no kuriem katrs būtu pelnījis pa vienai Skatuves naglai, bet kuriem savstarpējā sāncensība nekad nav traucējusi būt spožiem un ar savu talantu iedvesmot citus.

Kā sparīgā Anita Pužule, kura, pretendējot uz Mrs. Globe kroni, vienlaikus lauž stereotipus un ir apņēmības pilna nest Latvijas vārdu pasaulē.

Kā olimpiskais medaļnieks Mārtiņš Rubenis, kurš, savulaik pats sasniedzis virsotnes, tagad palīdzēs jaunajiem ielauzties kamaniņu elitē.

Mums ir daudz stāstu, jo mums ir daudz gudru, stipru un spējīgu cilvēku. Tā ir mūsu bagātība.

Mountain View

Šīs SestDienas, 27. novembra - 3. decembra, numurā lasiet:

SestDienas EKSPERIMENTS. Izrādās, tikai dažas nedēļas, pāris klikšķi internetā un telefona zvani nepieciešami, lai pievienotos Ukrainas teroristu vienībām. Turklāt sociālajos tīklos arī starp Latvijas valstspiederīgajiem teroristu propaganda brīvi plūst un gandrīz nekas to neierobežo.

PASAULĒ. Pēc Islāma valsts sarīkotajiem terora aktiem Parīzē plaši cirkulē viedoklis, ka notikušais ir sekas ASV ārpolitikai astoņedesmitajos gados un iebrukumam Irākā 2003. gadā. Citi iebilst, ka problēmas sakne ir senāka.

SestDienas SALONS. Dziedātāja Margarita Vilcāne negrib, ka viņu sauc par dīvu, bet dziedāšanu dēvē par savu mīlestību un dzīvi. Pēc vairāku gadu klusēšanas, svinot savu 75 gadu jubileju, skatuves leģenda atgriezīsies ar trīs solokoncertiem.

TĒMA. Kā laukos atrast lauku labumus? Dzīvošana ārpus pilsētām un it kā tuvāk pārtikas audzētājiem mūsdienās nebūt nenozīmē labāku veselīgu produktu pieejamību - pētot vietējās bioloģiskās pārtikas ceļu, jāsecina, ka lielais vairums no tās nonāk Rīgā, kur vieglāk atrast pircēju.

AIZKULISES. Ar ko bruģēts ceļš uz Skatuves naglu jeb kā notiek labāko teātra izrāžu un aktieru noteikšana - SestDiena ielūkojas ikgadējās teātra balvas piešķiršanas aizkulisēs.

LEĢENDA. Festivāls Bildes kļuvis par vecāko latviešu populārās mūzikas festivālu un šogad svin trīsdesmit gadu jubileju. Mūziķi un festivāla veidotājiem prātā daudz skaistu mirkļu un atmiņu.

TURAM ĪKŠĶUS. Fitnesa trenere Anita Pužule devusies uz Ķīnu, lai pārstāvētu Latviju skaistumkonkursā Mrs. Globe. Sparīgajā Anitā jūtams gan sacensību, gan sievišķais spēks un skaistums.

PAR UN PRET. Adamovas internātpamatskolas skolotāja Vija Dikule un politiķis Edvards Smiltēns viedokļu sadursmē par to, vai skolotājiem šobrīd ir jāstreiko.

PRIEKŠĀ. Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē 27. un 28. novembrī notiks Pasaules kausa izcīņas otrais posms jauniešiem un junioriem. Viens no izlases treneriem ir arī divkārtējais olimpisko spēļu medaļnieks Mārtiņš Rubenis, kurš uzsver - līdzjutēji ar savu atbalstu spēj mazināt pat gaisa pretestību.

SestDienas
VAKARIŅAS. Izdevniecības Liels un mazs vadītāja Alīse Nīgale dalās ar divām pašas pārbaudītām receptēm svētku sezonai - sulīgo ābolkūku un kaltētu tomātu zieķi.

SVAIGI. Pievilcīgas sievietes klātbūtnē vīrieši, izrādās, var neapzināti apēst pat divreiz lielāku porciju.

Kā arī, REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES&KOMENTĀRI, CEĻOJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata