Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Ārstētāji krāpjas, tērējot polišu limitu

Pēdējo gadu laikā ārstniecības iestādēs vairākkārt konstatēti krāpniecības gadījumi ar veselības apdrošināšanas polisēm, liekot klientiem par veiktajām medicīniskajām manipulācijām maksāt dārgāk vai citos veidos pretlikumīgi iegūstot naudu par neizmantotiem pakalpojumiem, informēja apdrošināšanas sabiedrībā Ergo. Veselības aprūpes iestāžu izkrāptās naudas summas Ergo atmaksājusi vairāk nekā 100 klientiem.

Krāpnieciskās darbības Ergo konstatēja, veicot regulāru saņemto datu analīzi par apdrošināšanas polišu izlietošanu, un vērsās pie konkrētajām ārstniecības iestādēm regresa kārtībā, atgūstot visas izkrāptās naudas summas, informēja apdrošināšanas kompānijā. Par pretlikumīgām darbībām ar veselības apdrošināšanas polisēm ārstniecības iestādēm tiek piemērotas sankcijas, vairākos gadījumos ierosinātas krimināllietas.

Ergo ir vairāk nekā 1000 sadarbības partneru veselības aprūpē. Līdzšinējā apdrošinātāja pieredze liecina, ka visbiežāk pārkāpumi tiek konstatēti mazākās ārstniecības iestādēs, kam naudas iegūšanai pretlikumīgā ceļā ir jau noteikti mērķi, piemēram, kredītsaistības, administratīvie izdevumi, norāda Ergo veselības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā Gints Konrads.

Apdrošinātāja novērojumi liecina, ka ārstniecības iestādēs galvenokārt dominē divas krāpniecības metodes - ārstniecības iestādes ne tikai nelikumīgi izmanto pacienta datus, bet arī vilto parakstus par neveiktām manipulācijām, tādējādi tērējot veselības apdrošināšanas polišu limitu. Atsevišķas medicīnas aprūpes iestādes apdrošinātajām personām cenšas piemērot dārgāku pakalpojumu cenu salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri par šo pakalpojumu norēķinās ar saviem līdzekļiem. Bieži vien apdrošinātajām personām norīko vairāk diagnostisko izmeklējumu, nekā nepieciešams, tādējādi ārstēšanas plāns ir plašāks un dārgāks, novērojis Ergo. Vienam pacientam izkrāptie naudas apjomi neesot lieli, tomēr parasti ārstniecības iestādes to dara mērķtiecīgi. Proti, ilgākā laika periodā, apkrāpjot vairākus cilvēkus, ārstniecības iestādes pretlikumīgā ceļā iegūst ievērojamas naudas summas.

Krāpjoties arī privātpersonas. Piemēram, lai apdrošinātos pret paredzamiem riskiem, cilvēki norāda nepatiesus datus par savu veselības stāvokli, slimības vēsturi un citiem būtiskiem aspektiem, novērojusi apdrošināšanas sabiedrība.

Apdrošināšanas kompānija aicina klientus uzraudzīt savas veselības apdrošināšanas polises, lai izvairītos no iespējamiem krāpšanas gadījumiem, un mudina saprast, ka klienta tēriņi esošajā polises periodā arī nosaka nākamās polises cenu. G. Konrads mudina atcerēties, ka pacientiem noteikti jāparaksta veidlapas tikai pēc pakalpojumu saņemšanas un nekad nedrīkst parakstīt tukšas, neaizpildītas veidlapas vai veidlapas ar citu pakalpojumu sniegšanas datumu.

Nozare.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?