Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

ANO vēlas panākt nulli bezvalstnieku

ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) pieteikusi ambiciozu mērķi - desmit gados panākt, ka pasaulē vairs nav cilvēku bez pilsonības. UNHCR apgalvo, ka vismaz 10 miljoni pasaules iedzīvotāju ir bezvalstnieki, kurus neatzīst valstis, kurās viņi ir dzimuši vai ilgstoši dzīvo. Šī iemesla dēļ daudziem cilvēkiem ir liegta pieeja veselības aprūpei, izglītībai, ierobežotas iespējas iekļauties darba tirgū un nav garantētas vēlēšanu tiesības.

Cilvēku radīta problēma

UNHCR otrdien sāka globālu kampaņu I Belong (Esmu piederīgs), ar kuru aģentūra vēlas pievērst valstu uzmanību, lai izbeigtu šo problēmu.

«Katrās desmit minūtēs piedzimst persona bez pilsonības. Bezvalstniekus neviena valsts neuzskata par sev piederīgiem. Tā ir cilvēku radīta problēma, kas ir izveidojusies valstu likumdošanas dēļ,» uzskata UNHCR. «Bieži vien šie cilvēki ir izslēgti no šūpuļa līdz kapam. Pēc piedzimšanas viņu vecākiem neizsniedz dzimšanas dokumentu, bet pēc nāves viņiem neizrāda cieņu - neizdod miršanas apliecību.»

Cilvēki dažādu iemeslu dēļ zaudē vai neiegūst pilsonību. Ik gadu bēgļu nometnēs tūkstošiem sieviešu laiž pasaulē bērnus, no kuriem daudzi nesaņem pilsonību valstī, kurā viņi ir piedzimuši; viņiem arī nav iespēju atgriezties vecāku dzimtenē, lai pretendētu uz pilsonību tur.

Kopš 2011. gada, kad Sīrijā sākās pilsoņkarš, ārvalstīs ir dzimuši 50 tūkstoši sīriešu bērnu, no kuriem 70% nav reģistrēti, jo viņu tēvi ir pazuduši. Nākotnē viņiem būs grūti pretendēt uz Sīrijas pilsonību, jo šīs valsts likumi noteic, ka tikai tēvs ir tiesīgs nodot pilsonību saviem bērniem. UNHCR saskaitījusi, ka vismaz 27 valstīs sievietēm ir liegts nodot pilsonību saviem bērniem, tādējādi tiekot atražotas «bezvalstnieku paaudzes», raksta BBC.

Atsevišķas valstis nepiešķir pilsonību etniskajām un reliģiskajām minoritātēm. Desmitiem tūkstoši čigānu Centrāleiropā un Austrumeiropā ir bez pilsonības. Daudzās Tuvo Austrumu valstīs pilsonība ir liegta kurdiem.

UNHCR apgalvo, ka bijušās Padomju Savienības teritorijā pašlaik mīt vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku bez pilsonības. ANO dati liecina, ka 2013. gadā Latvijā bijuši 280 tūkstoši, bet Igaunijā 90 tūkstoši nepilsoņu, kaut arī abas valstis ļauj iegūt pilsonību iedzīvotājiem, kas to vēlas. Krievijā esot 178 tūkstoši bezvalstnieku.

Jāizmaina likumdošana

Aģentūra kā pozitīvu piemēru problēmas risināšanai min vēl vienu bijušo padomju republiku Kirgizstānu, kura pēdējos piecos gados piešķīrusi pilsonību 65 tūkstošiem cilvēku, pārsvarā etniskajiem krieviem.

UNHCR ar savu kampaņu gribot uzsvērt, ka nereti pietiek veikt izmaiņas likumdošanā vai konstitūcijā, lai valstis novērstu, ka tajās dzīvo cilvēki bez pilsonības. Piemēram, Āfrikas valsts Kotdivuāra pērn mainīja vairākus likumus, kas atļauj aptuveni 700 tūkstošiem tur dzīvojošo bezvalstnieku pretendēt uz pilsonību.

ANO rīcības plāns paredz sadarboties ar valstīm, lai reformētu to pilsonības likumus un politiku, garantētu, ka neviens bērns pēc dzimšanas nepaliek bez pilsonības, un izņemtu no valstu likumdošanas dzimumu diskriminējošas normas. ANO arī piešķirs aizsardzības statusu migrantiem bezvalstniekiem un izsniegs viņiem identifikācijas dokumentus.

«Mums ir mandāts rūpēties par bezvalstniekiem un novērst problēmu, izmantojot izglītību un likumdošanas izmaiņas. Šis ir mūsu sauciens pasaulei, ka šo problēmu var likvidēt. Tas ir sasniedzams,» paziņoja UNHCR.

UNHCR projektiem, kas saistīti ar bezvalstnieku skaita samazināšanu pasaulē, nākamgad paredzējusi tērēt 55 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasaules bezvalstnieki

Vismaz 10 miljoni pasaules iedzīvotāju nav atzīti par piederīgiem kādai valstij

Mjanma
Islāmticīgajai rohindžas tautai Mjanmā, kur vairākums iedzīvotāju ir budisti, kopš 1982. gada ir liegts iegūt pilsonību. Simtiem tūkstošiem rohindžu ir emigrējuši uz citām Dienvidaustrumāzijas valstīm.

Kuveita
Aptuveni 140 tūkstošiem beduīnu Kuveitā nav pilsonības, tāpēc viņiem ir liegta bezmaksas izglītība, veselības aprūpe un iespēja strādāt atsevišķās profesijās. Pēdējos gados beduīni rīkojuši plašus protestus, lai pieprasītu tiesības uz pilsonību.

Kotdivuāra
Vismaz ceturtdaļai valsts iedzīvotāju ir ārvalstu izcelsme. Savulaik jautājums, kurš ir un kurš nav pilsonis, izraisījis pilsoņkarus. ANO lēš, ka Kotdivuārā mīt 700 tūkstoši bezvalstnieku.

Sīrija
Pirms pilsoņkara Sīrijā bija ap 300 tūkstošiem kurdu bez pilsonības. Prezidents Bašārs el Asads 2011. gadā, reaģējot uz plašajiem protestiem, apsolīja piešķirt pilsonību daudziem kurdiem. 2013. gadā kurdu bezvalstnieku skaits saruka līdz 160 tūkstošiem, bet tas visdrīzāk saistīts ar daudzu kurdu došanos bēgļu gaitās.

Taizeme
Vairāk nekā pusmiljons bezvalstnieku, no kuriem lielākā daļa pieder kalnu ciltīm, kas dzīvo grūti pieejamos rajonos Taizemes ziemeļos. Valdība viņiem neizsniedz identifikācijas dokumentus un liedz valsts pakalpojumus, tāpēc viņi ir pakļauti cilvēku tirdzniecībai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?