Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Atbrīvot Eiropu no nezvēra, vārdā Brisele

Sajutuši Eiropas valstu vēlētāju vidū pieaugošo eiroskepticismu, kontinenta ietekmīgākie galēji labējie politiķi - Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepena un Nīderlandes Brīvības partijas vadītājs Gērts Vilderss - sadevušies rokās kopīgam mērķim -ciešāk sadarboties ar viņiem līdzīgi domājošiem politiskajiem spēkiem pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai pēc nākampavasar paredzētajām Eiroparlamenta (EP) vēlēšanām varētu izveidot eiroskeptiķu aliansi, kas grautu ES no iekšienes.

Jau agrāk eiroskeptiskās partijas ir mēģinājušas sakopot spēkus EP, bet līdzšinējie centieni nav bijuši pārāk veiksmīgi. Arī pašlaik, neskatoties uz popularitāti savās valstīs, M. Lepena un G. Vilderss nevar būt pārliecināti, ka viņiem izdosies izveidot galēji labējo partiju bloku EP, jo vēl viens ietekmīgs šī politiskā «žanra» pārstāvis - Lielbritānijas Neatkarības partijas līderis Naidžels Farādžs - paziņojis, ka negrasās sadarboties ar M. Lepenu.

Vēlas atgūt kontroli

M. Lepena, kas pagājušā gada Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā saņēma 18% balsu un ierindojās trešajā vietā, līdz šim savus politiskos panākumus kaldinājusi, kaismīgi iebilstot pret, viņasprāt, Francijas liberālo imigrācijas politiku un pārlieku lielo toleranci pret musulmaņiem, kas nevēloties pilnvērtīgi iekļauties franču sabiedrībā.

Viņa 2011. gadā pārņēma Nacionālās frontes vadības grožus no sava skandalozā tēva Žana Marī Lepena, kurš ir pazīstams kā atklāts antisemīts un holokausta noliedzējs. Lai uzlabotu partijas tēlu, M. Lepena pēdējos gados ir centusies norobežoties no tēva izteikumiem. Tajā pašā laikā Ž. M. Lepens ir Nacionālās frontes goda priekšsēdētājs un ir atbildīgs par partijas stratēģiju startam EP vēlēšanās.

Platīnblondo matu īpašnieks G. Vilderss starptautisku atpazīstamību ieguva 2008. gadā, kad klajā nāca viņa veidotā filma Fitna, kas izraisīja plašus protestus musulmaņu pasaulē. Politiķis filmā musulmaņu svētos rakstus Korānu salīdzināja ar Ādolfa Hitlera grāmatu Mein Kampf (Mana cīņa) un brīdināja, ka Nīderlandi apdraud «islāma cunami».

Arī G. Vildersa vadītā Brīvības partija iestājas par striktiem imigrācijas ierobežojumiem un ir nākusi klajā ar dažādiem ierosinājumiem, kas vērsti pret musulmaņiem, piemēram, aizliegt musulmaņu tradicionālo galvassegu valkāšanu sabiedriskās vietās.

Jaunākās aptaujas rāda, ka gan Nacionālā fronte, gan Brīvības partija maijā paredzētajās EP vēlēšanās iegūs lielāko vēlētāju atbalstu savās valstīs. Iespējamie panākumi un ES dalībvalstīs pieaugošais eiroskepticisms (tikai 30% ES pilsoņu ir pozitīvs viedoklis par ES) licis M. Lepenai un G. Vildersam apvienot spēkus, lai pēc vēlēšanām EP izveidotu jaunu politisko grupu.

Viņu mērķis esot atjaunot ES dalībvalstu pašnoteikšanos, nepieļaut dziļāku ES integrāciju un virzīšanos pretī federālai Eiropas valstij, atbrīvoties no ES vienotās valūtas eiro un atcelt Eiropas Komisijas teikšanu pār dalībvalstu budžetu.

«Mēs nejūtamies pārāk ērti, esot tāda kā province Eiropas supervalstī. Vairāk kā pusi no Nīderlandes likumiem nav iniciējusi valdība, bet ES Padome, Komisija vai EP, tātad - Eiropas elite,» paziņojis G. Vilderss. «Šis ir sākums [dalībvalstu] atbrīvošanai no Eiropas elites, no nezvēra, vārdā Brisele. Mēs paši vēlamies izlemt, kā kontrolēt savas robežas, savu naudu, savu ekonomiku, savu valūtu.»

Jāmeklē sabiedrotie

Lai varētu izveidot jaunu EP frakciju, kas saņemtu ES finansējumu un vietas parlamenta komisijās, M. Lepenas un G. Vildersa vadītajiem eiroskeptiķiem vajadzēs vismaz 25 deputātus no vismaz septiņām ES dalībvalstīm.

Ir izskanējuši minējumi, ka jaunajam blokam varētu piesaistīt pret imigrantiem noskaņoto Zviedrijas labējo partiju Zviedru demokrāti un tai radniecīgo Dānijas Tautas partiju, Austrijas labēji radikālo Brīvības partiju, kas nesen notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva 20% balsu, un Beļģijas flāmu separātistu partiju Vlaams Belang.

Tāpat M. Lepena un G. Vilders sev blakus vēlētos redzēt Lielbritānijas Neatkarības partiju un Itālijas galēji labējo spēku Ziemeļu līga, kuras darbojas jau pašlaik Eiroparlamentā esošā eiroskeptiķu grupā Brīvības un demokrātijas Eiropa.

N. Farādžs, kura vadītajai Neatkarības partijai paredz uzvaru EP vēlēšanās Lielbritānijā, kategoriski noraidījis iespēju strādāt kopā ar M. Lepenu, jo viņas Nacionālās frontes pagātnē esot «pārāk dziļi antisemītisma nospiedumi». Līdzīgi apsvērumi atturot arī Dānijas Tautas partiju no iesaistīšanās jaunajā eiroskeptiķu frakcijā.

Interesanti, ka tā nav problēma G. Vildersa Brīvības partijai, kas nosoda antisemītismu, un saņem finansējumu no Izraēlas un ebreju organizācijām ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?