Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Arī ielas kaķiem siltu pajumti

Cik daudz Rīgā ir žurku, nezina neviens. Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš apgalvo, ka institūta ēkā peļu un žurku nav. Ēkas četros stāvos par to gādā Deratizatore (tā iesaukta izdarīgā kaķene), bet pagalmā divi viņas kolēģi - apaļīgi komunikabli minkas. «Institūtā vai tā apkārtnē nejauši iemaldījies grauzējs uzturēšanās atļauju nesaņems un no šejienes muks kā velns no krusta,» - tā Kalviņš.

Pretžurku līdzeklis

Grauzējiem patīk dzīvot kopā ar cilvēkiem. Vienā teritorijā dzīvojošs žurku pāris dzīves laikā var laist pasaulē ap 800 pēcnācēju, kas spēj atnest infekcijas un nodarīt lielu skādi jebkurai saimniecībai. Ivars Kalviņš pamato kaķu klātesamību institūtā: «Bārstīt indes mūsu darba telpās nav labākais variants, it īpaši tāpēc, ka nodarbojamies ar jaunu medikamentu izpēti un izstrādi un šeit ir ļoti dārga aparatūra. Turklāt žurkas ir gudras. Ja viena no izliktās ēsmas nobeidzas, citas indei met lielu līkumu, bet pret kaķa zobiem žurkas ir bezspēcīgas.»

Kā juzdama, ka tiek runāts par viņu, kabinetā, asti izslējusi, ienāk Deratizatore un mīlīgi noglaužas visiem gar kājām. Direktors un meistars - kaķu māju izgatavotājs Ivars Zeps kaķenei pabužina galviņu. Kalviņš nevar vien noslavēt atnācēju: «Mūsu efektīvais pretžurku līdzeklis!» Deratizatore uzlec uz garā apspriežu galda un vienā mierā mūsu priekšā izstiepjas visā garumā. Institūta darbinieku mīlulei piedodama šāda vaļība.

Līdzjūtīgo pulks aug

Profesors Ivars Kalviņš, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Organiskās sintēzes institūtā strādā jau 45 gadus. Viņa vadībā tapuši daudzi lieliski medicīnas preparāti, mildronātu ieskaitot. Cēla ir arī Kalviņa rīcība, nesavtīgi palīdzot bezsaimnieku kaķiem. Protams, bez aprūpes palikušie ielas kaķi dzīvo arī kāpņu telpās, pamestās celtnēs, banānu kastēs, bet, ja cilvēks kaut nedaudz jūtas atbildīgs par dzīvajām radībām, viņš cenšas palīdzēt. Kalviņš atzīst, ka pēdējo gadu laikā līdzjūtīgu cilvēku pulks vairojas. Pie daudzām mājām pagalmos iekārtotas mājiņas. Arī Rīgas dome, labu piemēru rādot, Vecrīgā uzstādījusi kaķu mītnes. Tā vajadzētu turpināt - sterilizēt, iekārtot, barot un aprūpēt. Paldies cilvēkiem, kas iespēju robežās vispār kaut ko dara, lai atvieglotu četrkājaino bomzīšu likteni. Institūtā ir nerakstīts likums - ja dari darbu, tad tikai visaugstākajā līmenī. Meistars Ivars Zeps, kas institūtā strādā jau 37 gadus, pēc Kalviņa lūguma jau izgatavojis sešas mājiņas ielas kaķiem. Pati savām acīm redzēju Zepa autordarbu - kaķu mājiņu kādā pagalmā Ūnijas ielā, bet pavisam nesen viena tika nolikta arī Hospitāļu ielā. Visjaunākā pirms pāris dienām novietota pie ieejas institūtā. Tajā jau iekārtojušies pagalma apsaimniekotāji - melnbalta kaķene un viņas kolēģis - klasisks Latvijas strīpainais. Ivars Kalviņš: «Lai kaķi piedāvāto mājiņu atzītu par apdzīvošanai piemērotu, jāpārzina minku paradumi un dzīvesveids.»

Pagaidām bez patenta

Ivars Zeps un Ivars Kalviņš kaķu mājiņu konstrukciju turpina uzlabot, bet būvniecības pamatprincipi visām ir vienādi - mājiņām jābūt siltām un viegli kopjamām. Patentu kaķu mājiņu izgatavošanai institūts nav izņēmis, bet gan direktors, gan meistars gatavi dalīties pieredzē. Varbūt tā noderēs ielu kaķiem palīdzēt gribošajiem cilvēkiem, arī māju apsaimniekotājiem.

Ivars Zeps stāsta: «Kaķu mājiņai noteikti jābūt nosiltinātai. No ārpuses vēlams izmantot 10 mm biezu lamināta finieri, tad siltinājumam liek putuplastu un iekšpusi izsit ar parasto finieri. Uz grīdas noteikti jāliek vorsalīns vai kāds filca materiāls.» Kalviņš papildina: «Būdās iekšā liekam parasto kaķa gultiņu, lietotu aitādu vai kādu segu, uzlokot malas uz augšu, tad, muguriņu piespiežot pie sienas, kaķim ziemā nav auksti.» Ivars Zeps turpina: «Arī jumtam jābūt nopakotam ar putuplastu un pārklātam ar ruberoīdu, ko piekausē pie finiera, lai vējš neplēš nost. Jumtam jābūt noceļamam, lai mājiņu var iztīrīt. Cilvēki jumtu mēdz pārklāt ar plastikāta plēvi, bet kaķi ar nadziņiem to ātri vien saskrāpē. Mēs jumtu vēl nostiprinām ar četrām skrūvēm, lai bērni, ziņkārības dzīti, to nenoceļ. Labāks ir plakans, nevis slīps jumts. Tā sauktie bēniņi kaķim jāpiesilda pašam, un tas prasa papildu enerģijas patēriņu. Mājiņa novietojama kādus 12 cm virs zemes, lai apakšā skraida vējš. Lai kaķiem netiktu klāt suņi, ieejai jābūt aptuveni tikai 18 x 18 cm lielai, jo kaķis var ielīst visur, kur iet cauri viņa galva. Ieejai priekšā pie līstītes ar skrūvēm piestiprinām sloksnēs sagrieztu brezenta gabalu.»

Ivars Kalviņš uzsver, ka būdas lielums atkarīgs no kaķu skaita, kas tajā dzīvos. Labāk, ja mājiņā apmetas vairāki kaķi, kopā viņiem būs siltāk. Taču ne visi kaķi vēlas dzīvot vienā mītnē ar otru vai vēl trešo. Var taisīt arī mājiņas ar diviem nodalījumiem - pirmajā ir ēdamistaba, otrajā, ar sienu nodalītajā - guļamistaba. Taču pie daudzstāvu mājām lielākas kaķu būdas grūti izvietot. Jāņem vērā, ka būdām jābūt arī izskatīgām.

Taču galvenais nav mājiņas konstrukcija, bet cilvēka labā griba kaķiem palīdzēt, gādājot, lai dzīvniekiem ziemā ir kur patverties. Siltinātā mājiņā arī 20 grādu sals kaķiem neko ļaunu nenodarīs. Pateicīgie kaķi savukārt gādās, lai žurkas no viņu teritorijas pazūd uz visiem laikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?