Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bāskervilu suns un citi no Kanāla ielas

Ciemojos pie mūsu populārajiem grieķiem - radiožurnālistes un rakstnieces Lias Guļevskas un viņas brāļu Adriana un Aleksandra Kukuvasu ģimenēm, kas draudzīgi dzīvo blakus mantojumā no latviešu vecvecākiem saņemtajā zemes stūrītī Mellužos. «Suņiem uzcēlām voljerus,» sarunā vairākkārt uzsver abi brāļi.

Izrādās, aiz vārda «voljeri» slēpjas triju ģimeņu mājas ar dārziem, kurus šķir žogi. Tie - nevis starp brāļiem un māsu, bet lai mājdzīvnieki dzīvotu katrs savā teritorijā, jo suņus Kukuvasi pie ķēdes neliek un šauros voljeros nespundē. Kaķi gan staigā, kur paši grib, - pāri robežām un cauri žogiem.

Zobs uz Cēzaru

Lias un viņas meitas Latvijas Radio režisores Diānas Bērzas mājā uz sarunu no blakus mājām atnākuši abi brāļi ar ģimeni - viens no grupas Menuets dibinātājiem, dziedātājs, komponists un ģitārspēles pedagogs Adrians Kukuvass (viņa skaistākā dziesma Krīt visbaltākie sniegi pirms daudziem gadiem man iekrita sirdī un skan tur joprojām) ar sievu kinoloģi Noru un ilggadējais Latvijas gāzes darbinieks Aleksandrs Kukuvass ar sievu Baibu.

Diāna iepazīstina ar savas ģimenes mīluli astoņus gadus veco Čiepu: «Gribējām mazu sunīti, bet Slokas patversmē bija tikai lielie. Tad portālā draugi.lv izlasīju, ka Bērzkroga apkaimē kāda meitene piedāvā kucēntiņu - taksenītes un pļavu suņa jauktenīti, kas piedzimis ar vienu actiņu. Protams, man ar dēlu Kristeru un mammai vajadzēja tieši viņu.»

Ar Purvciema pagrabā dzimušo «gara aristokrātu» - rudo runci Billiju - jau esmu pazīstama, jo pirms sešiem gadiem pati viņu atvedu. Toreiz demogrāfiskais sprādziens nebija paredzēts, taču tagad Kukuvasu īpašumos dzīvo jau trīs kaķi un trīs suņi!

Adrians emocionāli komentē runča Džokija parādīšanos: «Nora viņu atrada banānu kastē pie Bērnu pasaules. Es galīgi nebiju noskaņots kaķim, jo nesen uz manām rokām bija nomirusi jūrascūciņa, bet mani jau neviens neņēma galvā!» Savukārt par Burmas šķirnes kaķi Robinu Nora ar meitu Silvu Adriju izlasīja sludinājumā žurnālā Astes. Audzētava šo atdodot par velti, jo Robins bija beidzis vaislinieka gaitas, un pavairotājiem lieka mute nebija vajadzīga. Runcis bija nomocīts, uz nervu pamata sācis grauzt sev spalvu. Arī viņam atradās vieta Mellužos.

Par «robusto lauku sētas sargu» Cane corso šķirnes suni Radžu stāsta Nora: «Adrians man solīja suni. Kādu ņemt? Man patīk dobermaņi, bet Adrianam savulaik bija bokseris. Kane korso bija kompromisa variants.»

Adrians atceras: «Paņēmām viņu Tukumā. No deviņiem kucēniem šis vienīgais pāri visu mugurām dampēja pie mums. Re, kāds izaudzis - kupēt ausis un asti tagad nedrīkst, bet vienalga skaists kā velns!» Lia smej: «Ja Radžu nokrāsotu ar fosforu un tumsā palaistu pa Kanāla ielu - vispirms zeme dun, tad parādās melns briesmonis, īsts Bāskervilu suns!» Tas, protams, joks, jo Radža, Noras prasmīgi audzināts, tagad kļuvis par milzīgu, mīlīgu suni. Par Radžas īpašo muzikālo talantu pārliecinos, kad fotosesijas laikā Adrians sāk spēlēt trompeti un suns viņam piebalso, dažādās toņkārtās velkot līdzi meldiņu.

Radža nedzīvo būdā - neies taču mainīt divstāvu māju un Dormeo matraci pret suņu būdu! Ar «saviem» kaķiem Robinu un Džokiju viņš satiek labi, kaut sākumā burmietis uzmetis kucēnam uz galvas antikvāru lampu. Vēlāk, vērojot, cik ātri Radža aug, runcis sapratis, ka ar šamējo labāk draudzēties. Džokijs esot gluži kā Hitlers - kad Radža iet garām, ceļ ķepu sveicienam. Viss jau būtu labi, ja vien Cēzars blakus nedzīvotu. Uz to gan ir zobs!

Līdzsvarotais cunami

Aleksandra un Baibas melnajam labradoram Cēzaram skaista dzīve sākusies tikai Mellužos. Kukuvasi viņam ir jau trešie saimnieki. Bijis tā - kāds puisis uzdāvinājis savai brūtei kucēnu, bet šī, ilgi nedomājot, atdevusi suņuku savai mātei, kurai jau bijis viens labradors. Hiperaktīvais suns kundzīti galīgi nomocījis, jo uzvedies atbilstīgi savam toreizējam vārdam - Cunami! Baiba, kura uz ielas katram sunītim noglāsta galvu, kundzi ar Cunami satikusi uz ielas vienreiz, otrreiz, samīļojusi suni, un saimniece piedāvājusi - gribat, es jums šo sunīti uzdāvināšu? Baibai divreiz nebija jāsaka. Pie Baibas un Aleksandra Cunami tika nosaukts par Cēzaru. Aleksandrs saka - klausīgs, ļoti mīlīgs, nepazīstamiem uzrej, savējos grib nogāzt gar zemi un riktīgi sabučot.

Kucēna vecumā vienaudži Radža un Cēzars sadzīvojuši ļoti labi, un reiz Radža atkal gājis ciemos pie kaimiņa. Ko abi suņi todien savā starpā nav sadalījuši, neviens nezina, taču šie nopietni iekrituši viens otram krāgā. Tagad skaidrs - ja abi aci pret aci satiksies vēlreiz, būs slikti. Vai kinologs nevar nolīdzināt naidu starp suņiem? Nora saka: «Lasīju, ka abi kaušļi jāatdod patversmē, tur šie sapratīs, ka nu ir ziepes, sadraudzēsies, un tad var ņemt atkal mājās. Mēs problēmu atrisinājām, uzceļot žogus.»

Žogi ir ne tikai suņu naida dēļ. Aleksandrs stāsta: «Man uz šīs pašas ielas sabrauca iepriekšējo labradoru. Nedrīkst sunim ļaut brīvi klaiņot apkārt, un ģimenes kompanjonu turēt ķēdē arī nedrīkst. Tagad Cēzars un Radža ielāgojuši, ka starp viņiem ir žogs, katrs savā pusē viņi viens otru labi pacieš.»

Bet kaķi? Billijs taču bija pieradis, ka visa Kukuvasu teritorija pieder vienam pašam, bet tad gan žogi, gan divi citi kaķi uzradās. Ar Džokiju Billijs uzreiz pamatīgi saplēsies un sapratis - staigāt var tuvējā birzītē, bet tajos «voljeros» nav ko līst. Pie Cēzara ir tabu zona visiem kaķiem. Dzīvnieki savas attiecības un pastaigu takas noskaidrojuši, katrs zina savu vietu, bet Kukuvasi četrkājaino kašķus neņem vērā - visiem uz šīs zemes jāsadzīvo, katrs esam unikāls, ja spējam pieņemt otra unikalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?