Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tūkstošiem amerikāņu, baidoties no iznīcinošām dabas un cilvēku izraisītām katastrofām, nodrošinās, lai vajadzības gadījumā varētu patverties un kādu laiku dzīvot bez palīdzības

Pastardienai gatavi

Vairākas postošas viesuļvētras, divas nāvējošas zemestrīces kaimiņzemē Meksikā un potenciālais kodolkarš ar Ziemeļkoreju licis sarosīties tiem amerikāņiem, kuri tic drīzam pasaules galam un savu dzīvi ir pakārtojuši tā, lai būtu tam gatavi. Viņi pēdējās nedēļās masveidā iepērk ilgi uzglabājamu pārtiku, dzeramo ūdeni, gāzmaskas un citas izdzīvošanai nepieciešamas lietas. Tās tiek novietotas dzīvošanai paredzētos pazemes bunkuros, kuru izgatavotājiem šis ir lielās peļņas laiks.

Pastardienas gaidītāju – daudzi no viņiem ir ļoti reliģiozi un konservatīvi – forumos internetā septembra beigās izplatījās arī vēsts, ka it kā saskaņā ar Bībeles pareģojumu ir sācies septiņu gadu ilgs katastrofālu notikumu pilns posms, kas noslēgsies ar apokalipsi

Bunkuru bums

Pagājušajā mēnesī Ziemeļkorejas veiktais kārtējais kodolizmēģinājums un ASV prezidenta Donalda Trampa apņemšanās pilnībā iznīcināt komunistisko valsti, viesuļvētru Hārvijs, Irma un Marija pastrādātā milzīgā postaža un simtiem zem ēku drupām aprakto cilvēku pēc zemestrīcēm Meksikā daudzos amerikāņos nostiprinājuši pārliecību, ka viņiem ir jāsagatavo sevi un savas ģimenes jebkāda veida – dabas vai cilvēku izraisītai – katastrofai. Tāpēc viņi ir sākuši rīkoties

"Pēdējās sešas septiņas nedēļas ir bijušas ļoti aizņemtas – pārdošanas apjoms trīskāršojies faktiski vienas nakts laikā," kompānijas My Patriot Supply, kas pārdod visu nepieciešamo izdzīvošanai ārkārtas situācijās, mārketinga vadītājs Kīts Bansemers atklāja ziņu aģentūrai Reuters. "Viss sākās, kad Ziemeļkoreja izmēģināja ballistisko raķeti, kas bija spējīga sasniegt ASV. Pēc viesuļvētrām un divām zemestrīcēm Meksikā pieauga pirkumi no Kalifornijas." Savukārt uzņēmumā Ready To Go Survival apgalvo, ka pēdējos mēnešos tiekot izķertas gāzmaskas, bet kopējie pārdošanas apjomi esot pieauguši par 700%. Klienti esot gatavi šķirties no 500 dolāriem (425 eiro), lai tiktu pie aizsargtērpiem, kas paredzēti ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko un kodoluzbrukumu gadījumiem. Par 200 dolāriem (170 eiro) nopērkamas gāzmaskas, kas der pat piecgadniekiem.

Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čen Una draudi izmantot kodolieročus, lai aizstāvētos pret "amerikāņu agresiju", sekmējuši pieprasījumu pēc pazemes būvēm, kurās varētu patverties briesmu gadījumā. "Mēs katru dienu saņemam simtiem telefona zvanu," Kalifornijas uzņēmuma Atlas Survival Shelters prezidents Rons Habards stāsta laikrakstam Los Angeles Times. Uzņēmumā šogad pasūtīts aptuveni tūkstoš patvertņu par vidējo cenu 25 tūkstoši dolāru (21 tūkstotis eiro). Ziemeļkorejas kodoldraudu dēļ Atlas Survival Shelters spējuši piesaistīt arī daudzus klientus no Japānas. "Esam atgriezušies sešdesmitajos," uzskata Habards, kurš atsaucas uz aukstā kara gadiem, kad bija liels pieprasījums pēc bumbu patvertnēm. "Vienā pusē atrodas trakais, bet otrā pusē ir Donalds Tramps."

Tumšs pasaules redzējums

Bezpeļņas organizācija Southern Poverty Law Center (SPLC), kas pēta labējos ekstrēmistus, norāda, ka gatavošanās pasaules galam nav jauns fenomens ASV. Tā aizsākumi meklējami jau Lielās depresijas laikā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, bet apogeju sasniedza desmitgadēs pēc Otrā pasaules kara, kad ASV bija iesaistītas kodolsacensībā ar Padomju Savienību, valstī regulāri notika asiņaini nemieri un ekonomiskā situācija bija nestabila. Šajā laikā populāras bija arī dažādas sazvērestību teorijas, kuras īpaši izplatītas bija pēc prezidenta Džona Kenedija slepkavības 1963. gadā. Daudzi amerikāņi paniski baidījās no iespējamā citplanētiešu uzbrukuma.

Pēc aukstā kara beigām, kad kodolkara draudi šķita uz visiem laikiem izzuduši, pasaules gala gaidītāju kustība piedzīvoja nelielu atslābumu. Bet tas nebija ilgi, jo XXI gadsimts atnesa jaunas neskaidrības, piemēram, tā dēvēto 2000. gada problēmu, dabas katastrofas, maiju kalendāra beigas un globālo terorismu. "Pastardienas gaidīšana galvenokārt ir saistīta ar tumšu pasaules redzējumu, kas dažādā pakāpē apvieno apokaliptiskus uzskatus, apsēstību ar šaujamieročiem un cita veida ieročiem, konspirāciju teorijas un bieži arī pretvalstisku noskaņojumu. Šie radikālie uzskati kopā rada toksisku kokteili un kritiski nedomājošos cilvēkos var izraisīt izmisumu, kas noved pie bailēm, paranojas un ekstrēmisma," raksta SPLC.

Līdz šim tipiski gatavnieki un izdzīvotāji saistījās ar savrupiem, laukos dzīvojošiem un konservatīviem amerikāņiem. Tomēr pēc impulsīvā un neprognozējamā Trampa sēšanās pasaules ietekmīgākā politiķa krēslā pasaules gala gaidītājiem pievienojušies arī liberāļi, kuru vidū ir ārkārtīgi turīgi Silīcija ielejas iedzīvotāji. Daži no viņiem bažījas ne tikai par iespējamām postošām dabas stihijām un kodolkaru ar Ziemeļkoreju, bet arī plašiem nemieriem, kurus varētu izraisīt automatizācija un bezdarba pieaugums.

Visu rakstu lasiet 13.oktobra žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
"daudzi no viņiem ir ļoti reliģiozi" ... ja viņi patiešām ir "reliģiozi", tad tieši tiem vismazāk vajadzētu cepties. Pasaules Gals - Jēzus Kristus Otrā Atnākšana taču ir tas, uz ko cer visi ticīgie! Tas būs foršākais notikums, ko jūs jel kad būsiet redzējuši! Nāc Kristu, nekavējies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata