Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Bankas - zem vienas cepures

Eiropas Komisijas (EK) piedāvātais jaunais regulējums ir vēl viens solis pretī centralizētam lēmumu pieņemšanas mehānismam, federālā tipa publiskajai pārvaldei, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis. Finanšu ministrija (FM) gan norāda - pagaidām ideja par banku savienības veidošanu varētu attiekties tikai uz eirozonu un problēmām tās valstīs, taču ne uz visām 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. EK piedāvājuma būtība - radīt vienotu sistēmu, lai pārnacionālu banku problēmu gadījumā iesaistītās valstis varētu darboties saskaņoti.

Trešdien EK nāca klajā ar piedāvājumu, kas paredz mehānismus Eiropas banku sistēmas stiprināšanai un pretdarbības jebkādām potenciālām ekonomiskajām krīzēm, kas varētu negatīvi ietekmēt nacionālās tautsaimniecības. Finanšu iestādēm būs īpaši paredzēti līdzekļi, ko izmantot krīzes situāciju novēršanai, un, ja tomēr kāda banka nonāks līdz bankrotam, par to būs jāmaksā tikai to īpašniekiem un kreditoriem, bet ne nodokļu maksātājiem. Plašākos mērogos tas būs iespējams, ja tiks nodrošināta dziļāka fiskālā integrācija, tādā veidā ļaujot dalībvalstīm apvienot finansējumu, kas nacionālo garantiju fondos pieejams visās 27 Eiropas Savienības (ES) valstīs.

«EK piedāvājums ir pēc vienotiem principiem veidota sistēma, kas balstās uz nacionālā līmenī iedarbināmiem mehānismiem, lai arī pārrobežu finansiālo problēmu gadījumā visiem būtu skaidri spēles noteikumi,» skaidro FM Finanšu tirgus politikas departamenta direktore Līga Kļaviņa. Jaunie principi būs jāievieš Latvijas likumdošanā, to ievērošanu uzraudzīs EK un ES tiesa. Finanšu un kapitāla tirgus komisija norāda - vairākas piedāvātās normas, to skaitā pilnvarnieku iecelšana bankā, kredītiestādes tiesību un darbības ierobežojumu noteikšana, Latvijā jau darbojas. Pagaidām vēl nav iespējams prognozēt, cik Latvijai izmaksās jaunās direktīvas ieviešana, jo vēl jāizvērtē, kādu sistēmisko modeli Latvija izvēlēsies pēc valstiskām un tirgus dalībnieku interesēm.

M. Bičevskis jauno regulējumu skaidro kā mēģinājumu radīt krīzes risinājumu pārnacionālām finanšu institūcijām, tādējādi tas skars arī Latvijas finanšu sektoru, kurā tautsaimniecības kreditēšanu nodrošina Skandināvijas bankas. «No regulējuma gribētos sagaidīt skaidrību, kādi būs kritēriji, kuros gadījumos ES iesaistīsies banku problēmu risināšanā, vai finansiālais aspekts tiks sadalīts starp citiem tirgus dalībniekiem, vai arī tiks veidota uzraugoša starpinstitūcija,» saka M. Bičevskis. Viņš norāda - uzraudzība ir nepieciešama, un ar starpvalstu vienošanos vien nepietiks, kā piemēru var minēt Māstrihtas kritērijus, par kuriem dalībvalstis ir vienojušās, taču realitātē vairākas valstis tiem vairs neatbilst, un, ja sākas kādas finanšu problēmas, par to atbild nacionālo valstu valdības un nodokļu maksātāji. Taču, ja tiks izveidota centralizēta institūcija banku sektora uzraudzībai un krīzes novēršanai, kuras lēmumu pieņēmēji atradīsies ārpus nacionālo valstu jurisdikcijas, tas nozīmēs ceļu uz federatīvu valstu savienību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?