Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar trijnieku nākamajā klasē netiek

Lai vidusskolēns tiktu nākamajā klasē, kopš šā mācību gada viņam nedrīkst būt nevienas nesekmīgas atzīmes. Daudzām ģimenēm tas, ka bērnam nopietni draud palikšana uz otru gadu, nācis kā pārsteigums. Tikmēr pedagogi konstatē, ka stingrākie noteikumi likuši skolēniem sasparoties. Lai arī joprojām netrūkst tādu, kam noteikti vasaras darbi un nāksies kārtot pēcpārbaudījumus, īpaši vidusskolas klasēs «skrūvju pievilkšanai» esot rezultāti. Vēl gan varētu spert soli tālāk un nesekmīgajiem 12. klašu skolēniem liegt izlaiduma eksāmenu kārtošanu, uzskata pedagogi.

Līdz 2003. gadam uz nākamo klasi nepārcelt drīkstēja tikai ar vecāku piekrišanu, bet vēl pērn vidusskolēniem drīkstēja būt divas, pamatskolas audzēkņiem - trīs nesekmīgas atzīmes. Tagad sākumskolā uz nākamo klasi pārceļ ar vienu nepietiekamu vērtējumu, 5.-9. klašu grupā - ar diviem, savukārt vidusskolas klasēs visiem vērtējumiem jābūt vismaz četrām ballēm. Dienas aptaujātie skolu direktori atzina, ka šobrīd neviens uz otru gadu vēl nav atstāts, jo līdz jūnija vidum notiek obligātie papildu mācību pasākumi jeb vasaras darbi, kas noslēgsies ar eksāmenam līdzīgu pārbaudījumu. «Vēl pirms dažiem gadiem varēja pārcelt ar jebkuru nesekmīgu atzīmju skaitu, un tad jauniešiem nebija vēlmes censties, turklāt valdīja uzskats, ka izglītībai nav jēgas un darbu var dabūt bez tās. Jaunieši grib visu sasniegt bez piepūles, bet es neuzskatu, ka mūsu jaunatne būtu tik, piedodiet, stulba, ka nevarētu iemācīties četru ballu līmenī,» uzskata Valmieras 5. vidusskolas direktore Rudīte Markus. Šajā skolā šogad nesekmīgo skaits vidusskolas klasēs stipri sarucis, vienīgi dažiem humanitārā un sociālā virziena klašu skolēniem esot grūtības ar matemātiku. Pamatskolā nesekmīgo ir krietni vairāk, un galvenais iemesls tam esot fakts, ka vecāki atrodas ārzemēs, bet bērnus pieskata radi un paziņas.

Olaines 1. vidusskolas direktors Jāzeps Volāns domā, ka audzinošs efekts būs nākamajā gadā, ja šogad kāds skolēns pēceksāmenu nenokārtos un patiešām netiks pārcelts nākamajā klasē. «Ir mums tādi audzēkņi, kam ir risks palikt uz otru gadu, kaut gan, pēc mana uzskata, tādiem vidusskolā nevajadzētu būt. Mēs neesam elites skola, uzņemam arī ar četrām un piecām ballēm, kas ir gandrīz tas pats kas nesekmība,» uzskata J. Volāns.

Līdz 16. jūnijam pa vienam vai diviem skolēniem katrā vidusskolas klasē papildus mācīsies arī Natālijas Draudziņas ģimnāzijas skolēni. Ģimnāzijas direktors Māris Sika uzskata - būtu tikai loģiski arī 12. klases skolēnus pie izlaiduma eksāmeniem nepielaist, ja viņi nav sekmīgi. Taču ne jau vidusskolēni, bet proģimnāzijas klašu audzēkņi ir lielākie rūpju bērni. «Mēs gan esam ģimnāzija, bet ne valsts ģimnāzija, mums jānodrošina pieeja mācībām mikrorajona bērniem, un starp tiem ir arī tādi, kas mācīties nemaz negrib,» atzina M. Sika.

Izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe norāda - stingrāki pārcelšanas noteikumi ieviesti, lai radītu skolēnos izpratni, ka vieglākās pretestības ceļš nav labākais risinājums, netieši atzīstot, ka savulaik radīta pārāk liberāla sistēma un tagad tiek labotas agrāk pieļautās kļūdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?