Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Asads slavē draugu Putinu

Krievija atklājusi, ka šonedēļ slepenā vizītē Maskavā ieradies Sīrijas autoritārais prezidents Bašārs el Asads, kuram tas bija pirmais ārvalstu brauciens kopš 2011. gada pavasara, kad valstī izcēlās pilsoņkarš, kas laupījis dzīvību vairāk nekā 200 tūkstošiem cilvēku un miljoniem sīriešu piespiedis doties bēgļu gaitās.

B. el Asads, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, slavējis krievu militāro iesaistīšanos karadarbībā Sīrijā, savukārt Kremļa saimnieks izteicis cerību, ka tas ļaus izbeigt vairāk nekā četrarpus gadu ilgušo pilsoņkaru.

Draudzīga tikšanās

Sīrijas vadītāja vizīte notikusi otrdienas vakarā, bet Kremlis par to informēja trešdien no rīta, kad B. el Asads jau bija atgriezies Damaskā. No Maskavas sniegtās informācijas var noprast, ka abu prezidentu saruna notikusi ārkārtīgi draudzīgā gaisotnē.

B. el Asads pateicies V. Putinam, ka Krievija «iestājas par Sīrijas vienotību un neatkarību», un norādījis - Maskavas pagājušajā mēnesī sāktie gaisa triecieni panākuši, ka «terorisma izplatība Sīrijā nav kļuvusi plašāka un kaitīgāka», un novērsuši «vēl traģiskāka scenārija» attīstību Sīrijā, raksta BBC.

Sīrijas vadonis piebildis, ka terorisms esot galvenais šķērslis politiskam Sīrijas konflikta risinājumam, ko vēloties «visa Sīrijas tauta», nevis tikai valsts vadītāji.

Krievijas prezidents pateicās B. el Asadam par ierašanos Maskavā, neraugoties uz «dramatisko situāciju» dzimtenē, un uzslavēja sīriešus, kuri «vairākus gadus gandrīz vienatnē ir pretojušies un cīnījušies ar starptautisko terorismu».

V. Putins cer, ka Krievijas 30. septembrī sāktie gaisa triecieni radīs «pozitīvu dinamiku karadarbībai» un ilgtermiņā palīdzēs panākt politisku vienošanos par mieru Sīrijā.

Kremlis apgalvo, ka tā galvenais mērķis Sīrijā ir džihādistu kustība Islāma valsts (IS), pret kuru uzlidojumus veic arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija, bet Rietumi apgalvo, ka krievi galvenokārt uzbrukuši pret B. el Asada armiju karojošajiem grupējumiem, kas nav saistīti ar IS.

Putins rēķinās ar Asadu

Analītiķi domā, ka B. el Asada negaidītā ciemošanās Maskavā liecina par viņa pašpārliecības pieaugumu. Tā arī apliecinot Maskavas ticību B. el Asada režīmam.

«Brauciens varētu iezīmēt jaunu stadiju Krievijas centienos izstrādāt diplomātisku plānu [konflikta izbeigšanai] līdzās militārai intervencei Sīrijā,» prāto BBC korespondents Džonatans Markuss. «Tas varētu nozīmēt, ka Krievija rēķinās ar Asadu un vismaz pagaidām redz viņu kā daļu no jebkāda pagaidu risinājuma.»

Vašingtonas domnīcas Arab Gulf State Institute vecākajam analītiķim Huseinam Ibišam ir teorija, ka V. Putins vēlas sadalīt Sīriju, darot visu iespējamo, lai B. el Asada kontrolē saglabātos valsts rietumu un dienvidrietumu daļa. «Neskatoties uz runām par cīņu ar Islāma valsti, Krievijas patiesais mērķis ir centieni atbīdīt opozīcijas kaujinieku grupējumus un aizsargāt šo minivalsti,» viņš raksta izdevumā The New York Times.

Krievija un ASV šonedēļ vienojušās nodrošināt, lai abu valstu militārie lidaparāti izvairītos no sadursmēm virs Sīrijas. Pēc Maskavas lūguma memoranda saturs esot slepens, bet amerikāņi apgalvo, ka tas neparedz dalīties ar izlūkošanas datiem par uzlidojumu mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?