Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trešās dimensijas iekarošana: Lidmobiļi jau drīz

Kādreiz lidojoši automobiļi pilsētas ielās šķita zinātniskā fantastika, bet nu jau tā izskatās pēc tuvāko gadu nākotnes – vairākas kompānijas oficiāli paziņojušas par lidmobiļu sērijveida ražošanu, un par tirgus iekarošanu ar lidojošiem taksometriem runā arī tādi uzņēmumi kā Airbus un Uber.

Par lidmobiļiem jeb lidojošajiem automobiļiem tradicionāli pieņemts dēvēt transporta līdzekļus, kas apvieno kā automašīnas, tā lidmašīnas vai helikoptera īpašības. Šiem abiem parametriem gan nav noteiktas kādas konkrētas robežas, tādēļ dažādu lidmobiļu braukšanas un lidošanas spējas atšķiras visai radikāli. Dažos gadījumos tās ir automašīnas, kas var arī lidot, savukārt citos – lidaparāti, kas var arī pārvietoties pa ceļu. Taču pēdējā laikā par lidmobiļiem aizvien uzstājīgāk tiek dēvēts lielpilsētu lidojošais transports, kas pa ceļiem pārvietoties nespēj un šī iemesla dēļ neatbilst klasiskajiem priekšstatiem, tomēr tieši šim transportam tiek prognozētas labākās nākotnes perspektīvas.

Pirmoreiz ideja par lidmobiļiem parādījās vēl 1926. gadā, kad viens no amerikāņu autoindustrijas celmlaužiem Henrijs Fords uzkonstruēja nelielu vienvietīgu lidmašīnu Sky Flivver. Fords apsvēra iespējas sākt šādu lidmašīnu sērijveida ražošanu, tomēr pēc tam, kad Sky Flivver prototips izmēģinājumu laikā gāja bojā, no ieceres atteicās. Vienlaikus pavisam nelielās lidmašīnas izmēģinājumi piesaistīja plašu preses uzmanību, un, ņemot vērā Forda kompānijas pamata nodarbošanos, līdz idejai par lidmobiļiem bija tikai viens solis. Vēsture nav fiksējusi tā cilvēka vārdu, kurš pirmais izteica ideju par lidojošajiem automobiļiem, tomēr ir skaidri zināms, ka 1940. gadā tas pats Fords pārliecinoši paziņoja, ka lidmobiļu (autobūvnieks gan lietoja izteikumu – lidmašīnas un automašīnas kombinācijas) parādīšanās ir neizbēgama.

Šis ir viens no nedaudzajiem Forda paredzējumiem, kas tā īsti nav piepildījies līdz pat mūsdienām, neraugoties uz faktu, ka mēģinājumi radīt lidmobiļus notiek nu jau gandrīz astoņdesmit gadu. Piemēram, šobrīd publiskajā telpā ir zināmi vairāki desmiti lidmobiļu projektu, taču neviens no tiem tā arī nav nonācis līdz sērijveida ražošanai. Tiek uzskatīts – šāda situācija izveidojusies tādēļ, ka lidmobiļi nav spējuši izraisīt nedz lielo korporāciju, nedz militārpersonu interesi, un ar to izstrādi ir nodarbojušies galvenokārt entuziasti vai nelielas kompānijas, kam bieži trūkst līdzekļu, tehnisko iespēju utt.

Vēl viens iemesls ir sertificēšanas grūtības – lidmobiļiem visbiežāk neatrodas vieta esošajā likumdošanā.

Entuziasti tomēr nepadodas, un cīņā ar grūtībām vislabākos panākumus pagaidām ir guvusi Nīderlandes kompānija PAL-V, kura šā gada sākumā pēc visu izmēģinājumu pabeigšanas un nepieciešamo atļauju iegūšanas paziņoja par lidojošo automašīnu PAL-V Liberty pārdošanas uzsākšanu, pirmās piegādes solot 2018. gada beigās. Divvietīgā transporta līdzekļa – trīsriteņu automašīnas un helikoptera apvienojuma – cena noteikta 499 tūkstošu eiro apmērā, bet tās vadīšanai būs nepieciešamas vienlaikus kā autovadītāja tiesības, tā pilota licence.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļās žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Jumta svētki

SestDiena pirms 30 gadiem rakstīja...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata