Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Bena Afleka drāma Argo uzvar dubultīgi

Svētdien Losandželosā jau 70. reizi tika pasniegtas tradicionālās Zelta globusa/Golden Globe balvas. Tas ir sezonāls notikums, kura regularitāte kinobiznesā iesaistītajiem ir tikpat pašsaprotama un neizbēgama kā Ziemassvētki. Arī «mantriņu», ar ko būtiska ir šī balva, ko piešķir Holivudā akreditētās ārzemju preses asociācija - būtībā ļoti kompakta (ap simts cilvēku) biedru kopa, kas izvērtē filmas, var atkārtot gadu no gada.

Šī balva tiek uzskatīta par pasaules ietekmīgākā kinosuvenīra Oskara priekšvēstnesi. Un, lai gan ne vienmēr Zelta globusu laureāti var līksmot arī Oskara ceremonijā, kas notiek februāra nogalē, Zelta globusu sadalījumu var uzskatīt par vērā ņemamu prognozi filmu ražas vērtētāju vēlmju virzībai.

Negaidīts pavērsiens

Ja par galveno balvu uzskatām labākās drāmas kategorijā pasniegto Zelta globusu, tad jāsaka, ka filmas Argo uzvara ir gana negaidīta. Aktieris Bens Afleks, kurš ir šīs uz dokumentāliem ķīlnieku atbrīvošanas operācijas faktiem balstītās retrodrāmas režisors, ir pārtrumpojis leģendārus režisorus. Argo konkurenti uz labākās drāmas balvu bija gan klasiķa Stīvena Spīlberga vēsturiskā drāma Linkolns, gan komerciālā un filosofiskā Anga Lī Pī dzīve, gan plašu masu mīlētā kulta režisora Kventina Tarantīno Atsvabinātais Džango, gan Ketrinas Bigelovas Slepenā operācija «30 pēc pusnakts». Turklāt Bens Afleks saņēma Zelta globusu arī kā labākais režisors! (Šoreiz Zelta globusu dalītāji bija vadījušies pēc loģikas, ka labāko dramatisko filmu veidotāji - režisori - visi kā viens ir nominēti arī labākā režisora kategorijā.)

Tā kā Zelta globuss žanriski nošķir dramatiskās filmas no vieglākā gala - proti, mūzikliem un komēdijām -, tad tikpat svarīgu balvu ir ieguvis mūzikls Nožēlojamie/Les Misᅢᄅrables - dramatiski un muzikāli spēcīga klasiskā mūzikla ekranizācija. Holivudā mūzikli top reti, taču šī izšķiršanās nav statistisku apsvērumu diktēta, Nožēlojamie patiesi ir spēcīgs mākslas darbs, arī vēsturiska drāma, kas pelnīti atstāj ēnā pārējos pretendentus uz balvu (Optimista stāsts, Mēness lēkta karaļvalsts, Tas notika Jemenā un Labākā eksotiskā viesnīca Kliņģerīte). Jāpiebilst, ka visas uz labākā mūzikla/komēdijas balvu pretendējošās filmas ir bijušas izrādītas Latvijas kinoteātros, Nožēlojamos sāks demonstrēt 8. februārī.

Elegantie kompromisi

Pārējo Zelta globusu saņēmēji veido ļoti korektu izlasi, kas īpaši nepārsteidz. Kventins Tarantīno ieguvis balvu kā labākais scenārists - arī savas karjeras sākumā 1995. gadā ar filmu Lubene Tarantīno svarīgās kinopasaules balvas saņēma kā labākais scenārists, nevis režisors. Šo soli var uzskatīt par elegantu kompromisu, lai pārāk neglorificētu skarbo, brutālo Atsvabināti Džango. Visdrīzāk Tarantīno draud arī labākā scenārista Oskars.

Prognozējama bija Daniela Deja-Lūisa uzvara ar ASV prezidenta Abrahama Linkolna lomu (Linkolns) labākā dramatiskā aktiera kategorijā. Paredzama bija Hjū Džekmena uzvara komēdijas/mūzikla aktiera kategorijā - viņa katordznieka Žana Valžāna tēlojums un dziedājums Nožēlojamajos liek asarām birt un sirdij kamolā žņaugties. Turklāt Džekmena triumfs uz mūziklu Mekas Brodveja skatuves 2012. gada izskaņā viņam ir nodrošinājis amerikāņu mīlestību arī dziedošā aktiera kategorijā. Savukārt Kristofs Valcs, Zelta globusa saņēmējs par labāko otrā plāna lomu filmā Atsvabinātais Džango, var tencināt Tarantīno, kurš jau otro reizi šim austriešu aktierim nodrošinājis globālu triumfu (pirmais bija filmā Bēdīgi slavenie mērgļi).

Pārsteigums, konkurence

Iespējams, lielāku pārsteigumu ir sagādājusi savdabīgā aktrise Džesika Čestina, kuru kinopasaule ievēroja pirms gadiem diviem (viņa spēlēja arī Terensa Malika Dzīvības kokā). Šis gads solās būt Čestinas reālo balvu gads - ar lomu Ketrinas Bigelovas politiskajā drāmā Slepenā operācija «30 pēc pusnakts» Čestina ir apsteigusi izcilas kolēģes - francūzieti Marionu Kotijāru (Rūsa līdz kaulam), britu aktrisi Helēnu Mirenu (Hičkoks), Naomi Votsu (Neiespējamais) un Reičelu Vaisu (Dziļā zilā jūra). Savukārt mūzikla/komēdijas kategorijā vinnējusi Dženifera Lorensa, kuras kontā jau ir pirms dažiem gadiem saņemtais Oskars.

Viņas sniegumu psihiski nestabilās, dejošanu mīlošās jaunās atraitnes lomā joprojām varat novērtēt arī kinoteātru repertuāros esošajā filmā Optimista stāsts. Lorensas konkurentes bija spēcīgas - granddāma Merila Strīpa (Kā izglābt laulību), britu veterānes Džūdija Denča (Labākā eksotiskā viesnīca Kliņģerīte) un Megija Smita (Kvartets), kā arī Emīlija Blanta (Tas notika Jemenā). Savukārt atzinību par darbu otrā plāna lomā ir saņēmusi Anna Heteveja - mūziklā Nožēlojamie viņas darbs Kozetes mātes lomā ir satricinošs.

Diez vai kāds šaubījās par austriešu ģēnija Mihaela Hanekes drāmas Mīlestība uzvaru labākās ārzemju filmas kategorijā. Jāatceras, ka šis darbs ir nominēts pieciem Oskariem - unikāls sasniegums Eiropas filmai (ha, par veciem, mirstošiem cilvēkiem - kā rezumētu «tautas balss» interneta komentāru jūrā). Šķiet, ka nebija šaubu arī par Adeles dvēseli plosošo dziedājumu filmā Operācija Skyfall. Visdrīzāk šis pats «meldiņš» tiks arī pie Oskara.

Zelta globusus piešķir 25 kategorijās - puse no tām ir atvēlēta TV. Seriāla Homeland fani var līksmot par tā uzvaru labākā seriāla kategorijā un pārliecināt vēl šajā seriālā neiesvaidītos, ka to ir vērts skatīties - arī TV3 piedāvājumā ar latviskoto nosaukumu Svešais starp savējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?