Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Baletā uz laikmetu tilta

Vilties nevajadzēs, kaut arī ilgi gaidītā krievu primabalerīna Svetlana Zaharova šovasar atcēlusi uzstāšanos daudzviet pasaulē, arī festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā. Festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis sola spožu baleta zvaigžņu plejādi, klasikas un izcilāko mūsdienu Eiropas horeogrāfu šedevrus.

Piemēram, Krievijas akadēmiskā Lielā teātra vadošie solisti Marianna Rižkina un Andrejs Merkurjevs izpildīs virtuozo Verga _Pas de deux_ no baleta _Dons Kihots_, Tulūzas _Ballet du Capitole_ solisti brazīliete Žuljana Bastosa un kazahs Kazbeks Ahmedjarovs piedāvās _Pas de deux_ no _Korsāra_.

«Es šeit atgriežos ar īpašu prieku,» atzīst festivāla skatītājiem jau pazīstamā Ž. Bastosa, kura izstudējusi Vīnē, trīs gadus dejojusi Štutgartes baletā un Tulūzas teātrī dejo jau desmito sezonu. Pirmoreiz Baltijā ieradies viņas kolēģis dejotājs ar slavenā kalna Kazbeka vārdu, kurš Tulūzas teātrī nonācis pirms diviem gadiem, kad pēc Parīzē un Vīsbādenē nodejotiem 13 gadiem jau apsvēris domu mest baletam mieru. «Man patīk Tulūzas teātra repertuāra dažādība. Tur dejojam arī Korsāru, taču ar citiem partneriem,» viesis teic. Žuljanai un Kazbekam šī būs debija pārī. Viņi sagatavojuši arī mūsdienu beļģu horeogrāfa Žaka Brela baleta numuru Kad redzu, ka draugs raud - pilnu sirsnības un mīļuma.

Intriģē retā iespēja vienā vakarā baudīt mūsdienu spožāko horeogrāfu daiļradi. Lielbritānijas Karaliskā baleta dejotāja spāniete Icjara Mendisabala un Leipcigas baleta solists francūzis Žans Sebastjēns Kolo iepazīstinās ar pāragri aizsaulē aizgājušā izcilā vācu horeogrāfa, bijušā Leipcigas baleta direktora Uves Šolca (1958-2004) darbiem. Šolcs, kurš jaunībā studējis mūziku un deju, iedvesmodamies no slavenajiem priekšgājējiem Džordža Balančina un Džona Kranko, radījis vairāk nekā simt baletu. Visi ir neparasti muzikāli, turklāt tie ir kā tilts starp pagātni un nākotni - laikmetīgs un jūtīgs klasiskās dejas tradīciju turpinājums.

Daudzsološo jauno vācu horeogrāfu Marko Gecki, kurš 2006. gadā saņēma prestižo Ņižinska balvu, iepazīsim fragmentā no pērn Montekarlo baletam radītā viencēliena Rozes gars. Tā solisti - zviedriete Natālija Nordkvista un beļģis Jeruns Verbrugens izdejos arī Balkona skatu no baleta Romeo un Džuljeta, kura horeogrāfs ir ilggadējais Montekarlo baleta vadītājs Žans Kristofs Maijo.

Kā jau katru gadu, skatītājus priecēs Latvijas Nacionālais balets, kurš atklās festivālu ar fragmentu no pagājušās sezonas krāšņākā iestudējuma - Pētera Čaikovska baleta Apburtā princese. Atsevišķus priekšnesumus gatavo mūsu vadošie pāri: japāniete Juka Mijake un Arturs Sokolovs, kā arī Elza Leimane un Raimonds Martinovs - pāris uz skatuves un dzīvē -, kuri tikko atgriezušies no ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Balets

XI starptautiskais festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā
Dzintaru koncertzālē 12.VIII plkst. 19.30. Biļetes Biļešu paradīzes tīklā Ls 5-30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?